AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cocugun cekingenligini nasil yenebilirim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çocuğun çekingenliğini nasıl yenebilirim?​

Çekingen çocuğa destek için öneriler:
- Çocuğunuza çekingen ya da utangaç olduğunu söyleyerek, etiketlemeyin.
- Çocuğu yeni ve bilmediği ortama ya da insanlara hazırlayın.
- Çocuğunuzun çekingen kaldığında ısrar etmeyin, zorlamayın, kızmayın ve çok fazla üstünde durmayın.

Bebekler neden küser?​

Bebekler neden küser?
Çocuklarda Küsmenin Psikolojik Nedenleri Özellikle yaşı daha küçük çocukların yeteri kadar sözcük dağarcığı olmadığı gibi duygu ve düşüncelerini de yeterince ayırt edemediği için, kızgın veya üzgün hissettiğinde bu memnuniyetsizliğini anlamanız için size küsebilir.

Bebekler utanır mı?​

Çocuklar kendilerini fark etmeye başladıklarında utanma, kıskançlık ve empati gibi yeni duygular da görülmeye başlar. 2. doğum gününe yaklaştığında artık bebeğiniz başkalarının duygu ve isteklerini öğrenmede epey ilerlermiş olur.

Çocuğun sosyalleşmesi için ne yapmalıyım?​

Çocuğun sosyalleşmesi için ne yapmalıyım?
Çocuğun ilgi ve yeteneğine göre boş zaman etkinlikleri yaratılmalı. Spor aktiviteler, müzik ve enstürman çalma, kitap okuma, doğayı tanıma, resim yapma gibi etkinlikler bir yandan çocuğun sosyalleşmesini sağlarken bir yandan da fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimini de destekleyecektir.

Çekingenliği yenmek için neler yapılmalı?​

İşte utangaçlıkla baş etmenin en etkili 5 yolu:
- Probleminizi sürekli konuşun. Araştırmalar utangaçlığı yenmenin ilk adımının utangaçlık ile ilgili bol bol konuşmak olduğunu ortaya koyuyor.
- İyi gideceğine inanın.
- Diğerleri hakkında meraklı olun.
- Kendinize bir rol biçin.
- İç sesinizi yumuşatın.

Çocuğumuza Küsersek ne olur?​

Çocuğumuza Küsersek ne olur?
Aslında küserek belki de “beni anlasın” isteriz fakat bu yöntem ile her iki tarafta “empati” dediğimiz “karşımızdaki kişinin duygularını anlama becerisi” devreye girmez. Küserek ilişki zayıflar, problem büyür, güven sarsılır, eşleri birbirinden soğutur, olumsuz duyguların birikmesine neden olur.

Küsme huyundan nasıl vazgeçilir?​

Küsme huyundan kurtulmanın çözümü kesinlikle kişinin kendisindedir. Karşı taraf ne yaparsa yapsın, kişi bu huyundan vazgeçmeye niyet etmezse her zaman küsecek bir şey bulacaktır. Kişinin ilk yapması gereken, küsmenin haklı bir tepki değil sorunlu bir davranış kalıbı olduğunu kabullenmektir.

Özgüven eksikliği olan çocuğa nasıl davranmalı?​

Özgüven eksikliği olan çocuğa nasıl davranmalı?
Çocuğa destek verilmeli, karşılıksız sevildiği hissettirilmelidir. Çocukla konuşulmalı, birlikte zaman geçirilmeli, duygu ve düşüncelerini ifade etmesi sağlanmalıdır. Arkadaş edinmesi sağlanmalı, fakat bu konuda baskı yapılmamalıdır. Çeşitli kurslara, spora ve sosyal aktivitelere katılması için teşvik edilmelidir.

Utanma duygusu kaç yaş aralığında ortaya çıkar?​

Çocukların bedensel utanma duygusu 2.5-3 yaşlarından itibaren gelişmeye başlar.

Mutizm neden olur?​

Mutizm neden olur?
Erken dönemde yapılan araştırmalarda düşük öz saygı, güvensiz ev ortamı, duygusal sorunlar ve geçmişte yaşanan tek ya da bir seri travmatik deneyimleri SM nedenleri arasında görmektedir. Psikanalitik eğilimli uzmanlar Selektif Mutizm’i daha çok fiziksel ve duygusal bir travmanın ürünü olarak görmüşlerdir.

