AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

ÇOCUKLARDA HİPOTİROİDİ VE GUATR

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
ÇOCUKLARDA HİPOTİROİDİ VE GUATR

Tiroid bezi boynun alt kısmında yer alan ve tiroid hormonu üretiminden sorumlu bir iç salgı bezidir. Tiroid hormonlarının vücudumuzun hemen tüm hücreleri üzerine etkileri mevcuttur. Metabolik hızın düzenlenmesinde, kardiyovasküler sistemde, fetal ve neonatal beyin gelişimde ve çocukluk çağında büyüme ve gelişme üzerinde aktif rol oynar. Tiroid bezinin az çalışması hipotiroidi, bezin büyümesi guatr olarak adlandırılır.

Tiroid bezi bozuklukları doğumdan itibaren her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Ülkemizde her yenidoğan bebeğe topuk kanından alınan örnekle konjenital hipotiroidi taraması yapılmaktadır. Hipotiroidi erken tanı almadığı durumlarda çocuklarda zeka geriliğine neden olabilmektedir. Yani erken tanı ve tedavi zeka geriliğini önler. Bu nedenle tiroid hormonlarında bozukluk saptanan her olgunun mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Yenidoğan döneminden sonra ortaya çıkan hipotiroidi olgularında en sık neden iyot eksikliğidir. Bu olgularda guatr görülebilir. Özellikle ergenlik döneminde görülen hipotiroidi ve guatrın sık görülen bir diğer nedeni de Hashimato tiroiditidir (otoimmun tiroidit). Hashimato tiroiditi, kız çocuklarında ve ailesinde aynı hastalık olan olgularda daha sık görülmektedir. Tanı alan olgularda büyüme ve gelişmede gecikme, kabızlık, halsizlik, öğrenme güçlüğü, cilt kuruluğu, üşüme, adet düzensizliği gibi bulgular olabilir.

Tiroid hastalıklarının tanısında tiroid hormonlarına ek olarak, otoantikor düzeyleri, tiroid bezi ultrasonografisi, tiroid sintigrafisi gibi yöntemler endikasyon koyulan olgularda kullanılabilir.
 
Geri
Üst