- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Çocuklar uykuya dalmakta neden zorlanır?
Gece uyanmaları, uykuya geçişte zorlanma, gece kabusları, yaşanan travmalar (deprem, hırsız, istismar, hastalık v.b) izlenen korku filmleri, korkunç hikayeler dinleme, aile içinde yaşanan tartışmalar, huzursuzluklar, ebeveyn kavgaları da çocuğun uykuya geçmesini zorlaştıran etkenler arasındadır.Uykuya direnen çocuğa ne yapmalı?
Gündüz uykuları gece uyumayı etkileyeceğinden çok uzun ve akşam 5 den sonra olmamalıdır. Çocuğunuzu yatma zamanından önce sakinleştirmeye başlamalısınız ve bunu ideal olarak her gece aynı zamanda yapmanız uygun olur. Çocuğun uyuduğu odanın sessiz, ışığı az ve uygun nem- sıcaklıkta olmasını sağlamalısınız.2 yaşındaki çocuk için tuvalet eğitimi, değişen beslenme düzeni, daha fazla sosyalleşme ihtiyacı gibi başa çıkılması gereken değişiklikler söz konusudur. Bu değişimin getirdiği endişe de uyku reddine veya uyuyamamaya neden olur.
Çocuğum geceleri ağlayarak uyanıyor ne yapmalıyım?
Eğer çocuğunuzun ağlayarak uyandığını duyarsanız yanına gitmek için asla tereddüt etmeyin. Sizi görmek onu rahatlatır. Kucağınıza alın, güvende hissedecektir. Eğer çocuğunuz 3 yaşından büyükse neden korktuğunu az çok anlatabilir.
Uyku gerilemesi ne demek?
Uyku düzeni oturmuş olan ve gece uykusunu sorunsuz geçiren bebeklerin, geceleri uyurken sebepsiz yere uyanmaya başlamasına ve gündüz uykularının kısalmasına bebeklerde uyku gerilemesi denir.
Uykusu gelen bebek neden uyumaz?
Bebekler neden uyumaz dendiği zaman akla gelecek en olası neden aç olmalarıdır. Bebeğiniz size doymuş gibi gelebilir ancak o hala aç ya da çoktan acıkmış olabilir. Anne sütünde bulunan kolesistokinin adlı sindirim hormonu, bebeğinizde hem tokluk hissini hem de rahatlama uyku hissini ortaya çıkarır.3 yaş çocuğu gece kaçta uyumalı?
Uzmanlar, 0 – 5 yaş arası tüm bebek ve çocukların en geç 20:00 – 21:00 arasında akşam uykusuna yatması, sabah da en geç 08:00’de kalkması gerektiğini belirtiyor. Melatonin hormonunun daha iyi bir şekilde salgılanması için çocuğunuzun kesinlikle tam olarak karanlık bir odada uyuması gerekiyor.Bebeğin rahat bir uykuya dalması için 8 altın kural;
- Ilık banyo yaptırmak.
- Badem, papatya ya da lavanta yağı ile masaj yapmak.
- Kitap veya masal okumak.
- Şarkı söylemek.
- Hafif müzik dinletmek.
- Beslemek.
- Memede uyuma alışkanlığı kazandırmamak.
- Odasının karanlık olmasına özen gösterin.
Uyku gerilemesinde ne yapmalı?
4. aydaki uyku gerilemesi dışında bütün gerileme dönemleri birkaç gün içinde geçer. Sabırlı olmaya çalışın. Geçici çözümler bulmak adına yani bir an önce uyutabilmek için sağlıklı olmayan uyku alışkanlıklarından ve rutinlerden uzak durun (sallamak, memede uyutmak, kucakta uyutmak vb.).