Çocuklara Dondurma Yedirmeli mi?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Dondurma içerisinde; protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A,B,C,D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, çinko gibi mineraller de bulundurduğundan besin değeri yüksek bir gıdadır

Çocuklara 2 yaşından itibaren dondurma yedirilebilir Özellikle küçük çocuklara,dondurma oda sıcaklığına yakın bir ısıda verilmelidir 2 yaşından itibaren tüketim kurallarına uyulmak kaydıyla yılın 12 ayı günlük 100 gramı (1‐2 top) geçmeyecek şekilde her gün ya da günaşırı dondurma verilebilir

Süt ürünleri çabuk bozulan ve içinde mikroorganizma üremesi kolay olan gıdalardır Pastörize edilmiş sütten üretilen hijyenik dondurma yalanarak ya da küçük parçalar halinde yendiğinde, çocukları olumsuz yönde etkilemez Hatta sağlıklı koşullarda üretilmiş ve saklanmış dondurma çocuklar için oldukça sağlıklı bir besin olup hiçbir zararı yoktur Ancak uygunsuz koşullarda üretilen ve veya saklanan dondurmalar enfeksiyonlara, salgınlara yol açabilirler Bu nedenle açıkta satılan dondurmalardan ziyade sağlıklı ambalajlarda satılan dondurmaları tüketmek gerekir

Halk arasında dondurmanın boğaz enfeksiyonuna yol açtığı gibi yanlış bir inanış mevcuttur Oysa soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile boğaz enfeksiyonu arasında kanıtlanmış hiçbir ilişki mevcut değildir Aşırı soğuk içecek ve yiyeceklerin ağızda hiç bekletilmeksizin boğaza yönlendirilmesinin bölgedeki damarlarda geçici daralmaya yol açıp direnç mekanizmasını bozma ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlayabilir Enfeksiyona meyilli olan kişilerde hastalığa yol açması, konuyla ilgili hiçbir “kanıta dayalı yayın olmamasına rağmen mümkündür Ancak yalanarak ya da küçük miktarlarda alındıktan sonra ağızda tutularak veya arada ılık su içilerek yenilecek hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın boğaz enfeksiyonuna yol açması için hiçbir sebep yoktur Çocuklar genellikle dondurmayı iştahla ve hızlı yediklerinden dolayı onlarda boğaz ağrısı olma ihtimali biraz daha fazla diyebiliriz Bunun yanında boğaz bölgesinin soğuğa maruz kalmasının baş ağrısı sıklığını artırdığına dikkat çeken yayınlar da vardır

Dondurma sütten yapılmasına karşın basit şeker dediğimiz şeker de içermektedir Şekerin aşırı tüketimi ishale ve diş çürüklerine neden olabilir Enerji açığı olan, zayıf

çocuklarda dondurmanın her gün tüketiminde bir sakınca yoktur Enerji fazlasına ihtiyacı olmayan kilolu çocukların ise haftada 1,2 kez tüketmesi daha uygundur

Daha evvel de belirttiğimiz gibi en önemli nokta dondurmanın sağlık kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşmasının önlenmesi gereklidir Süt mikroorganizmaların üremesi için çok uygun bir ortamdır Özellikle yaz aylarında bakteriler daha kolay üreyebilmektedir Bu nedenle sıcakta dondurmaçok daha kolay bozulur ve sağlığa zararlı bir hale gelir Bu nedenle açıkta satılan dondurmalarda dikkatli olunmalıdır Paketlenmiş dondurmalar tercih edilebilir Bu ürünlerde de dikkat edilmesi gereken, saklama şekli ve son kullanma tarihidir Dondurmanın sindirimi hızlandırıcı etkisi olduğuna dair bir bulgu yoktur Dondurmanın fazlası ve sık tüketimi gereksiz kalori yüklenmesi yaparak şişmanlamaya sebep olabilir

Çocuk beslenmesinde yeterli kalsiyum alınması önemlidir Süt, peynir,yoğurt en önemli kalsiyum kaynaklarıdır Bir bardak süt (240 ml) 300 mg kalsiyum içerirken, 1 paketdondurma (52 gr) ancak 70 mg kalsiyum içerir Yakın zamanda Amerikan Pediatri Akademisi’nin “Çocuklarda kalsiyum gereksinimleri başlığıyla yayınladığı raporda, kalsiyum gereksinimi için önerilen besinler arasında süt, yoğurt, peynir ve çeşitli sebze ve meyveler (brokoli, ıspanak, portakal, patates) sayılırken, dondurmayer almamaktadır Yani dondurma, çocuk beslenmesinde temel gıda değildir Çocukların severek aldığı bu tat, yemekten sonra günde 1 kez 1,2 top şeklinde tüketilirse, yeterince süt ve süt ürünü tüketmeyen çocuklar için ek destekleyici bir besindir Ayrıca yazın onlara tatlı bir serinlik verir Çocuklarda mutluluk hormonlarını artırarak aile içi ilişkilerinin daha olumlu olmasını sağlar
 
Dondurma hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve faydalı. Çocuklara dondurma yedirirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli noktalara değinmişsiniz. Besin değeri yüksek bir gıda olan dondurmanın içeriğindeki protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineraller çocukların beslenmesine katkı sağlayabilir. Ancak, dondurmanın sadece tüketimine değil, kalitesine de önem vermek gerektiğini vurguluyorsunuz.

Özellikle hijyenik şartlarda üretilmiş ve saklanmış dondurmanın çocuklar için sağlıklı olduğunu belirtiyorsunuz. Ayrıca, çocukların boğaz enfeksiyonu yaşamasına neden olmadığını, ancak aşırı soğuk yiyeceklerin birtakım olumsuz etkilere yol açabileceğini açıklıyorsunuz. Şekerin aşırı tüketiminin ishale ve diş çürüklerine yol açabileceği konusu da önemli bir uyarı olarak öne çıkıyor.

Çocukların kalsiyum ihtiyacının önemli olduğunu vurgulayarak, süt, peynir, yoğurt gibi gıdaların kalsiyum kaynağı olduğunu belirtiyorsunuz. Dondurmanın kalsiyum bakımından zayıf olduğunu ve temel bir besin olmadığını ifade ediyorsunuz. Ancak çocuklar için zaman zaman tüketilmesi ve keyif veren bir atıştırmalık olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyorsunuz.

Genel olarak, çocuklara dondurma tüketiminde hijyen, kalite, miktar ve beslenme dengesi gibi faktörlerin ön planda olması gerektiğini açık bir şekilde ifade etmişsiniz. Çocukların sağlıkları için önemli olan noktalara dikkat çeken bu bilgilerin paylaşılması oldukça faydalı oldu. Teşekkürler.
 
Geri
Üst