AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Çocuklarla Etkili ve Sağlıklı İletişim Kurmanın Püf Noktaları

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Çocukların en temel ihtiyacı güvenli bir ortamda büyümektir. Bununla birlikte ebeveynleriyle güvenli bağlanma kurabilmelerinin temel yapı taşını sağlıklı ve etkin iletişim oluşturmaktadır. Çocukların ebeveynleriyle kurdukları iletişim, okulda ve sosyal çevrelerinde kendilerini ifade etme tarzlarını ve iletişim kurma yöntemlerini etkilemektedir.

Çocuklarla iletişim kurarken;

Konuşurken göz temasında bulunun. Göz teması kurduğunuzda onunla ilgilendiğinizi ve dinlediğinizi net bir şekilde aktarmış hem de kendisini daha net ifade etmesini sağlamış olursunuz. Siz günlük hayatın getirdiği uğraşlarla meşgulken çocuğunuz o sırada sizinle paylaşımda bulunmak istiyor olabilir belki de onu çok heyecanlandıran bir konu hakkında sizinle konuşmak istiyor olabilir. Unutmayın her şey bekleyebilir ama çocuğunuzu iletişim kurmak için bekletmeyin.

Yüz, mimikleriniz ve hareketlerinizin konuşmanızla uyumlu olmasına dikkat edin. Sağlıklı iletişimde ifade ettiklerimizle davranışlarımızın uyum içinde olması önemlidir. Bunun yanı sıra iletişimde güven ortamını sağlamak ve çocuğunuza sizinle çekinmeden her şeyi paylaşabileceğini hissettirebilmeniz için konuşmalarınızla uyumlu davranışlarda bulunmanız gerekir.

Çocuğunuza söz hakkı verin. Konuşmasını bölmeyin, bitirmesine izin verin böylelikle çocuğunuza kendi fikirlerini ifade etme özgürlüğünü kazandırmış olursunuz. Aynı zamanda ev içerisindeki toplu konuşmalarda da çocuğunuza söz hakkı vermeniz sosyal hayatta kendini daha iyi ifade edebilmesini ve fikirlerini savunabilmesini sağlamış olursunuz.

Fikirlerine saygı duyduğunuzu hissettirin.Sizin fikirlerinize saygı duymasını sağlamak için önce sizin onun fikirlerine saygı duyduğunuzu ona hissettirmeniz gerekir. Böylelikle benmerkezci bir birey olarak değil başkalarının fikir ve haklarına saygı duyan bir birey olarak topluma katılmasını sağlamış olursunuz.

Aile içinde sorumluluk almasına müsaade edin.Böylelikle çocuğunuz yardımlaşmayı öğrenmekle beraber sorumluluk sahibi, üretici ve özgüveni tambir birey olarak sosyal hayata katılmış olur.

Çocuğunuzu asla sevginizle tehdit etmeyin.Hayatın getirdiği zorluklar karşısında bazen sabrınızın taştığı olabilir, belki kendinizi iyi hissetmiyor olabilir hatta öfkeli olabilirsiniz ve çocuğunuzun herhangi bir davranışı karşısında ani tepkiler verebilirsiniz. Ne olursa olsun çocuğunuzu asla sevginizle tehdit etmeyin. Bu tehdit çocuğunuzda büyük psikolojik travmalar yaratabilir ve ileriki yaşlarında sosyal hayatındaki ilişkilerinde güven ve bağlanma problemine sebep olabilir.
 
Geri
Üst