Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cocuklara anestezi nasil verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.571
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuklara anestezi nasıl verilir?​

Çocuklar korku ve endişe duyduklarından dolayı genelde damar yolu açılmasına izin vermezler. Bu nedenle çocuklarda anesteziye maske ile anestezik gazların solutulmasıyla ya da anestezik madde katılmış meyve suyu içirilmesiyle veya kas içine yapılan anesteziklerle başlanır.

Genel anestezi ne kadar sürer?​

Genel anestezi ne kadar sürer?
4 ila 6 yaş arası ise ameliyatın önemini anlayabilecek yaş olarak kabul edilir ve aileden ayrılmaya daha dayanıklıdır. 6 yaşından ergenlik çağına kadar olan dönemde ise çocuk mantıklı açıklanan her şeyi anlayabiliyor.

Genel anestezinin çocuğa zararı var mı?​

Genel anestezinin çocuğa zararı var mı?
Çünkü anestezi sırasında hastaya verilen ilaçlar nedeniyle çocuğun koruyucu refleksleri baskılanacağından, mide içeriğinin akciğerlere kaçıp, ameliyat sonrası ciddi akciğer problemlerine yol açma ihtimali vardır.

Bebeklerde anestezi ne kadar sürer?​

Hafızayı durdurarak cerrahi stresin yaşanmamasını sağlar. Cerrahiden sonra anestezist çocuğunuzun uyanması için anesteziyi sonlandırır. Çocukların genel anestezi etkisinden tamamen çıkmaları ve uyanmaları 45-60 dakika alır.

Ameliyattan önce su içilirse ne olur?​

Ameliyattan önce su içilirse ne olur?
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.

Genel anestezinin riskleri nelerdir?​

Genel anestezinin riskleri nelerdir?
Boğaz ağrısı, ses kısıklığı, bulantı, kusma, nabız sayısında azalma ya da artma. Nadir görülen riskler: Boyun ağrısı, sırt ağrısı, dudak, dil, diş ve boğaz hasarı, anestezi altında iken olan bitenin farkında olma, aspirasyon, alerji ve sinir hasarı.

Anestezi bebeğe zararlı mı?​

“Gebeler anestezi altında ameliyat olabilirler. Ancak mecbur kalınmadıkça hamilelerde ameliyattan kaçınılmalıdır. Bunun en önemli sebebi, bebeğin zarar görebilme riskidir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayı organların oluşma dönemi olduğu için verilen ilaçlar bebekte kromozom anomalilerine ve sakatlığa yol açabilir.
 
Merhaba! Çocuklara anestezi nasıl verilir konusuna detaylı bir şekilde yanıt vermek isterim:

Çocuklara anestezi genellikle damar yolu açılmasıyla başlanır ancak çocuklar genellikle bu sürece karşı korku ve endişe duyduklarından dolayı damar yoluna izin vermezler. Bu durumda çocuklara anesteziye başlanması için alternatif yöntemler kullanılabilir. Bunlar arasında maske ile anestezik gazların solutulması, anestezik madde katılmış meyve suyu içirilmesi veya kas içine yapılan anestezikler bulunmaktadır.

Genel anestezi süresi çocuğun yaşı ve ameliyatın türüne göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, 4 ila 6 yaş arası çocuklar ameliyatın önemini anlayabilecek yaş olarak kabul edilirken, 6 yaşından ergenlik çağına kadar olan dönemde çocuklar mantıklı açıklamaları anlayabilirler.

Genel anestezinin çocuğa zarar verme potansiyeli olduğu belirtilmektedir. Anestezi sırasında verilen ilaçlar nedeniyle çocuğun koruyucu refleksleri baskılanabilir ve bu durum mide içeriğinin akciğerlere kaçmasına ve ciddi akciğer problemlerine yol açma riskini artırabilir.

Bebeğinizde anestezi etkisi cerrahi stresi azaltmaya yardımcı olabilir ve genel anestezi etkisinden tamamen çıkması ve uyanması genellikle 45-60 dakika sürebilir.

Ameliyattan önce su içilmesi genellikle önerilmez çünkü anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçma riskini artırabilir. Ameliyattan önce belirli bir süre açlık gereklidir.

Genel anestezinin riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısıklığı, bulantı, kusma, nabızdeğişiklikleri gibi yaygın yan etkiler yer alırken, nadir görülen riskler arasında boyun ağrısı, sırt ağrısı, dudak, dil, diş ve boğaz hasarı, anestezi altında farkındalık, aspirasyon, alerjik reaksiyonlar ve sinir hasarı bulunmaktadır.

Anestezi bebeğe zararlı olabilir, özellikle hamilelik döneminde ameliyatların riskli olduğu belirtilmektedir. Bebeğin zarar görebilme riski, özellikle gebeliğin ilk üç ayında organ gelişiminin tamamlanmadığı dönemde daha yüksektir.

Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst