AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocuklarda safra kesesi ameliyati olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuklarda safra kesesi ameliyatı olur mu?​

Çocuklarda safra kesesi hastalıklarında tedavi Bulgu veren taşlarda ameliyatla safra kesesinin alınmasıdır, bu ameliyata kolesistektomi denir. Kolesistektomi çok sık yapılan bir cerrahi işlemdir ve kolesistektomi yapılan hastaların yemekle ilgili herhangi bir sorunu olmaz. Çocuk normal beslenebilir.

Safra kesesi taşı hangi yaşlarda görülür?​

Safra taşı hastalıkları genellikle 40 yaş üzerinde görülür ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar.

Safra kesesi taşı ne zaman tehlikelidir?​

Safra kesesi taşı ne zaman tehlikelidir?
Safra kesesindeki taşların en sık oluşturduğu sorun ağrı veya hazımsızlık, şişkinlik ve geğirti hissidir. Safra kesesinde taş bulunanlar için en sık rastlanan risk bu taşların sebep olabileceği bir iltihabi atak geçirmektir ki bazen acil ameliyat gerekecek kadar ciddi olabilir.

Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrı kaç gün sürer?​

Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrı kaç gün sürer?
İyileşme süresi oldukça kısa olan kapalı ameliyatlar sonrasında ilk birkaç gün ağrı görülmesi normaldir. Safra kesesi ameliyatı sonrası sağ kaburga altında ağrı en sık rastlanan semptomlardan biridir.

Safra kesesi taşı en fazla kaç mm olursa ameliyat gerekir?​

Safra kesesindeki taşın boyutu önemlidir; genellikle 5 mm üzerindeki taşlar kolay kolay safra kesesinden safra yollarına düşmez ancak safra kesesinin çıkışını tıkayıp safra kesesinin şişmesine ve iltihaplanmasına neden olurken, 5 mm in altındaki taşlar safra kesesinden safra yollarına düşüp safra yolunu ve pankreas …

Genç yaşta safra kesesi taşı neden olur?​

Genellikle; fazla kilo veya obezite, beslenmeyle ilgili problemler, genetik özellikler veya safra kesesinin içerisindeki bir takım sorunlar nedeniyle oluşmaktadır. Toplumumuzda yağlı ve kızartma türü yiyecekler çok fazla tüketildiği için, safra kesesi taşları da bir o kadar çok görülmektedir.

Safra kesesi gençlerde olur mu?​

Safra kesesi gençlerde olur mu?
Kilolu kişilerin yanı sıra; düşük kalorili diyet yaparak sık kilo alıp verenler ve hareketsiz bir yaşam sürenler de safra kesesi hastalıkları bakamından risk altındadır. Bununla birlikte, Akdeniz ateşi, hemolitik anemiler gibi çeşitli kan hastalıkları olan gençlerde de safra kesesi rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Safra kesesi taşı ilerlerse ne olur?​

Safra kesesi taşı ilerlerse ne olur?
Tedavi edilmezse karaciğer yetmezliği ve komaya kadar gidebilen, ölümle sonuçlanabilen ciddi hasara neden olabilirler. Bu nedenle özellikle safra kesesinde küçük taşlar saptanan hastalar biran önce cerrahiye yönlendirilmelidir.

Safra kesesi tıkanıklığı nasıl anlaşılır?​

Taşın safra kanalını tıkaması ile ortaya çıkan safra kesesi hastalığının belirtileri şu şekilde özetlenebilir:
- Ani ve hızlı ağırlaşan karnın sağ üst bölgesinde ağrı hissi.
- Sırt ağrısı
- Sağ omuzda ağrı
- Bulantı, kusma.
- İdrar renginde koyulaşma.
- Açık renkli dışkı
- Aşırı gaz ve diğer sindirim problemleri.
- İshal.
 
Çocuklarda safra kesesi ameliyatı, safra kesesi hastalıkları tedavisinde sıkça uygulanan bir cerrahi işlemdir. Safra kesesinde bulgu veren taşlar için genellikle ameliyatla safra kesesinin alınması yani kolesistektomi operasyonu yapılır. Bu ameliyat sonrasında çocuklar normal şekilde beslenebilir ve yemekle ilgili herhangi bir problem yaşamazlar.

Safra kesesi taşları genellikle 40 yaşın üzerinde görülse de genç yaşlarda da oluşabilir. Bu genellikle fazla kilo, obezite, genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları veya safra kesesinin içindeki sorunlar nedeniyle oluşabilir. Toplumda yağlı ve kızartma türü yiyeceklerin tüketiminin fazla olması, safra kesesi taşlarının genç yaşlarda da görülmesine neden olabilir.

Safra kesesindeki taşların boyutu önemlidir; genellikle 5 mm üzerindeki taşlar safra kesesinden safra yollarına düşmez ancak safra kesesinin çıkışını tıkayabilir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Safra kesesi taşları ilerlerse tedavi edilmezse karaciğer yetmezliği ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle küçük taşlar saptanan hastaların cerrahi tedavi için yönlendirilmesi gereklidir.

Safra kesesi tıkanıklığının belirtileri arasında ani ve hızlı ağırlaşan sağ üst karın ağrısı, sırt ağrısı, sağ omuz ağrısı, bulantı, kusma, idrar renginde koyulaşma, açık renkli dışkı, aşırı gaz ve sindirim problemleri ile ishal bulunmaktadır. Bu belirtiler görüldüğünde bir sağlık uzmanına başvurulması önem taşır.
 
Geri
Üst