- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Çocuk felci belirtileri nelerdir?
Çocuk felci belirtileri nelerdir?Türkiye’de çocuk felci aşısı yapılıyor mu?
Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır.Genellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekle beraber, nadir olarak 15 yaşının üzerindeki bireylerde de görülen, bacaklarda ve daha az kollarda felce neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk felci hastalığına bir virüs neden olmaktadır.
Çocuk felci aşısı ne zaman türkiyeye geldi?
Daha önce DSÖ’nün, 1994 yılında Amerika kıtası ve 2000 yılında Batı Pasifik Bölgesi olmak üzere iki bölgesi çocuk felcinden arındırılmış olarak belgelendi. Türkiye’de de 1995 yılından itibaren toplam 6 kez Ulusal Aşı Günleri, 2 kez Çocuk Felci Aşı Günleri ve 5 kez de Mop-up uygulaması yapıldı.
Çocuk felci nelere sebep olur?
Sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalığa poliovirüs neden olur. Virüs insandan insana bulaşır ve enfekte olmuş bir kişinin beyin ve omuriliğini istila ederek felce neden olabilir (vücudun bazı kısımlarını hareket ettiremez).
Poliomyelit nereyi tutar?
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (Polio virus) yol açtığı bulaşıcı enfeksiyondur.Çocuk felci aşısı hala yapılıyor mu?
Polio aşısı; Ülkemizde de 6. ay ve 18. ay sonunda aile sağlığı merkezlerinde uygulanmaktadır. Diğer aşı IPV denilen inaktif (ölü) aşıdır. Bu aşı da poliodan arındırılmış ülkelerde OPV aşısının düşük de olsa istenmeyen yan etkilerine rastlamamak adına uygulanmaktadır.1952 yılında ABD, tarihinde görülen en korkutucu çocuk felci salgını ile karşı karşıya kalmıştı: 57.628 çocuk felci vakası yaşandı. Salk, salgından iki yıl sonra formaldehitle öldürülmüş virüsten aşı elde etmeyi başardı.
Polio bitti mi?
Virüs, hastaların çıkardığı dışkı yoluyla yayıldığı için, çevre sağlığı koşullarına dikkat edilmeyen çağlarda büyük salgınlara yol açmış, koşullar düzeltilince, daha çok çocukları etkilemeye (adı buradan kaynaklanır) başlamış, ağız yolundan verilen aşı uygulamasının yaygınlaşmasıyla, büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.
Polio aşısı kimlere yapılır?
Çocuk felci aşısı çocuk felcini önleyebilir. Çocuk felci (veya poliomiyelit) kişinin omuriliğini enfekte ederek felce yol açabilen polio virüsünün neden olduğu, sakat bırakan ve yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Polio virüsü bulaşmış çoğu insanda hiçbir semptom görülmez ve birçoğu komplikasyonsuz iyileşir.
Çocuk felci salgını ne zaman ortaya çıktı?
Çocuk felci ilk olarak İngiltere’de görülen bir hastalıktır. Ülkemizde ise 1957 senesinde görülmüştür. Ve ciddi salgınlara neden olmuştur. Türkiye’de ilk çocuk felci aşısı 1963 senesinde uygulanmıştır.Çocuk felci yetişkinlere bulaşır mı?
ÇOCUK FELCİ NASIL BULAŞIR? Virüs, özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu bölgelerde bir çocuktan diğer çocuğa kirlenmiş besin ve sular dışkı yoluyla bulaşır. 15 yaşının altındaki çocuklarda özellikle de 5 yaşından küçük çocuklarda daha sık görülür. Ancak çocuk felci, yetişkinlerde de görülebilir.Çocuk felci ilk olarak İngiltere’de görülen bir hastalıktır. Ülkemizde ise 1957 senesinde görülmüştür. Ve ciddi salgınlara neden olmuştur.
OPA aşısı hangi aylarda yapılır?
Polio aşısı; İki şekilde bulunmaktadır, endemik olan ve halen vakaların görüldüğü ülkelerde ağızdan OPV (canlı aşı-damla şeklinde) olarak uygulanır. Ülkemizde de 6. ay ve 18. ay sonunda aile sağlığı merkezlerinde uygulanmaktadır. Diğer aşı IPV denilen inaktif (ölü) aşıdır.
Cocuk felci aşısını kim bulmuştur?
ABD’li viroloji ve bağışıklık bilimi (immünolog) uzmanıdır. Çocuk felcine karşı etkili ilk koruyucu aşıyı hazırlamıştır. 1914’te New York’ta doğdu.