AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocuklarda bademcik ne zaman alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuklarda bademcik ne zaman alınır?​

Çocuklarda bademcik ameliyatları; çocuğun gelişim süreci, bağışıklık sistemi gelişimi, cerrahi müdahalenin yan etkileri ve ameliyat sonrası bakım gibi nedenler düşünülerek genellikle 3 yaşından sonra yapılmaktadır.

Bebeklerde bademcik ne zaman oluşur?​

Enfeksiyonların ve geniz eti – bademcik büyümelerinin en sık gözlendiği yaş aralığı 3 – 9 yaş arasıdır.

Bademciklerin büyük olması nasıl anlaşılır?​

Bademciklerin büyük olması nasıl anlaşılır?
Çocuklarda bademcik büyümesi nasıl anlaşılır?
- Boğaz ağrısı,
- Ateş,
- Yutma güçlüğü,
- Halsizlik,
- Ağızda kötü koku,
- Boyun lenflerinde şişme gibi şikayetler de eklenebilir.

Çocuklarda bademcik alinmali mi?​

Çocuklarda bademcik alinmali mi?
Çocuğun sorunu tekrar eden bademcik enfeksiyonlarında ise bademciğin tamamen alınması tercih edilir. Ancak çocuk uykuda solunum sorunları yaşıyorsa, bademcik küçültme ameliyatlarının da çok etkin olduğu ortaya konmuştur.

Bademcik ne zaman alınır?​

Sık tekrarlayan bademcik iltihabı atakları varsa. Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır.

Bademcik kaç yaşında alınır?​

Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Alt yaş sınırı zorunlu haller dışında 4-5 yaş olarak belirlenmiştir.

Iri bademcik nasıl küçültülür?​

Iri bademcik nasıl küçültülür?
Bademcik küçültme ameliyatları radyofrekans, lazer, coblator ve microdebrider gibi cihazlar kullanılarak yapılabilmektedir. Özetle bu teknik sık sık iltihaplanmayan, esas olarak bademcik büyümesine bağlı problemleri olan hastalara uygulanmalıdır.

Bademcik nasıl büyür?​

Bademcik nasıl büyür?
Geniz eti ve bademcikler doğumda küçüktürler 1 ile 5 yaş arasında giderek büyürler. Sık iltihaplanan bademcik ve geniz eti belirli bir süreden sonra enfeksiyon kaynağı olabilirler. Sık enfeksiyonlara ek olarak pasif sigara içiciliği çocuklarda geniz eti ve bademciklerin istenilmeyen düzeyde büyümesine neden olabilir.

Bademcik alınmalı mı alınmamalı mı?​

Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.

Bademcik ameliyatı hangi aylarda olur?​

Çocuk gelişimi, immün sistem gelişimi, cerrahi müdahele komplikasyonları ve ameliyat sonrası bakım gibi nedenlerden ötürü bademcik ameliyatı sıklıkla 3 yaşından sonra önerilmektedir. Ancak gerekli koşullarda bu müdahelelerin daha önce de uygulanabileceği unutulmamalıdır.

Bademcik ameliyatı hangi aylarda yapılır?​

Bademcik ameliyatı hangi aylarda yapılır?
Bademcik ve geniz eti ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir ancak yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı nedeniyle çocuğun sıcı alımı kısıtlanabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve kış ayları ameliyat için daha doğru zamanlardır.

2 yaşında bademcik ameliyatı olur mu?​

2 yaşında bademcik ameliyatı olur mu?
Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.

Bademcik ne zaman alınmalı?​

Bademcikler ne zaman alınmalıdır? Bademcikler gerekli olduğu durumlarda her yaşta alınabilir. Genellikle gece uykuda solunum durma atakları (apne) oluşması dışında bademcik operasyonları için 2,5 yaş sonrası beklenmelidir. Geniz eti operasyonları ise daha ufak yaşlarda güvenle uygulanabilir.
 
Çocuklarda bademcik ameliyatları genellikle 3 yaşından sonra yapılmaktadır çünkü bu yaş ardından çocuğun gelişim süreci ve bağışıklık sistemi daha uygun bir hale gelir. Enfeksiyonların ve geniz eti – bademcik büyümelerinin en sık gözlendiği yaş aralığı ise 3 – 9 yaş arasıdır. Bademcik büyümesinin belirtileri arasında boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü, halsizlik, ağızda kötü koku ve boyun lenflerinde şişme gibi durumlar bulunabilir.

Çocuklarda bademcik alınmalı mı sorusuna yanıt olarak, tekrarlayan bademcik enfeksiyonları durumunda bademciğin tamamen alınması tercih edilebilir. Ancak çocuğun uykuda solunum sorunları yaşıyorsa, bademcik küçültme ameliyatları da etkili olabilir. Bademciklerin alınması gerektiği durumlar arasında sık tekrarlayan bademcik iltihabı atakları ve belirli ölçütler var. Örneğin, son bir yılda 7 kez bademcik iltihabı, son iki yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son üç yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriliyorsa bademcikler alınmalıdır.

Bademcik ameliyatı kaç yaşında yapılmalı sorusuna ise, genellikle 4-5 yaşından itibaren, engel oluşturacak ciddi sağlık problemleri olmayan erişkinlerde bademcik ameliyatı uygulanmaktadır. Alt yaş sınırı zorunlu haller dışında belirlenen bir kriterdir.

İri bademciklerin küçültülmesi için radyofrekans, lazer, coblator ve microdebrider gibi cihazlar kullanılarak bademcik küçültme ameliyatları gerçekleştirilebilir. Bu teknik, sık iltihaplanmayan, esas olarak bademcik büyümesine bağlı problemleri olan hastalara uygulanmalıdır. Herhangi bir tercih ya da karar vermeden önce uzman bir doktora danışmanız önemlidir.

Bademciklerin olumlu fonksiyonları olduğu unutulmamalıdır. Bağışıklık sistemi için önemlidirler ve vücuda ilerleyemeyecek kadar birçok bakteri ve virüsü içlerine hapsederler. Ancak, bademcikler sorun oluşturup ciddi şikayetlere neden oluyorsa, bademcikleri aldırmak doğru bir karar olabilir.

Son olarak, genelde bademcik ve geniz eti ameliyatlarının her mevsimde yapılabildiği ancak yaz aylarının tercih edilmeyen dönemler olduğu belirtilmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatı için ilkbahar ve kış aylarının, yaz aylarına nazaran daha uygun zamanlar olduğu söylenmektedir. Özellikle ameliyat sonrası ağrı nedeniyle sıvı alımının kısıtlanması gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Geri
Üst