AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocuklarda yer tutucu nasil?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuklarda yer tutucu nasıl?​

Çocuklarda yer tutucu tasarlanırken çocuğun ağzından bir ölçü alınarak laboratuvara gönderilir ve dişlere uygun bir yer tutucu yapılır. Hazırlanan bu yer tutucu dişlere yapıştırılır ve alttan sürekli diş çıkana kadar 6 ayda bir hekim tarafından yer tutucular kontrol edilir.

Dil tutucu nedir?​

Alt ve üst çene arasında açık kapanış mevcut ise hasta her yutkunduğunda dil araya girer ve dişlerin birbirine doğru uzamasını engeller. Bu gibi durumlarda bir dil tutucu apareyi yapılabilir.

Yer tutucu yerine ne kullanılabilir?​

Yer tutucu yerine ne kullanılabilir?
Ayrıca ektodermal displazi gibi sendromlarda çoğu dişin oluşmaması gibi durumlarda, ya da travma gibi ön dişleri de ilgilendiren büyük kayıplarda yer tutucu yerine geçici diş protezleri de kullanılabilir.

Yer tutucu kullanılmazsa ne olur?​

Yer tutucu kullanılmazsa ne olur?
Yer Tutucu Kullanılmazsa Ne Olur? Ağızda eksik olan her süt dişi için yer tutucu kullanmaya gerek kalmayabilir, buna doktor yaptığı tetkikler ile karar vermektedir. Çocuğun yaşı ve dişin gelme zamanı bu durumu etkilemektedir. Normal şartlarda bir çocuğun 11-12 yaşına kadar diş değişimi devam etmektedir.

Yer tutucu olmazsa ne olur?​

SABİT VE HAREKETLİ TUTUCULAR Eğer yer tutucular bu durumda uygulanmazsa bölgedeki boşluk kapanacağından dolayı alttan gelen dişler düzgün bir dizilim oluşturamayacak, dişlerde çarpıklık oluşturabilecektir. Bu gibi diş kayıplarında mutlaka yer tutucular uygulanmalıdır.

Yer tutucu ne kadar süre kullanılır?​

Yer Tutucu Apareyler Ne Kadar Süre Kullanılır? Erken kayıp süt dişleri için daha uzun zaman kullanılabilir. Daimi dişler yerine çıkana kadar yer tutucu aparey kullanılmalıdır.

Yer tutucu ne zaman yapılmalı?​

Yer tutucu ne zaman yapılmalı?
Dişlerinin çekilmesinin ardından 1 hafta -10 gün içerisinde yara iyileşmesi tamamlanınca, ölçü alınarak, yer tutucu hazırlanmalıdır. Buna karşın 3-4 yaş öncesi çocuklarda köpek dişlerinin arasında erken süt ön dişlerin kaybı sonrası, yer kaybı meydana gelmediği ve yer tutucu yapmaya gerek olmadığı unutulmamalıdır.

Diş yer tutucu ne zaman takılır?​

Diş yer tutucu ne zaman takılır?
Süt dişlerde yeterince korunma sağlanmamışsa, dolgu veya kanal gibi tedaviler uygulanmamışsa dişlerde bir süre sonra ağrı oluşur, apseye neden olur. Bundan dolayı süt dişi normal zamanından önce çekilmek zorunda kalınır. Bu durumlar o bölgedeki boşlukta daralma olmaması için Yer Tutucu denilen apareyler uygulanır.
Sabit yer tutucu ne zaman çıkarılır?​
Dişlerin arasında bulunan boşluklara yerleştirilen yer tutucular kalıcı dişler çıkıncaya kadar çıkarılmaz ve diğer dişlerin kaybedilen dişin boşluğuna çekilmesi engellenmiş olur. Bu sayede zamanı gelince kalıcı diş çıkmaya başlar ve bu aşamada uzman diş hekiminin de tavsiyesi üzerine yer tutucu çıkarılır.
Yer tutucu çıkar mı?​
Sabit yer tutucular hekim kontrolünde çıkarılır. Ancak hareketli yer tutucuları yemek yerken çıkarmanız yeterlidir. Kırılma, gerilme gibi durumlarda beklemeden değiştirilmelidir. Düzenli olarak dişler fırçalanmalıdır.

Sabit yer tutucu nasıl çıkarılır?​

Sabit yer tutucu nasıl çıkarılır?
Yer tutucular, el ya da dil ile ittirilip yerinden oynatılmamalı dır. Takılan dişlere zarar vermemesi için diş çevresi iyice dezenfekte edilmelidir. Sabit yer tutucular hekim kontrolünde çıkarılır. Ancak hareketli yer tutucuları yemek yerken çıkarmanız yeterlidir.
 
Çocuklarda yer tutucu, diş sağlığıyla ilgili önemli bir tedavi yöntemidir. Yer tutucular, çocuğun ağzından alınan ölçüler doğrultusunda laboratuvarda hazırlanır ve dişlerine uygun bir şekilde yapılır. Bu yer tutucular, dişlere yapıştırılarak alttaki diş çıkana kadar kullanılır. Genelde 6 ayda bir hekim tarafından kontrol edilmesi tavsiye edilir.

Dil tutucu ise alt ve üst çene arasındaki açık kapanış durumunda kullanılan bir apareydir. Hastanın yutkunduğunda dil araya girerek dişlerin birbirine doğru uzamasını engeller.

Yer tutucu kullanılmaması durumunda bölgedeki boşluk kapanabilir ve alttan gelen dişler düzensiz bir şekilde yerleşebilir. Bu durum, dişlerde çarpıklığa neden olabilir. Dolayısıyla, diş kayıplarında mutlaka yer tutucuların uygulanması önemlidir.

Yer tutucular genellikle erken kayıp süt dişleri için uzun süre kullanılabilir. Daimi dişlerin yerine çıkana kadar yer tutucu apareyin kullanılması önerilir. Yer tutucuların ne zaman takılması gerektiği ise genellikle dişlerin çekilmesinin ardından 1 hafta - 10 gün içerisinde yapılması tavsiye edilir.

Sabit yer tutucular, diş hekimi kontrolünde çıkarılmalıdır. Hareketli yer tutucular ise yemek yerken çıkarılabilir ancak kırılma veya gerilme gibi durumlarda hemen değiştirilmesi gerekir. Yer tutucuların dişlere zarar vermemesi için doğru şekilde çıkarılması önemlidir.
 
Geri
Üst