AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cocuklarda havale kac yasina kadar geciriyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.021
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuklarda havale kaç yaşına kadar geçiriyor?​

Beyin gelişiminin hızlı olduğu dönemlerde görülür 3 ay ile altı yaş arasındaki çocuklarda, vücut ısısının yükseldiği durumlarda görülen nöbetler ateşli havale olarak tanımlanır. Altı yaşına kadar, sağlıklı 100 çocuktan 2-4 tanesinde görülebileceği biliniyor. En sık görülme yaşı ise 12-18 ay arasıdır.

Havale kalıcı hasar bırakır mı?​

Ateşli havaleler 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı bir hasara, sakatlığa neden olmamaktadır. Ateşli havale geçiren hastaların %2’sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.
Ateşsiz havale olur mu?​
Evet ateşsiz havale de olur maalesef. Bu havale türünün belirtileri de, yüksek ateş dışında, ateşli havaleye benzer. Çocuğunuzun dış ateşi yoktur ama halsizlik, dalgınlık ve titreme gibi belirtiler ortaya çıkar. Dış ateşi yüksek olmasa da iç ateşi yükselmiş olabilir.

Havale geçiren çocuğa ne yapmalı?​

Havale geçiren çocuğa ne yapmalı?
Ateşi olan çocuğun hemen üstü açılmalıdır. Titrese dahi kesinlikle üzeri örtülmemeli, oda fazla ısıtılmamalıdır. Ateş düşürülemiyorsa çocuğun kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü şurup verilmelidir. Ilık su ile vücudu silinmeli; koltuk altı, alın, göğüs ve kasıklara pansuman yapılmalıdır.

Havale geçirdiği nasıl anlaşılır?​

Havale geçirdiği nasıl anlaşılır?
Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapanabilir, titremeler, kollarında ve bacaklarında kasılmalar görülebilir. Çocuğun gözleri kayabilir, tuvaletini altına kaçırabilir, nefesi birkaç saniyeliğine durabilir hatta kusabilir. Burada aileye düşen görev nöbet esnasında çocuğu sakatlanmalardan korumaktır.

Havale beyne zarar verir mi?​

Ateşli havaleler çok kısa sürdüğünden beyne zarar vermediğini belirten Dr. Aydan Angay, “Ancak 30 dakikayı aşan bir nöbet beyinde hasara yol açabilir. Bu nedenle hekim gerekli görmediği sürece EEG çekimine gerek yoktur. Beyin görüntüleme tetkikleri de normalde gerekli değildir.

Havale geçirmek nelere yol açar?​

*Tipik bir havale sırasında çocuk bilincini (şuurunu) kaybeder, kol ve bacakları kasılır. Birkaç saniye sonra, kol ve bacaklarla yüzde ritmik kasılmalar olmaya başlar. Bir süre sonra da bütün belirtiler kaybolur ve çocuk yarım saat kadar süren uykuya dalabilir.
 
Evet, çocuklarda havale genellikle beyin gelişiminin hızlı olduğu dönemlerde, yani 3 ay ile altı yaş arasında görülür. Bu durum vücut ısısının yükseldiği durumlarda ortaya çıkabilen ateşli havale olarak adlandırılır. Altı yaşına kadar, sağlıklı 100 çocuktan 2-4 tanesinde havale görülebileceği bilinmektedir. En sık görülme yaşı ise 12-18 ay arasıdır.

Havale genellikle birkaç dakika sürer ve genellikle 30 dakikadan daha uzun sürmediği sürece kalıcı bir hasara neden olmaz. Ateşli havale geçiren hastaların sadece %2'sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.

Ateşsiz havale de maalesef olabilmektedir. Bu durumda belirtiler, yüksek ateş dışında, ateşli havaleye benzer olabilir. Çocuğunuzun dış ateşi normal olabilir ancak halsizlik, dalgınlık, titreme gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda iç ateşi yüksek olabilir.

Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapandığını, titreme ve kasılmaların olduğunu, gözlerinin kayabileceğini, nefesinin durabileceğini hatta kusabileceğini görebilirsiniz. Bu durumda çocuğu korumak önemlidir.

Ateşli havale beyne genellikle zarar vermez çünkü çok kısa süre sürer. Ancak 30 dakikayı aşan bir nöbet beyinde hasara neden olabilir. Bu nedenle hekim gerekli görmediği sürece EEG çekimine veya beyin görüntüleme tetkiklerine gerek olmayabilir.

Havale sırasında çocuk bilincini kaybeder, kol ve bacakları kasılır. Birkaç saniye sonra ritmik kasılmalar olabilir ve bu belirtiler genellikle yarım saat kadar sürebilir. Bu durumda çocuğunuzun sağlığı ve güvenliği için dikkatli olmak önemlidir.
 
Geri
Üst