Cografi Kesiflerin Osmanli devletine etkileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.130
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Cografi Kesiflerin Osmanlı devletine etkileri nelerdir?​

Coğrafi keşiflerle Osmanlı’nın elinde bulunan İpek ve Baharat Yolu önemini kaybetmiş, yeni ticaret yolları bulunmuştur. Bu da Osmanlı Devleti’nin vergi gelirlerinin azalmasına yol açmıştır. Tüm bunlar Osmanlı’yı maddi açıdan olumsuz etkilemiştir.

Kapitülasyonların Osmanlıya olumsuz etkileri nelerdir?​

Verilmiş olan bu ticari imtiyazlardan dolayı Osmanlı Devleti’nde işsizlik çok hızlı bir biçimde artmıştır. Yabancı tüccarlar karşısında savunmasız bir duruma düşen Türk esnaf, zamanla işini kaybetmiştir. Osmanlı Devleti bu imtiyazları ilk zamanlar sadece belli devletlere ve geçici bir süre için vermiştir.
Yeni ticaret yollarının bulunmasının Osmanlı Devleti’ne etkileri neler olmuştur?
Cevap: Yeni Ticaret yollarının bulunması Osmanlı Devletini olumsuz etkilemiştir. Coğrafi keşifler, Osmanlı topraklarından geçen ipek yolunun önemini yitirmesine sebep olduğu için Osmanlı ekonomisi bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.
Osmanlıda kapitülasyonların etkisi nelerdir?
Siyasi, sosyal ve özellikle ekonomik alanlarda etkilemiştir. Yabancı mallarının vergisinin düşmesiyle yerli mallarına talep azalmış, böylece üretim azalmış, işsizlik artmış, hammaddeler işlenmeden yurtdışına satılır olmuş, ekonomi çökmüş ve Osmanlı Devleti bir sömürge haline gelmiştir.

Kapitülasyonların tek taraflı verilmesinin nedenleri neler olabilir?​

Osmanlı Devleti artık, İngiltere ve diğer batılı devletler için pazar durumundaydı. Bunun sonucunda da sanayi sıkıntılı bir sürecin içine girmiş oldu. Özetle Osmanlının zayıflaması sonucu ekonomisini düzeltmek için ödünler vermek zorunda kalmasından dolayı tek taraflı olmak zorunda kalınmıştır.

Yeni ticaret yollarının bulunması hangi olayla gerçekleşmiştir?​

Keşifler Çağı olarak da bilinen coğrafi keşifler dönemi, 15’inci yüzyılın birinci yarısından 17’nci yüzyılın ortalarına kadar Portekizli ve İspanyol kaptanlar tarafından, Asya’daki baharat ve değerli maden zenginliğine ulaşacak alternatif ticaret yollarının bulunması amacı ile başlatılıp, bu yolda yeni kıtalar.
 

Benzer Konular

Geri
Üst