Çocuklara İsim Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Ailemizin bir parçası olan ve soyumuzun devamını sağlayan ve yüce Mevla’mızdan bize emanet olan çocuklara isim verirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu hususta hangi konulara dikkat etmeliyiz.

Cevap:
Yeni doğmuş çocuğa kısa bir süre içinde iyi bir isim koymak anne ve babaların en önemli vazifelerindendir. Çocuğa konulacak isim hem dünyada hem de ahirette geçerli olacaktır. Rasulullah (s.a.v) efendimiz yanlız çocukların değil, büyük kişilerin ismiyle bile ilgilenmiştir. İyi bulmadığı bazı isimleri değiştirmiştir. Konulması gereken güzel isimler hakkında her zaman bilgiler vermiş, kimi zaman bizzat kendileri çocuklara isimler vermiştir.

Çocuklara Anlamı Güzel İsimler Vermeliyiz!
Rasulullah (sav) efendimiz güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın”. (Ebu Davud, Edeb 69)

Çağırma işlemini Allah’ın görevlendirdiği bir melek Allah’ın izniyle yapacaktır. Hiç kimse kıyamet günü Allah (c.c.)’ın hoşlanmayacağı isimle çıkmak istemez. Öyle ise kötü olan isimleri çocuklara vermememiz gerekir.

Yahya bin Said (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) bol sütlü bir deve için: “Bunu kim sağacak?” diye sordu. Bir adam ayağa kalkmıştı ki, Rasulullah (s.a.v) adama:“İsmin ne?” diye sordu. Adam: “Mürre (acı)”diyince ona “Otur”dedi. Hazreti Peygamber (sav) tekrar: “Bunu kim sağacak?” diye sordu. Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti. Hazreti Peygamber (sav) ona da: “İsmin ne?”diye sordu. Adam: “Harb” diyince, ona da: “Otur”dedi. Rasulullah (sav): “Bu deveyi bize kim sağacak?” diye sormaya devam etti. Bir adam daha kalktı. Ona da ismini sordu. O da “Ya’iş”(yaşıyor) cevabını alınca ona“Sen sağ”dedi. Muvatta, İsti’zan 24

Allah’a (c.c) Ait İsimler Çocuklara Verilir mi?
Allahü Azimüsşan’ın has olan adları isim olarak verilmez. Çocuklara isim verirken, ancak sıfatları isim olarak verilebilir. Mesela; Kerim, Halim, Kadir, gibi kelimeleri insanlara isim olarak vermek caizdir. Ancak bu isimlerin başına bir (Abd) kelimesi ilave ederek söylemek çok güzel olacaktır.

Zira (Abd) kelimesini ilave ederek söylediğiniz takdirde Kerim’i Abdülkerim olarak söylersiniz. Bu takdirde Kerim’in kulu demiş olacağınızdan anlamı çok güzel olur. Aziz isminin başına da bir (Abd) kelimesi ilave ederek, söylediğinizde azizin kulu anlamına Abdülaziz demiş olursunuz. Mecburi olmasa bile güzel bir önem olur.

Mahşer Günü Her Çocuk İsmi İle Çağrılacaktır
Rasulullah (s.a.v)’ın buyurduklarına göre en güzel isimlerin bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak,“Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, Hasan, Hüseyin isimleridir. Kız isimleri olarak da, “Aişe (Ayşe), Fatıma, Zeynep, Hatice, Cemile, Zehra…”Gibi isimler güzeldir.

Mahşer günü her çocuk, ismiyle çağrılacaktır. Çocuğun ismi kötü anlama gelen gayri Müslim ismi ise, mahşer halkı önünde adından dolayı utanacaktır. Bu durumda anne ve babasına şöyle seslenecektir. “Allah beni doğuştan Müslüman olarak dünyaya gönderdi, sen neden bana kötü anlama gelen ismi koydun?”diyeisim koyandan davacı olacaktır.
 
Geri
Üst