AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocuklarda guvensiz baglanma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.471
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuklarda güvensiz bağlanma nedir?​

Güvensiz – Kaçınmacı bağlanma Bu çocuklar genellikle bakım vereni tarafından duygusal ve/veya fiziksel istismara uğramış ya da çocuğun ihtiyaçları zamanında karşılanmamış olabilmektedir. Bakım verenini yok sayma, ondan kaçınma eğilimindedirler.

Güvensiz bağlanma nasıl olur?​

Güvensiz – Dirençli Bağlanma
- Anne oyun odasını terk ettiğinde, bebek aşırı derecede rahatsız olur ve gözlemci bebeği yatıştıramaz.
- Bebek, annesi oyun odasına döndüğünde bile sakinleşmez. Önce annesini arayıp bulur, ona doğru yönelir ancak daha sonra annesinin onu sakinleştirme çabalarını da reddeder.

Güvensiz dağınık nedir?​

Güvensiz dağınık nedir?
Güvensiz/Dağınık Bağlanma: Araştırmacılar bakım veren birincil kişinin çocuğa hem huzur hem de korku duygusunu birlikte yansıttığını ifade etmektedir. Genellikle fiziksel şiddet gören çocuklar da bu bağlanma biçimi sıklıkla görülmektedir. Anne hem güven kaynağı hem de tehlike olarak algılanmaktadır.

Güvensiz kaçınan bağlanma nedir?​

Güvensiz kaçınan bağlanma nedir?
Kaçıngan Bağlanma Çocuk, bağlandığı kişiden bir telkin, temas ihtiyacı hissetmez. Reddedilmek yerine yakın ilişkiden kaçınır. Kaçıngan Bağlanmış çocuklar, bakım veren kişiler tarafından istismar edilmiş (duygusal, fiziksel vb.) olabilmekte veya ihtiyaçları göz ardı edilmiş olabilmektedir.

Uyuyan çocuğun ateşi nasıl düşürülür?​

Bebek ve çocuklarda ateş düşürmek için evde yapılabilecekler şöyledir.
- 1- Ateşlenen çocuğa ince kıyafetler giydirin.
- 2- Sıvı almasını sağlayın.
- 3- Ilık su ve bez ile eklem yerleri, koltuk altları ve ensesini serinletin.
- 4- Ateş düşürücü fitil veya şurup kullanılabilir.
- 5- Ilık suyla duş aldırın.

Güvensiz kaçınan bebekler nedir?​

Bu gruptaki çocuklar genellikle kafa karışmış, sersemlemiş davranışlar sergiler. Hareketleri tepkileri karışıktır. Hem kaçınır hem de direnç gösterir. Araştırmacılar belirli bir bağlanma türüne sahip olmayan çocukların, bakım veren kişilerin hem huzur hem de korku duygusunu karışık olarak ilettiğinden bahseder.
 
Çocuklarda güvensiz bağlanma, genellikle bakım veren tarafından duygusal ve/veya fiziksel istismara uğramış olmaları ya da çocuğun ihtiyaçlarının zamanında karşılanmamış olması durumunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Güvensiz bağlanmada farklı alt türler bulunmaktadır:

1. Güvensiz-Kaçınmacı Bağlanma:
Bu durumda çocuklar bakım verenlerini yok sayma, onlardan kaçınma eğilimindedirler. Bu durum genellikle duygusal veya fiziksel istismar gören ya da ihtiyaçları zamanında karşılanmayan çocuklarda görülür.

2. Güvensiz-Dirençli Bağlanma:
Bu durumda çocuklar anne oyun odasını terk ettiğinde aşırı derecede rahatsız olabilir ve anne geri döndüğünde bile sakinleşmezler. Çocuk, annesine doğru yönelir ancak onun sakinleştirme çabalarını da reddedebilir.

3. Güvensiz-Dağınık Bağlanma:
Bu durumda araştırmacılar, bakım verenin çocuğa hem huzur hem de korku duygusunu birlikte yansıttığını söylerler. Genellikle fiziksel şiddet gören çocuklarda bu bağlanma biçimi sıklıkla görülür. Anne hem güven kaynağı hem de tehlike olarak algılanabilir.

4. Güvensiz-Kaçınan Bağlanma:
Bu durumda çocuk, bağlandığı kişiden bir temas ihtiyacı hissetmez, yakın ilişkiden kaçınır. Bu türdeki çocuklar, istismar edilmiş olabilir ya da ihtiyaçları göz ardı edilmiş olabilirler.

Bebeğin veya çocuğun ateşi yükseldiğinde ise ince kıyafetler giydirerek, sıvı almasını sağlayarak, ılık su ve bezle serinletme yöntemi uygulayarak, ateş düşürücü ilaçlar kullanarak ya da ılık suyla duş aldırarak önlem alabilirsiniz.

Son olarak, güvensiz bağlanma türleriyle ilgili verdiğiniz bilgilere göre, çocukların nasıl davranışlar sergileyebileceği ve bu durumların nedenleri üzerinde bilgilendirici açıklamalar yapabiliriz.
 
Geri
Üst