AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocuk felci neden kaynaklanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.387
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuk felci neden kaynaklanır?​

Çocuk felci (poliomyelit) poliovirüs denen bir virüsün sinir sistemine saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Çocuk felcini en fazla geçirme tehdidi altında olan yaş grubu 5 yaşından küçük çocuklardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her 200 çocuk felci enfeksiyonundan 1’i kalıcı felce neden olmaktadır.

Çocuk felci kac yasinda olur?​

Genellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekle beraber, nadir olarak 15 yaşının üzerindeki bireylerde de görülen, bacaklarda ve daha az kollarda felce neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk felci hastalığına bir virüs neden olmaktadır.
Çocuk felci nasıl iyileşir?​
Çocuk felcinin tedavisi yoktur. En iyi yöntem aşı yoluyla hastalığı önlemektir. Bireylerin, rutin ve güncel çocuk felci aşı serisine sahip olmaları önemlidir. Yetişkinler için buna ek olarak, hastalığın yaygın olduğu ülkelere yapılacak yolculuklardan 4 hafta önce hayat boyu koruyacak bir doz aşı tekrar yapılmalıdır.

Felç çocuklarda olur mu?​

Felç çocuklarda olur mu?
Çocuk felci sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk felci temel olarak 5 yaşın altındaki çocukları etkiler.

Çocuk felci kimlerde olur?​

Çocuk felci kimlerde olur?
Genellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekle beraber, nadir olarak 15 yaşının üzerindeki bireylerde de görülen, bacaklarda ve daha az kollarda felce neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Polio sekeli ne demek?​

Poliomiyelit, üç tip enterovirüs (poliovirus tip 1, 2 ve 3) kaynaklı bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Poliomiyelit aynı zamanda “çocuk felci” olarak da bilinir, çünkü genellikle küçük çocuklarda ve çocuklarda felce neden olur. Hastalığın kuluçka süresi genellikle 6-20 gündür.

Çocuk felci aşısı ücretli mi?​

Ülkemizde yukarıda bahsedilen her 2 aşı da ulusal aşılama takviminde bebek ve çocuklarımıza ücretsiz olarak uygulanmaktadır. OPA 6 aylık ve 18 aylık bebeklere uygulanır. Ağızdan 2 damla şeklinde basit bir uygulaması vardır.
Çocuk felci aşısı ne zaman yapılmalı?​
İnaktif Çocuk Felci aşısı (İPA) ise, 2.ayını, 4.ayını, 6.ayını ve 18.ayını tamamlayan bebeklere toplam 4 defa olmak üzere beşli karma aşı içerisinde koldan kas içi uygulanmaktadır.

Polio sekeli tedavisi nasıl yapılır?​

Polio sekeli tedavisi nasıl yapılır?
Çocuk felci hastalığının ne yazık ki bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalığa yakalandıktan sonra ortaya çıkan felç semptomlarının geri dönüşü için Fizik tedavi ve Rehabilitasyon çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Ancak bazı ortopedik ve rekonstrüktif cerrahi yöntemlerle düzeltmeler yapılabilir.

Çocuklarda inme olur mu?​

Çocuklarda inme olur mu?
İnme, yaşlıları etkileyen bir hastalık olarak bilinse de aslında her yaşta görülebilen bir sorundur. Çocuklarda inme, yetişkinlerden farklı nedenlerle oluşmaktadır. İnme beynin bir kısmına giden kan dolaşımının bozulması ile karakterize bir sorundur. Damar tıkanması ya da beyin kanamasına bağlı gelişebilir.

Polio sekeli neden olur?​

Çocuk felci neden olur? Polio, virüslerin neden olduğu çok bulaşıcı bir hastalıktır. Esas olarak fekal-oral yolla kişiden kişiye yayılır. Daha az sıklıkla ise kontamine (kirli-virüslü) su veya gıda ile ve kalabalık ortamlarda havaya yayılan damlacık şeklinde bulunan virüslerin solunmasıyla bulaşır.

Çocuk felci Türkiyede var mı?​

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. 17 yıldan beri çocuk felci vakamız bulunmamaktadır.
 
Çocuk felci (poliomyelit), poliovirüs adı verilen bir virüsün sinir sistemine saldırması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle 15 yaşından küçük çocukları etkiler, ancak nadir durumlarda 15 yaşın üzerindeki bireylerde de görülebilir. Bacaklarda ve daha az oranda kollarda felce neden olabilen bulaşıcı bir hastalıktır.

Çocuk felci aşısız tedavi edilmez ve bu nedenle en iyi korunma yolu aşıdır. Çocuk felci aşıları, ülkemizde ulusal aşılama takviminde bulunmaktadır ve bebeklere ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Örneğin, İnaktif Çocuk Felci Aşısı (İPA), 2.ayını, 4.ayını, 6.ayını ve 18.ayını tamamlayan bebeklere toplamda 4 kez kol kasına uygulanır. Ayrıca OPV aşısı da 6 aylık ve 18 aylık bebeklere uygulanır.

Çocuk felci hastalığının tedavisi için bilinen bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak hastalıktan sonra ortaya çıkan felç semptomlarını hafifletmek ve iyileştirmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi yöntemlere başvurulabilir. Bazı durumlarda ortopedik ve rekonstrüktif cerrahi işlemler de uygulanabilir.

Ülkemizde son çocuk felci vakası 1998 yılında görülmüş olup, 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. Bu nedenle Türkiye'de 17 yıldan beri çocuk felci vakası tespit edilmemiştir. Bu durumun başarısında aşılamada yapılan çalışmaların önemli bir rolü bulunmaktadır.
 
Geri
Üst