- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 164.259
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Çocuklarda kemik ölçümü nasıl yapılıyor?
Boyu kısa olan her çocuk ve ergende el-el bileği röntgen filmi tetkiki yapılır. Bu bize kemik yaşı olarak adlandırılan iskelet olgunlaşma derecesini gösterir.Çocuk kemik gelişimi için hangi bölüm?
KEMİK YAŞI ÖLÇÜMÜNE HANGİ BÖLÜM BAKAR? ‘ Kemik yaşı ölçümü hangi bölümde bakılır” diye merak edenler Fizik Tedavi bölümüne veya Ortopedi bölümüne başvurabilirler. Gerekli müracaatlar yapıldıktan sonra uzman doktorlar sizleri yönlendirerek gerekli röntgen çekim işlemlerinin gerçekleşmesini sağlar.Kemik büyümesi gebeliğin 6. haftasında başlar, ergenlik (puberte) boyunca sürer, iskeletin bazı bölümlerinde 25 yaşa kadar devam eder. Çocukluk ve ergenlik döneminde kemiklerde kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, C ve D vitaminlerinin iyi depolanması, kemik şeklini, gücünü ve yapısını belirler.
Çocuklarda kemik yaşı nasıl değerlendirilir?
Boyu kısa olan her çocuk ve ergende ‘el-el bileği’ röntgen filmi çekilir. Bu bize kemik yaşı olarak adlandırılan iskelet olgunlaşma derecesini gösterir. Doğum tarihinden hesaplanan yaş takvim yaşıdır. Ayrıca hormonların ve beslenmenin etkisiyle oluşan kemik yaşı da sol el bileği filmi ile anlaşılır.
Kemik gelişimi için hangi bölüme gidilmeli?
Çeşitli hastalıkların takibinin yanı sıra bazı adli vakalarda da bu kişinin kemik yaşına bakılabilmektedir.” Kemik yaşı ölçümü hangi bölümde bakılır” diye merak edenler Fizik Tedavi bölümüne veya Ortopedi bölümüne başvurabilirler.
Çocuklarda kemikleri ne geliştirir?
Çocukluk çağında vücut kemik ve dişlerde yerleşecek şekilde kalsiyum biriktirir. Kalsiyumdan zengin kaynaklar süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleridir ancak kalsiyum yeşil yapraklı sebzeler ve pişmiş tahıllarda da bulunmaktadır. 3 -12 yaş arasındaki çocukların günde ortalama 800 mg kalsiyum ihtiyacı vardır.Cocuklarda kemik gelisimine ne iyi gelir?
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.Eksikliği varsa, rekombinant büyüme hormonu tedavisi verilerek bu çocukların büyümesi ve normal boyda erişkin olması sağlanır. Tedavi haftada 6 veya 7 gün, günde bir kez ilacın küçük bir iğne ile cilt altına verilmesi yoluyla yapılır.