AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cografi bilgi sistemleri gunluk hayatta nerelerde kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Coğrafi bilgi sistemleri günlük hayatta nerelerde kullanılır?​

Coğrafi bilgi sistemlerinin günlük hayattaki kullanım amaçları:
Sayısallaştırma işlemi nasıl yapılır?
Sayısallaştırma İşlemi Nasıl Yapılır?
- RASTER REGİSTER ile programa eklenecek görüntü seçilir ve seçilen raster dosyası ekranda sol alt köşenin gösterilmesi ile konumlandırılır.
- RASTER DÖNÜŞTÜR komutu ile ekrana gelen arayüzde Farenin sağ tuşunu kullanarak “nokta ekle” komutu seçilir.
Sayısallaştırma işlemi nedir?
Sayısallaştırma çalışmaları esnasında kadastro paftasında görülen yapı ve tesisler ölçülür. Değişikliğe uğramış veya zeminde mevcut değil ise paftada tescilli şekli ile muhafaza edilir, paftasında gözükmeyen ve kadastrodan sonra yapılan yeni binalar ölçülmez ve teknik evrakı ile paftasında gösterilmez.

Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanım Alanları

Coğrafi Bilgi Sisteminin günlük hayatımızda önem taşıdığına dair örnekler neler olabilir?​

CBS ile, açılacak bir lokanta, kitapevi, kuaför gibi hizmet yerlerinin hangi konumda açılması gerektiği veya ilgili konumun hangi tür yapıya ihtiyacı olduğu belirlenebilmektedir. Böylece özel sektörde yatırımcı doğru konum, doğru seçim ile kar etmektedir, halk ise gereksinim duydukları hizmete kavuşabilmektedir.
CBS nin önemi nedir?
Yeryüzüne ait tüm coğrafi bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılıp sorgulanması ve analiz edilmesini sağlayan Coğrafi Bilgi Sistemleri, toplumların karşılaştığı problemlere kalıcı çözümler üretme adına hayatın her safhasında kullanılan önemli bir bilgi teknolojisidir.
Uzaktan Algılama ve coğrafi bilgi Sistemi Nedir?
Uzaktan algılama, fiziksel nesneler arasındaki konumsal, spektral ve zamansal ilişkilerin belirlenmesi amacıyla nesnelerle temas etmeksizin uydu veya uçaklar üzerindeki sensörler yardımıyla yeryüzü ölçülerinin yapıldığı sanat, bilim ve teknolojidir.
CBS yazılımları için sağladığı faydaları şu şekilde özetleyebiliriz:
Coğrafi bilgi sistemi bileşenleri nelerdir?
CBS’nin bileşenleri temel olarak donanım (bilgisayar), yazılım (kullanılan cbs programları), coğrafi veriler, veri yönetim ve çözümleme yöntemleri ve kullanıcıdır (Şekil 1).
CBS gelecekte hangi alanlarda kullanılır?
CBS yazılımlarının etkin olarak kullanıldığı alanlar;

Uzaktan algılama nedir ne işe yarar?​

TANIM: Uzaktan Algılama, bir temas olmaksızın, algılayıcı sistemleri kullanarak yeryüzü hakkında bilgi edinme bilimidir. Uzaktan Algılama teknolojileri yer yüzeyinden yansıyan ve yayılan enerjinin algılanması, kaydedilmesi, elde edilen materyalin bilgi çıkarmak üzere işlenmesi ve analiz edilmesinde kullanılır.
Uzaktan algılama nedir açıklayınız?
Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan kaydetme ve inceleme tekniğidir. Yer ile herhangi bir temas olmaksızın yerin çeşitli özelliklerinin tespiti işidir.
 
Geri
Üst