AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocugun velayeti halaya verilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.442
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuğun velayeti halaya verilir mi?​

Buna göre evlilik birliği devam ettiği sürece çocukların velayetini anne ve baba birlikte kullanır (Madde 336). Velayet hakkı kanunda açık bir şekilde anne veya babaya verilebilen bir hak olduğu için hiçbir koşulda bu kişiler dışındaki kişilere (dede, babaanne, anneanne, amca, hala, dayı, teyze…) verilemeyecektir.

Çocuğu Gostermeyen anneye ceza ne olabilir?​

Mahkeme çocuğu göstermeyen ebeveyn hakkında iki aydan altı aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırmasına karar verebilir. Ancak hapsin tatbikine başlandıktan sonra ilamın ya da ara kararın yerine getirilmesiyle kişi tahliye edilir.

Boşandıktan sonra çocuk kim alır?​

Boşandıktan sonra çocuk kim alır?
Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir. Boşanma durumunda ise velayet hakkı, çocukların teslim edildiği Anne veya Babaya aittir.

Hala velayet alabilir mi?​

Hala velayet alabilir mi?
Anne ve baba dışındaki kişilere velayet hakkının verilmesi kural olarak mümkün değildir. Bu sebeple çocuk üzerinde ne kadar emeği ya da yakınlığı olursa olsun teyze, dede, büyükanne, amca, hala gibi akrabalar velayet hakkı sahibi olamaz. Bu kişiler şartları oluşması halinde sadece vasi olabilir.

Çocuğunu göremeyen anne ve babalar çocuğunu görebilmek için nereye başvururlar?​

Ancak bazen de velayeti kendisinde olan tarafın, çocuğu anne/babasından kaçırma, çocuğu göstermeme yolunu seçmesine şahit olmaktayız. İşte bu durumda velayeti kendisinde olmayan taraf, çocuğunu görmek istediğinde mahkeme kararının icrası için icra müdürlüğüne başvurarak çocuk teslimi talebinde bulunması gerekecektir.

Islamda çocuğun velayeti kime aittir?​

Velayet bir çocuğun ergin olana kadar anne ve babasının gözetimi altında yetiştirilmesidir. Evlilik süresi içerisinde anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar. Boşanma durumunda ise ergin olmayan çocuk hakim kararıyla kime bırakılmış ise velayet o ebeveynde olur.
Velayet hakkı kural olarak yalnızca anne ve babaya aittir. Amca, hala, teyze, anneanne, babaanne, dedeye velayet hakkı verilemez. Amca, hala, teyze, anneanne, babaanne, dede şartlar oluştuğu takdirde vasi olabilirler. Velayet hakkı, çocuğun kişi varlığı, malvarlığına ilişkin tüm hak ve yetkileri kapsar.

Velayetin değiştirilmesi davası nasıl açılır?​

Velayetin değiştirilmesi davası nasıl açılır?
Velayet davaları, boşanma davalarının kesinleşmesinden sonra bir yıl geçmesi halinde açılır. Velayetin değişmesini zorunlu hale getirecek durumlar ve çocuğun menfaatinin olması durumunda açılan bir davadır. Velayet davası, çocuğun bulunduğu aile mahkemesine velayeti elinde olmayan anne ya da baba tarafından açılabilir.

Velayet davaları nasıl sonuçlanır?​

Velayet davaları nasıl sonuçlanır?
Velayet davalarında belirlenen makul sonuçlanma süresi 209 gün olup, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, personel, hakim izin, tayin durumu, tebligat adreslerindeki olumsuzluk, adli tatil süreci bu süreleri etkilemektedir. Sonuç olarak velayet hakkı anne ve babaya verilmiş bir haktır.

Boşanmada kaç yaşına kadar anneye verilir?​

Türk hukuku uygulaması açısından 6 ile 7 yaşına kadar çocuğun velayeti anneye verilir. Zira çocuğun anne bakımına en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerin bu yaşlar arası olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı. Bu yaşlar arasındaki bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi aksi bir şey olmaz ise neredeyse imkansız gibidir.

