AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocukluk travmalari gelecegi nasil etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çocukluk travmaları geleceği nasıl etkiler?​

Travmalar çocuğun beyin gelişimini etkiler ve yaşam boyu sonuçları olabilir. Araştırmalar ne kadar olumsuz çocukluk deneyimi yaşanırsa, yaşamın sonraki dönemlerinde sağlık ve sağlık sorunları riskinin o kadar arttığını göstermektedir.
Çocukluk travmaları iyileşir mi?
Yani çocukluk travmaları düşündüğünüz kadar nadir karşılaşılan bir durum değildir ve bu travmalar, yetişkinlik dönemindeki yaşantımızı birçok farklı şekilde etkileyebilir. Yine de bu travmaların izleri kalıcı olmak zorunda değil. Doğru kişilerden doğru şekilde destek alarak iyileşmek mümkündür.”

Geçmişte yaşanan travmalar nasıl geçer?​

10 adımda travmalardan kurtulup özgürleşin
- Olana kabul verin.
- Olayla olay olmayın.
- 3. Affedin.
- Gerçeği görün.
- 5. Uzman yardımı alın.
- 6. Hislerinizi ve düşüncelerinizi başka bir şeye dönüştürün.
- 7. Yeni bir şeyin başlaması için eskinin yok olması gerekir.
- 8. Kontrol ihtiyacını bırakın.
Çocukluk travmaları nasıl düzeltilir?
Çocukluk çağı travmalarından kurtulmak
- Psikoterapi. Psikoterapi; geçmişinizden bahsederek, yıllardır içinizde tuttuğunuz ve/ya takıntı haline getirdiğiniz şeylerin yükünden kurtulduğunuz geleneksel ve etkili bir yaklaşımdır.
- 2. EMDR(Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
- 3. Kapanış
IQ düzeyleri, dil, hafıza, motor becerileri olumsuz etkilenir. Küçük çocuklar duygusal ve fiziksel olarak büyüklerin korumasına ve desteğine muhtaçtır. Ancak çocukları etkileyen travmaların ebeveynleri de etkilediği durumlarda çocuklarla ebeveynleri arasındaki ilişki çok olumsuz değişiklikler gösterebilir.
Çocukluk travmalarının üstesinden nasıl gelinir?
Gelin çocukluk travmaları ile baş edebilmek için atabileceğiniz altı adımı beraber inceleyelim…
- Yaralarınızı bir parçanız olarak kabul edin.
- Kızgınlık duygularınıza izin verin.
- Dönüşüm kabul ile başlar.
- Hayatınıza nötr bakın.
- Arkadaş çevrenize güvenin.

Bebekler travma yaşar mı?​

Davranış Bilimleri Enstitüsü çocuk ve genç uzman psikoloğu Nur Dinçer, küçük bir bebeğin bile travma yaşayabileceğini belirterek, hayatın her anında yaşanacak bu olası durumdan kurtulmanın en önemli yolunun, rutin hayata devam etmek olduğunu söyledi.
Iyileşmemiş çocukluk travmaları nelerdir?
Çocukluk çağı travmalarının içerisinde; fiziksel istismar, duygusal istismar ve cinsel istismar dahil edilmektedir. Ancak bunlarla birlikte; fiziksel ihmal ve duygusal ihmal de dahil edilmektedir. Çocukların gelişimini olumsuz olarak etkileyecek olan her türlü davranış ve söylem istismar olarak tanımlanmaktadır.

Çocuklar neden travma geçirir?​

İhmal edilme, fiziksel/cinsel/duygusal istismar, anne babanın boşanması, ailede ani ölüm, aile içinde şiddet, ağır hastalıklar, terör olayları, savaş, zorbalık, doğal afetler gibi çocuğa kendini güvende hissettirmeyecek her olay çocuğu travmatize edebilir.
Cocuklarda travma neden olur?
Travmaya neden olan olaylar insan eliyle ortaya çıkmış da olabilir. Bu tip olaylar arasında, hırsızlık, taciz, tecavüz, kazalar, bir vahşete şahit olmak sayılabileceği gibi, çocuğun okuldaki yıl sonu gösterisinde rolünü unutması da sayılabilir. Travmaların bazıları sadece bir kez ve kısa bir dönem için gerçekleşebilir.
İşte size uygun olanı tercih edebileceğiniz dört yol:
- Psikoterapi. Psikoterapi; geçmişinizden bahsederek, yıllardır içinizde tuttuğunuz ve/ya takıntı haline getirdiğiniz şeylerin yükünden kurtulduğunuz geleneksel ve etkili bir yaklaşımdır.
- 2. EMDR(Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
- 3. Kapanış
Travmanın üstesinden nasıl gelinir?
Yaşanılan olayı unutmaya çalışmak ve konuşmaktan kaçınmak sanılanın aksine travmanın etkilerini azaltmaz, tam tersine iyileşme sürecinizi uzatır. Yaşanılan olayın konuşulması ve sosyal destek aranması, bu zorlu duyguların üstesinden gelmenize yardımcı olur ve iyileşme sürecinize olumlu katkıda bulunur.

Bebekler küçükken yaşadıklarını unutur mu?​

Bebekler travmayı unutmaz, hafıza kaydeder” diyerek, vücudun travmayı unutmadığını vurguladı Yeni nesil anne-babalarda ‘mükemmel çocuk yetiştirme’ isteği hızla yaygınlaşıyor. Tüm ebeveynler çocuklarının kendine güvenli, başarılı, sağlıklı, kendi ayaklarının üzerinde duran bireyler olmasını amaçlıyor.
 
Geri
Üst