Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Çocuklarda Korku Nedenleri ve Korku Çeşitleri

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Bebeklerde ve Çocuklarda Korku - Çocuklarda Korku Nedenleri ve Korku Çeşitleri


Tüm çocuklar bir şeylerden korkar. Korkma sebepleri farklı olsa da gene de çocukların çoğunda korkma görülür. Korku, kişinin kendini tehlikede hissettiğinde veya tehdit edici bir durumla karşılaştığında verdiği tepkidir. Çocuklarda ise korku, görünen ve görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri doğal bir tepkidir. Bir nesneye veya kişiye ya da bir olaya bağlı olabilir. Korku aniden ve beklenmeyen bir durumda ortaya çıkar. Bu durumda korkunun kişide oluşması bulunduğu çevrenin koşullarına, o andaki psikolojik durumuna ve geçmişteki yaşantılarına bağlıdır. Çocuk korkuları denildiğinde ilk aklımıza gelenler, okul korkusu, karanlık korkusu, yabancı korkusu, anneden ayrılma korkusu ve yalnız kalma korkusu başta gelir. Tabi korkular bu kadarla sınırlı değildir. Birçok korku çeşitleri vardır.

Çocuklarda Korku Nasıl Gelişir?

Çocukların gelişimi için korkular normaldir ve korku normal gelişimin bir parçasıdır. Bu sayede kişi kendini tehlikelerden sakınmasını kavrar. Bununla birlikte çocuk korkuları sayesinde kendisini sıkıntıya sokacak şeylerle baş etmesini öğrenir. Çocuk bir şeyden bir kere korktuğunda onu ikinci kez yapmaz. Çünkü ne olacağını bilir. Bebeklikten ergenlik dönemine kadar sıkça rastlanan korku, çocukların hepsinde gelişimlerinin bir döneminde herhangi bir şeyden korktuğunu gösterir. Bu nedenle çocukların korkusuz olmaları beklenemez. Bebekler ile çocukların korkuları oldukça farklıdır. Bebekler yüksek ses, parlak ışık ve düşmekten çok korkarlar. Korkularını ise ağlayarak gösterirler. Çocuklardaysa bu durum aniden yapılan bir hareket, yabancı biri, bir nesne, korkutan bir ses ya da bir hayvan olabilir. Çocukların yaşlarına göre korkuları da başka şekiller alır. Özellikle 2 ile 5 yaşları arasında korkuların en yüksek seviyeye ulaştığı yaşlardır. Çocuk artık karanlıktan, hırsızdan, gök gürültüsünden, hayali olan şeylerden (hayalet, canavar, peri vb.), ani seslerden ve en önemlisi yalnız kalmaktan korkar. Bu korkular altı ile on iki yaşları arasında azalacaktır. Bazı çocuklarda yabancılık korkusu altı yaşından sonra da devam edebiliyor. Normal olarak altı yaşından sonra bu korkunun bitmesi gerekir. Aksi durumda bir sorun var demektir. Çocuğun yaşlara göre korkularını şu şekilde sıralayabiliriz.
Çocuklarda Korku Çeşitleri: Çocuklar neden korkar?

· Çocuk 1,5 yaşına kadar korktuğu tek şey sestir. İkinci sırada ise bebeğin yabancılara karşı gösterdiği korku yer alır. 8. aylarda yabancılara karşı duyulan korku bir yaşın sonuna doğru artar. Gürültü bebeğin irkilmesine neden olur.

· 1,5- 3 yaş arası çocuklar nesnelere ve eşyalara yönelik korkular geliştirir. Bunun yanında hayvanlar, gök gürültüsü, yalnız yatma, ani sesler ve elektrik süpürgesi gibi ses çıkaran eşyalardan korkarlar.

· 2–6 yaş arası çocuklar karanlık başta gelmek üzere, hırsız, dilenci ve yabancılardan korkarlar. Hayalet ve öcü gibi hayali şeylerden korku duyarlar. Hayvanlardan köpek ve yılan çocuğu korkutur. Bu dönemde yalnız kalma, anne ve babadan ayrılma korkusu duyar. 4 yaşında sonra korkular yavaş yavaş azalmaya başlar. 5 yaş fazla korkulu bir yaş değildir. Bu dönemde sadece yaralanmaktan korkarlar.

· 6 yaşında çocuk farklı korkular ve duygular içindedir. Yalnız yatmak istemezler. Odada veya yatağın altında biri varmış gibi korkuya kapılırlar. Bunda izlediği filmlerin etkisi büyüktür. Çünkü korku içeren sahneler izlediğinde filmlerin etkisinde kalarak korku geliştirebilirler. Bu nedenle tek başlarına kendi odalarında yatmak istemezler.

· 7–12 yaş arası çocuklar deprem, sel ve rüzgâr gibi doğal afetlerden korkarlar. Bu olaylarda yaralanmak veya ölüm düşüncesi çocuğa korku verir. Yaşamış olduğu deprem, sel, yangın gibi felaketler çocuğun zihninde her zaman kalacak bir korkuya neden olur. Bu dönemde sınav stresi ve kötü not almaktan büyük korku duyarlar.

Alıntıdır..
 
Geri
Üst