- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 212.004
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Coğrafi bilgi Sistemlerinde sayısallaştırma nedir?
Verilerin kağıt ya da harita ortamından bilgisayar ortamına dönüştürülmesi işlemi sayısallaştırma (digitizing) olarak bilinir. Modern CBS teknolojisinde bu tür işlemler büyük boyutlu projelerde tarama tekniği kullanılarak otomatik araçlarla gerçekleşir.Veri sayısallaştırma ne demek?
yer alan coğrafi verilerin sayısallaştırılması (dijitalleştirme), bu veriler ile ilişkili öznitelik bilgilerinin oluşturulması, veri kontrollerinin yapılması, veri düzenleme işlemlerinin yapılması ve dijital hale getirilen veriye ilişkin tanımlayıcı (metaveri) bilgilerin oluşturulması işlemlerini kapsamaktadır.Coğrafi bilgi Sisteminin günlük hayatımızda önem taşıdığına dair örnekler neler olabilir?
CBS ile, açılacak bir lokanta, kitapevi, kuaför gibi hizmet yerlerinin hangi konumda açılması gerektiği veya ilgili konumun hangi tür yapıya ihtiyacı olduğu belirlenebilmektedir. Böylece özel sektörde yatırımcı doğru konum, doğru seçim ile kar etmektedir, halk ise gereksinim duydukları hizmete kavuşabilmektedir.
Coğrafi bilgi Sistemlerinde topolojik verilerin depolanması neden önemlidir?
➢Topolojik yapı verinin daha tutarlı ve etkin olarak bilgisayarda depolanmasını sağlar. ➢Topolojik ilişkiler ayrıca tutulduğu için bir takım analizler koordinat bilgisine ihtiyaç duyulmadan da yapılabilir.Netcad sayısallaştırma işlemi nasıl yapılır?
NETCAD’de PAFTA AÇIMI NASIL YAPILIR?- Çiz ⇒ Yardımcı İşlemler ⇒ Kutu Çiz komutu kullanılarak çizim alanı sınırları belirlenir. Pafta çizim alanı
- Hesap ⇒ Pafta Editörü komutundan ekranda görünen ara yüzdeki düzenleme işlemi kısa yolları kullanılarak (F2, F4, vs..)
- Pafta ⇒ Otomatik Paftala komutu seçilir.
CBS de veri tabanı neden önemlidir?
CBS’de veri tabanı oluşturulurken kullanılacak CBS veri modelleri ile uygun yapıda belli bir düzende depolanması, verimli, hızlı bir şekilde ulaşılabilir ve kolay yönetilebilir olması gerekir. Veri tabanı Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin önemli bir bileşenidir ve etkili kullanmakla değer kazanır.