Geliri olmayan anneye velayet verilir mi?​

Bir tarafın gelirinin olmaması veya gelirinin karşı tarafın gelirine göre daha düşük olması başlı başına velayetin karşı tarafa verilmesini gerektirmez. Geliri olmayan taraf nafaka talep ederek, müşterek çocukların bakım ve eğitimi için gereken paranın karşı tarafça ödenmesini talep edebilir.

Velayetin değiştirilmesi davası hangi mahkemede açılır?​

Velayetin değiştirilmesi davası hangi mahkemede açılır?
VELAYET DAVALARINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME Müşterek çocuğun velayetinin değiştirilmesi davası, velayetin kaldırılması davası gibi velayete ilişkin tüm davalarda Aile mahkemeleri görevlidir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

Bosandiktan sonra velayet davası nasil acilir?​

Bosandiktan sonra velayet davası nasil acilir?
Hâkim tarafından gerekli görülmesi halinde çocuğun menfaatine yönelik protokolde değişiklik yapması mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası sonrası velayet davası boşanma sonrasında eşlerden birinin ilgili makama başvuru yaparak velayetin değişikliği davası açmasıyla yapılabilir.

Hangi durumlarda velayet değişikliği yapılır?​

Medeni kanunumuzun 183. maddesinde velayeti değiştirilmesi sebepleri sayılmıştır. Bu maddeye göre velayet; ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde değiştirilebilir.

Velayet davasında çocuğa ne sorulur?​

Kurul, idrak gücüne sahibi 8 yaş ve üstü çocukların kendisini ifade edebileceğini, velayet davasında çocuğa fikri sorulması gerektiğine hükmetti. Kararla birlikte; mahkemeler velayet davalarında karar vermeden önce çocuğa “Anneni mi, babanı mı istiyorsun” sorusunu yöneltecek.

Velayet davası kaç sene sürer?​

Velayet davası kaç sene sürer?
Velayet davaları ile birlikte net sonuçlanma süresi 209 gün olarak kabul edilir. Ancak dava görülen mahkemenin durumu yoğunluğu ve tayin durumu gibi çeşitli nedenlerden dolayı süreç üzerinde değişiklik meydana gelebilir. Gerçekleşen velayet davası sonucu ile birlikte velayet anneye ya da babaya verilir.

9 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?​

9 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
7 yaşına kadar olan çocuklar kural olarak anneye verilir. 8 yaşından itibaren velayet konusunda çocuğun görüşü alınarak velayet anneye ve babaya verilir.
 
Merhaba! Velayet konusuna dair paylaştığınız bilgiler oldukça doğru ve detaylı. Çocuğun velayeti genellikle anne ve babanın birlikte kullanımına aittir ve anne veya baba dışındaki kişilere velayet hakkı verilmez. Velayet hakkı genellikle çocuğun anne veya babasına verilir.

Çocuğunu göremeyen ebeveynler çocuğu görebilmek için mahkemeye başvurabilirler. Mahkeme çocuğu görmeyen ebeveyn hakkında tazyik hapsi kararı verebilir. Ancak hapsin tatbik edilmesi için ilgili kararın yerine getirilmesi gerekmektedir.

Boşanma durumunda çocuğun velayeti genellikle anne veya babaya verilir. Türk hukukunda çocuğun velayeti genellikle annesine verilir. Ancak ergin olmayan çocuğun velayeti hakim kararıyla belirlenir.

Velayetin değiştirilmesi davası genellikle boşanma sonrasında açılır ve çocuğun menfaatine yönelik olmalıdır. Velayet davaları genellikle mahkemelerde sonuçlanır ve belirli bir süreç içerisinde karara bağlanır.

Velayet hakkı genellikle çocuğun annesine verilir ve gelir durumu velayetin belirlenmesinde doğrudan bir etken değildir. Velayetin değiştirilmesi davaları genellikle aile mahkemelerinde açılır ve çocuğun menfaatine göre karara bağlanır.

Umarım paylaştığım bilgiler yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst