AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocuk isciler ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.367
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuk işçiler ne demek?​

“Çocuk işçiliği” çoğu kez çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından zararlı işler olarak tanımlanır.

Çocuk işçiliğinin nedenleri nelerdir?​

Çocuk işçiliğin başlıca sebepleri arasında yoksulluk ve işsizlik geliyor. Bu konular nüfus, göç, eğitim düzeyi, ekonomik gelişim ve sosyal kalkınma kavramlarıyla doğrudan ilgilidir ve çocuk işçiliğinin temel sonuçlarından biri eğitime devamsızlıktır.

Çocuk işçiliğinin önüne nasıl geçilebilir?​

Çocuk işçiliğinin önüne nasıl geçilebilir?
Çocuk işçiliği ile mücadelede başarılı olabilmek için çocuk hak ihlallerinde cezasızlık son bulmalıdır. Denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, caydırıcılığı olmalıdır. 4+4+4 eğitim sistemine geçiş ile çocuk işçiliğinin de arttığı gözlemlenmiştir. Eğitim politikalarında reform yapılmalıdır.

Çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri nelerdir?​

En kötü biçimlerdeki çocuk işçiliği kölelik ve benzeri uygulamalar, çocukların fuhuş ve pornografiye sürüklenmesi, uyuşturucu ticareti gibi yasadışı faaliyetlerde çocukların kullanılması, çocukların sağlık, güvenlik veya ahlakını olumsuz etkileyebilecek tehlikeli işleri içerir.

Çocuk işçiliği yasal mı?​

“On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.” denmektedir.

Çocuk işçi hangi toplumsal sorumluluk?​

Çocuk işçi hangi toplumsal sorumluluk?
A. zihinsel gelişimlerini tam olarak tamamlamadan çalışma hayatına atılması, onların gelecekte sosyo-psikolojik bazı sorunlarla karşılaşmasına neden olacaktır. Bu doğrultuda işletmeler, çocuk emeğini kullanmayarak toplumun yapısının bozulmaması açısından büyük bir sosyal sorumluluğu yerine getirmektedirler.
Asgari Yaş Sözleşmesi nedir?​
Bu maddenin 1 inci fıkrasına göre belirlenen asgari yaş sınırı, zorunlu öğrenim yaşının bittiği yaşın, altında ve her halükarda 15 yaşın altında olmayacaktır.
Çocuk işçi çalıştırmanın cezası nedir?​
ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRANA 2 BİN 292 LİRA CEZA Çocukları çalıştırma yaşına ve çalıştırma yasağına uymayan işverene 2019 yılı için 2 bin 292 lira para cezası uygulanıyor. 15-17 yaş grubundaki çocukların gece çalıştırılması yasağına uymayanlara da ayrıca 2 bin 292 lira para cezası veriliyor.

Genç işçi kime denir?​

Genç işçi kime denir?
Daha ayrıntılı bir şekilde anlatmak gerekirse, 14 yaşını tamamlamış ancak henüz 15 yaşını doldurmamış ve aynı zamanda ilköğretimini tamamlamış işçilere çocuk işçi denmektedir. 15 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını tamamlamamış işçiler ise genç işçi olarak anılır.

Genç işçi haftada kaç saat çalışır?​

Çocuk ve genç işçilerin çalışma saatleri, günde 14 saat kesintisiz dinlenme verilecek şekilde düzenlenmiştir. Okuluna devam eden genç işçi veya çocuk işçiler eğitim dönemlerinde eğitim saatleri dışında günde en çok 2 saat çalıştırılabilirler. Eğitimleri devam ederken haftalık çalışma saatleri toplam 10 saati aşamaz.

Neden çocuk işçi var?​

6331 sayılı Kanuna göre genç çalışan kime denir?​

6331 sayılı Kanuna göre genç çalışan kime denir?
Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Çocuk ve Genç işçilerin tanımını açık olarak yapmaktadır. Buna göre; Genç işçi: 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi, Çocuk işçi: 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi ifade eder.

Genç çalışan yaşı nedir?​

4857 sayılı İş Kanununa göre; onsekiz yaşından küçükler “çocuk” ve “genç işçiler” olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Kanunda yer alan ifadele- re göre; “genç işçi”, on beş yaşını tamamlamış, on sekiz yaşını bitir- memiş kişiler için; “çocuk” ifadesi ise on beş yaşından küçükler için kullanılmaktadır.

Çocuk nasıl yapılır insan?​

Yumurta hücresinin aşılanması için rahim hazırlığa giriyor. Gördüğün gibi vücudun mekanizması harika bir şekilde işliyor. Cinsel ilişki sırasında partnerin boşaldığında sperm hücreleri vajinana giriyor. Eğer sperm hücresi yumurtayı döllerse gebelik gerçekleşiyor, bebek oluşumuna dair tüm aşamalar bundan ibaret.
 
Çocuk işçilerin tanımının genellikle çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, gelişimlerini olumsuz etkileyen işler olarak yapıldığını görebiliyoruz. Bu durum, potansiyellerini ve saygınlıklarını zedelerken fiziksel ve zihinsel gelişimleri üzerinde zararlı etkilere sahip olabiliyor. Yoksulluk ve işsizlik, çocuk işçiliğinin önemli sebepleri arasında yer almakta ve genellikle eğitim düzeyi, ekonomik gelişim, sosyal kalkınma gibi faktörlerle ilişkilendirilmektedir.

Çocuk işçiliğinin önüne geçmek için ise çocuk hak ihlallerinde cezasızlığın son bulması, etkin denetimlerin yapılması, caydırıcı tedbirlerin alınması, eğitim politikalarında reform yapılması önemli adımlar olarak görülmektedir. En kötü biçimlerdeki çocuk işçiliği ise kölelik, fuhuş, uyuşturucu ticareti gibi yasadışı faaliyetlerde kullanılma, tehlikeli işlerde çalıştırılma gibi durumları içermektedir.

Yasal açıdan bakıldığında, Türkiye'de on dört yaşını tamamlayıp zorunlu ilköğretimi bitirmiş çocuklar belirli koşullar altında hafif işlerde çalıştırılabilmektedir. Ancak on beş yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaktır.

Genç işçi terimiyle ise on beş yaşını doldurmuş ancak henüz on sekiz yaşını tamamlamamış işçileri ifade etmekteyiz. Çocuk ve genç işçilerin çalışma saatleri belirli kurallara tabi olup, dinlenme süreleri ve eğitim durumları dikkate alınmaktadır. Genç çalışan ise on beş yaşını tamamlamış ancak on sekiz yaşını bitirmemiş kişiler olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizde çocuk işçilerin çalıştırılmasının cezası, belirlenen yasalara aykırı hareket eden işverenlere para cezaları uygulanması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Cezaların çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi ve çocukların eğitimlerine devam etmelerinin sağlanması amacıyla uygulandığını söyleyebiliriz.
 
Geri
Üst