1 -) bir çocuğun sosyalleşmesini sağlayan araçlar nelerdir açıklayınız?​

Bir çocuğun sosyalleşmesini sağlayan araçlar, ailesi, komşuları, oyun arkadaşları, okul arkadaşları, öğretmenleri ve kitle iletişim araçlarıdır (4, 43). Sosyalizasyon toplum açısından bir kontrol süreci ve gurup yaşamında düzenlilik sağlama yoludur (3, 23).
 
Çocuğun çekingenliğini yenebilme konusunda bazı öneriler bulunmaktadır. İlk olarak çocuğun çekingen veya utangaç olduğunu etiketlememek önemlidir. Onu yeni ve bilmediği ortamlara, insanlara hazırlamak çekingenliğinin azalmasına yardımcı olabilir. Çocuğun çekingen kaldığında ise zorlamamak, kızmamak ve üzerinde çok fazla durmamak gerekmektedir.

Bebeklerin neden küstüğü konusunda, genellikle küçük çocukların duygularını yeterince ifade edememeleri ve anlaşılmak istediklerinde küsme yolunu tercih etmeleri belirtilmektedir. Bu durumda, bebeğin duygularını anlamaya çalışmak ve ona destek olmak önemlidir.

Çocukların utanma duygusunu yaşamaya başladıkları dönem genellikle kendilerini fark etmeye başladıkları zaman olur. Bu süreçte utanma, kıskançlık ve empati gibi yeni duygular ortaya çıkar. Bu duygular, çocuğun gelişimi açısından önemlidir ve onların duygusal zekalarını geliştirir.

Çocuğun sosyalleşmesi için yapılabilecekler arasında çocuğun ilgi ve yeteneklerine uygun boş zaman etkinlikleri düzenlemek önemlidir. Spor aktiviteleri, müzik, kitap okuma, doğayı tanıma gibi etkinlikler çocuğun sosyalleşmesine yardımcı olurken, aynı zamanda bilişsel, duygusal ve fiziksel gelişimini destekler.

Utangaçlığı yenmek için yapılabilecekler arasında; problemler hakkında konuşmak, kendine inanmak, diğer insanlar hakkında meraklı olmak, kendine bir rol biçmek ve iç sesini yumuşatmak gibi yöntemler bulunmaktadır.

Çocuğa küsmenin uzun vadede olumsuz sonuçlara yol açabileceği belirtilmektedir. Küsme durumu ilişkileri zayıflatabilir, problemi büyütebilir ve karşılıklı anlayışı zorlaştırabilir. Empati kurabilmek ve iletişimi güçlendirmek için farklı yöntemler denenebilir.

Küsme huyundan vazgeçmek için kişinin kendi üzerinde çalışması gerektiği vurgulanmaktadır. Küsme davranışının sorunlu bir alışkanlık olduğunu kabul etmek ve bunun üzerinde çalışmak önemlidir. İlişkilerde iletişimi güçlendirmek ve anlayışı artırmak için çaba harcanabilir.

Özgüven eksikliği olan bir çocuğa destek olmak için onunla konuşmak, zaman geçirmek, duygularını ifade etmesine yardımcı olmak ve arkadaş edinmesine destek olmak önemlidir. Spora ve sosyal aktivitelere katılması konusunda teşvik edilmesi, özgüveninin artmasına yardımcı olabilir.

Çocukların bedensel utanma duygusunun genellikle 2.5-3 yaşlarından itibaren gelişmeye başladığı belirtilmektedir. Bu dönemde çocuklar, çevrelerindeki insanların tepkilerine daha fazla duyarlı hale gelir ve utanma duygusu gelişmeye başlar.

Mutizm konusunda, erken dönemde yaşanan travmatik deneyimlerin, düşük öz saygının ve güvensiz bir ev ortamının etkili olabileceği belirtilmektedir. Psikanalitik açıdan bakıldığında, mutizmin fiziksel ve duygusal travmalardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Bu durumda, profesyonel destek almak önemli olabilir.

Çocuğun sosyalleşmesini sağlayan araçlar arasında ailesi, komşuları, oyun ve okul arkadaşları, öğretmenleri ve kitle iletişim araçları önemli bir rol oynamaktadır. Çocuğun farklı insanlarla etkileşim içinde olması, sosyal becerilerinin gelişmesine ve toplumla uyumlu bir birey olmasına katkı sağlayabilir.
 
Geri
Üst