AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocugun tuz yemesi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.645
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuğun tuz yemesi neden olur?​

Çocuğunuz toprak yiyorsa… Pika, besleyici değeri olmayan yabancı madde yeme alışkanlığıdır. Kil, toprak, kağıt, kahve çekirdeği, tuz, bez, buz, kireç, kum, sabun, saç gibi maddeler en sık yenilen maddelerdir. Pika varlığında, çocuk demir eksikliği anemisi ve çinko eksikliği açısından mutlaka tetkik edilmelidir.

Kalın tuz nedir?​

Kalın tuz nedir?
Havai deniz tuzu nedir? Siyah ya da kırmızı renkte olabilen, genellikle kalın bir şekilde çekilmiş tuzdur. Kırmızı renkteki tuz rengini Alaea maddesinden alır, siyah ise kömürden. Volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkan bu tuzlar mineral bakımından zengindir ve deniz ürünleriyle birlikte harika bir lezzet oluşturur.

Sağlık için hangi tuz kullanılmalı?​

Himalaya tuzu, sofra tuzuna göre daha az zararlı olduğu düşüncesiyle tercih edilse de Himalaya tuzu da yüksek oranlarda sodyum içermektedir dolayısıyla sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanılması, yüksek sodyum tüketiminin neden olduğu kardiyovasküler hastalık riskinin önüne geçemez.

Tuz gölünden tuz nasıl elde edilir?​

Tuz gölünden tuz nasıl elde edilir?
Göl suyu pompalar yardımı ile buharlaştırma havuzlarına taşınır. Sıcak havaların başlamasıyla birlikte havuzlarda bulunan su buharlaşır ve 8 – 10 cm kalınlığında tuz tabakası oluşur. Oluşan tuz tabakası özel makinalarla kazınarak stok alanlarına taşınır ve yıkanmasının ardından işlenmek üzere fabrikaya sevk edilir.
Çocuklara tuz zararlı mı?​
1 yaşına kadar tuz yasak! Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir. Bunun nedeni ise 1 yaşın altındaki çocukların böbrek fonksiyonları tam gelişmediğinden yüksek tuz ve elektrolit yükünü yeterince dengeleyememesi.

Salamura tuzu ile kaya tuzu aynı mı?​

Salamura tuzu ile kaya tuzu aynı mı?
Yiyeceklerin içerisinde koymak için hazırlanan bu tuzlu suyun ham maddesi olan tuza da salamura tuz denmektedir. Salamura tuz diğer adıyla deniz tuzu ya da kaya tuzu, yemeklerimizde kullandığımız sofralık tuzlardan daha büyük ve kristal ve şeffaf yapıya sahiptir.

Göl tuzunun faydaları nelerdir?​

Gölün tuzundan vücudun ölü hücrelerini atarak, canlandıracak, siyah nokta ve sivilceleri giderecek kremler ürettik. Göl suyu ve mineralleri tarafından zenginleştirilmiş, Tuz Gölü kremlerimiz var. Salyangoz özlü kremlerimiz, ciltteki kırışıklıkları giderici, ileri yaşlarda kırışıklıkları önleyici rolü bulunuyor.

Tuz gölünden elde edilen tuz hangi işlemlerden geçerek soframıza gelmektedir?​

Tuz gölünden elde edilen tuz hangi işlemlerden geçerek soframıza gelmektedir?
Yeraltına süzülen meteorolojik sular gölün tabanındaki tuz domlarını eriterek, tuzlu suları tektonik hatlardan yüzeye taşıyor. Gölün tuz oluşumunun tarifi olan bu süreç sonrasında dipteki tuz toplanıp işleniyor ve sofralarımıza sodyum klorür yani tuz olarak geliyor.
 
Çocuğun tuz yemesi genellikle Pika adı verilen bir durumun belirtisi olabilir. Pika, besleyici olmayan yabancı maddeleri yeme alışkanlığıdır ve çocuklar genellikle toprak, kil, tuz gibi maddeleri tüketebilir. Bu durumda, çocuğun demir eksikliği anemisi veya çinko eksikliği gibi sağlık sorunları olabileceği için mutlaka doktor gözetiminde tetkik edilmelidir.

Kalın tuz, genellikle havai deniz tuzundan elde edilen tuzlardır. Siyah veya kırmızı renkte olabilirler ve genellikle kalın bir yapıya sahiptirler. Mineral bakımından zengin olan bu tuzlar genellikle deniz ürünleriyle birlikte kullanılarak lezzet katmaktadır.

Sağlık için tercih edilen tuz konusunda, Himalaya tuzu genellikle sofra tuzuna tercih edilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki Himalaya tuzu da yüksek miktarda sodyum içermektedir. Bu nedenle yüksek kan basıncı ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için tuz tüketimine dikkat etmek önemlidir.

Çocuklara tuz tüketimi konusunda özellikle 1 yaşına kadar dikkat edilmelidir. Bu dönemde aşırı tuz tüketimi ileriki yaşlarda tansiyon hastalıklarına neden olabilir. 1 yaş altındaki çocukların böbrekleri tam olarak gelişmediğinden, yüksek tuz ve elektrolit yükünü dengelemekte zorlanabilirler.

Göl tuzunun faydaları arasında vücuttaki ölü hücreleri atarak cildi canlandırmak, siyah nokta ve sivilceleri gidermek gibi etkiler bulunmaktadır. Salyangoz özlü kremler gibi ürünlerle bu tuzun faydalarından yararlanılabilir.

Tuz gölünden elde edilen tuz, göl suyunun buharlaştırılması ve işlenmesi sonucu sofralara gelmektedir. Göl suyu özel makinalar yardımıyla havuzlara taşınarak buharlaştırılır ve oluşan tuz tabakası kazılarak işlenir ve nihayetinde soframıza tuz olarak gelir.

Tuz gölünden elde edilen tuzun nasıl işlendiğini gösteren bir videoyu izlemek için [buraya](https://www.youtube.com/watch?v=uFgYiQkMH-o) tıklayabilirsiniz.
 
Geri
Üst