AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocuk kitaplari nasil secilmelidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuk kitapları nasıl seçilmelidir?​

0-3 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN KİTAP SEÇERKEN: Yıpranmayacak şekilde kaliteli, Ellerinin boyutuna uygun, Dokunsal olarak uyaran kitaplar seçilmelidir.

Okul ders kitaplarını kim hazırlar?​

Okul ders kitaplarını kim hazırlar?
Bizde sistem şöyle çalışıyor: Yüze yakın yayınevi dilediği ders kitabından dilediği kadar hazırlar ve olağan olmayan yollarla bakanlıktan onay alır. Bakanlık onayladığı ders kitaplarını Tebliğler Dergisinde yayımlar. Tüm yayıncılar, ellerindeki kitapları onaylı kitabı oranında hisse sahibi olduğu bir şirkette toplar.

Okuma Nedir MEB?​

Okuma Nedir MEB?
Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sahip oldukları bilgilerin `’ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar.

Çocuklara kitap seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?​

Çocuğunuza kitap seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
- Kitabın yaşa uyumu önemli. Kitap seçerken öncelikle çocuğunuzun yaşını dikkate almalısınız.
- Onun ilgi alanlarına uygun içeriklerle başlayabilirsiniz.
- Aldığınız kitapları önce siz okuyun.
- Hep aynı karakter ya da içeriklere sahip kitap seçmeyin.

Ders kitapları komisyonunda kimler bulunur?​

Ders kitapları komisyonunda kimler bulunur?
“(1) Yayınevleri, ders kitabı hazırlayacağı alanlar için yazar veya yazarlar, görsel tasarımcı, dil uzmanı ve isteğe bağlı olarak editör, program geliştirme uzmanı, ölçme ve değerlendirme uzmanı, rehberlik veya çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanları çalıştırmış ise bunları çalıştırdığını veya hizmet satın aldığını, söz …

Okumak tanımı nedir?​

Okumak tanımı nedir?
Okuma, dil kurallarına uyarak yazılı iletişimleri, sözlü iletişim hâline getirmek, kavramak, kıyaslamalar yapmak, yorumlamak, fikir yürütmek ve yargıya varmaktır. Okuma sırasında, okuyanın zihninde okuduğu sözcükler değil sözcüklerin anlamları belirir.

Etkin okuma nasil yapilir?​

Okuma yapılırken zihindeki tüm düşünceler bir kenara bırakılmalıdır. Sadece okunan metne odaklanmak hem okuma hızınızı hem de anlama hızınızı artıracaktır. Eğer zihnimiz başka şeylerle meşgulse, ne kadar hızlı okursak okuyalım yine de okuduklarımız aklımızda kalmaz.

Çocuklar için kitap seçerken nelere dikkat etmeliyiz?​

Çocuklar için kitap seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Çocuk kitapları hangi özelliklere sahip olmalı?​

Çocuk kitapları hangi özelliklere sahip olmalı?
İçerik, Dil ve Anlatım Yönünden Olması Gereken Özellikler. Kitaplar çocukların gelişim düzeylerine uygun olan konuları ele almalıdır. Anlatım dili son derece sade olmalı ve kitapta işlenen kavramlar kolay anlaşılır bir dille aktarılmalıdır. Konuların çocukların ilgisini çekmesi, bu konu üzerine düşünmelerini sağlar.

5 yaşındaki bir çocuğa kitap seçerken nelere dikkat etmeliyiz?​

Kitaplarda hafif metinler olmasına dikkat edin ve kitapların tekrarlama yöntemiyle öğrenebilecekleri nesne veya varlıkları içermesine özen gösterin. Okul Öncesi Dönem (5-8 Yaş): Bazı çocuklar daha anasınıfına gitmeden okumayı öğrenebilir. Aslında çoğu birinci sınıfta öğrenir.

Kitap seçimi nasıl yapılır?​

Kitap seçimi nasıl yapılır?
DOĞRU KİTAP SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
- Birkaç hikâyenin iç içe olduğu kalın kitaplar olmamalı.
- Kapak resimleri canlı, çekici ve kitabın içeriğiyle uyumlu olmalı.
- Sayfalar dayanıklı ve kalın olmalı.
- Kitaptaki yazılar ve resimler ayrı sayfalarda olmalı.
- Ana karakterlerin görseli sayfada anlaşılır bir şekilde gözükmeli.

MEB LGS çalışma kitabı nereden alınır?​

MEB LGS çalışma kitabı nereden alınır?
Bu kapsamda, her ayın ilk haftası hazırlanan destek paketi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet adresi ‘yardimcikaynaklar.meb.gov.tr’ üzerinden ücretsiz olarak öğrencilerin erişimine sunulacak. Kaynak desteği, ihtiyacı olan öğrenciler için il müdürlüklerinden basılı olarak da temin edilebilecek.
 
Çocuk kitapları nasıl seçilmelidir konusunda önemli ipuçları verilmiş. Özellikle 0-3 yaş arası çocuklar için yıpranmayacak, ellerine uygun ve dokunsal olarak uyaran kitaplar tercih edilmelidir. Aynı şekilde, okul öncesi dönemdeki çocuklar için de kitap seçerken yaşa uygunluğu, ilgi alanlarına hitap etmesi ve içeriğin çeşitliliği gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Okul ders kitaplarının hazırlanma süreci ve ders kitapları komisyonunda kimlerin bulunduğuna dair bilgiler de paylaşılmış. Yayınevleri alanlar için yazarlar, görsel tasarımcılar, dil uzmanları gibi uzmanları çalıştırarak ders kitaplarını hazırlarlar. Ders kitapları komisyonunda ise yayınevlerinden alanında uzman kişiler bulunmaktadır.

Okumanın önemi ve etkin okuma becerileri hakkında da bilgi verilmiş. Okumanın insanlar için en kolay ve etkili öğrenme yolundan biri olduğu vurgulanmış. Etkin bir okuma yapabilmek için zihindeki düşüncelerin bir kenara bırakılması ve metne odaklanılması gerektiği belirtilmiştir.

Çocuklar için kitap seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların başında kitabın yaşa uygunluğu, içeriğinin çocuğun ilgi alanlarına hitap etmesi ve kitabı öncelikle ebeveynlerin okuması yer almaktadır. Ayrıca kitap seçiminde çocukların zihinsel ve duygusal gelişimine uygun içeriklerin önemli olduğu belirtilmiştir.

Son olarak, kitap seçimi nasıl yapılmalı konusunda da öneriler verilmiş. Kalın kitaplar yerine birkaç hikayenin yer aldığı kitaplar tercih edilmeli, kapak resimleri çekici olmalı, sayfaların kalın ve dayanıklı olmasına dikkat edilmeli ve kitaptaki yazılar ile resimlerin ayrı sayfalarda olması gerektiği belirtilmiştir.
 
Geri
Üst