AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cocugun bilissel gelisimi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.110
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çocuğun bilişsel gelişimi nedir?​

Çocuklarda Bilişsel Gelişim; düşünce süreçleri, hafıza kapasitesi ve problem çözme becerileri gibi birçok alanı kapsar. Zihinsel gelişim çocuğun duyu organları ile dünyayı gözlemlemesi ve deneyimlemesidir. Ayrıca Çocuğun deneyimlerini anlamlandırması ve öğrenmesidir.

Bilişsel gelişim Hangi faktörlerden etkilenir?​

Bilişsel gelişim Hangi faktörlerden etkilenir?
Bedensel, dilsel, duygusal, bilişsel alanlardaki gelişmişlik düzeyi ne kadar yüksekse zihinsel gelişim de o derece olumlu olarak etkilenir. Hastalık, bazı genetik faktörler, ailenin sosyo-ekonomik durumu, ailenin eğitim hakkındaki bilgisi, sağlıklı beslenme zihinsel gelişimi etkileyen faktörlerdir.

Çocukların bilişsel gelişimini desteklemek için neler yapılmalı?​

5 Maddede Çocukların Bilişsel Gelişim Alanlarını Destekleme…
- Yasak Koymaktan Kaçının! Çocuklara denilen “koşma, dur, yapma, yasak!” gibi engel koyucu kelimeler, onlar üzerinde ciddi bir etki yaratmaz.
- Çabalarını Övün!
- Keşfetmelerini Sağlayın!
- Oyun Oynamalarına İzin Verin!
- Düşünmelerini Destekleyin!

Bilişsel gelişim nedir ve neleri kapsar?​

Bilişsel gelişim nedir ve neleri kapsar?
Bilişsel gelişim, bireyin pek çok yanını kapsar. Bu nedenle geniş perspektifte değerlendirilmesi önemlidir. Bireyin nasıl akıl yürüttüğünü, belleğini kullanımını, düşünme biçimini ve dildeki değişimlerin nasıl olduğunu kapsar. Tüm bu aşamalar kişinin çevresi ve çevresini yorumlamasıyla gerçekleşir.

Bilişsel gelişim alanları nelerdir?​

Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar. Bilişsel gelişim dil ve iletişim, motor, sosyal-duygusal uyum becerilerini içine alan gelişimin diğer alanlarıyla da yakından ilişkilidir (Dunlap, 2009).

Bilişsel gelişim ile ilgili temel kavramlar nelerdir?​

Bilişsel gelişim ile ilgili temel kavramlar nelerdir?
Bilişsel Gelişimle İlgili Temel Kavramlar
- Zekâ
- Şema.
- Şemaların Örgütlenmesi (Organizasyon)
- Uyum Sağlama (Adaptasyon)
- Dengeleme.
 
Çocuğun bilişsel gelişimi, genel olarak düşünce süreçleri, hafıza kapasitesi ve problem çözme becerileri gibi alanları kapsamaktadır. Bu gelişim süreci, çocuğun duyu organları aracılığıyla dünyayı keşfetmesi, deneyimlemesi, bu deneyimleri anlamlandırması ve öğrenmesi üzerinden ilerler.

Bilişsel gelişim birçok faktörden etkilenir. Örneğin, bedensel, dilsel, duygusal ve bilişsel alanlardaki gelişmişlik düzeyi ne kadar yüksekse zihinsel gelişim de o derece olumlu etkilenir. Bunun yanı sıra hastalık, genetik faktörler, ailenin sosyo-ekonomik durumu, eğitim seviyesi, beslenme gibi faktörler de bilişsel gelişimi etkileyebilir.

Çocukların bilişsel gelişimini desteklemek için birkaç önemli adım atılabilir. Örneğin, çocuklara yönelik yasaklar yerine olumlu ifadeler kullanmak, onların çabalarını takdir etmek, keşfetmelerine olanak sağlamak, oyun oynamalarına destek olmak ve düşünmelerini teşvik etmek bilişsel gelişimlerini destekleyebilir.

Bilişsel gelişim ise bireyin akıl yürütme, bellek kullanımı, düşünme biçimi ve dil gibi birçok yanını kapsar. Bilişsel gelişim süreci, bireyin çevresini nasıl yorumladığı ve bu yorumlarla nasıl etkileşime geçtiği üzerinden ilerler.

Bilişsel gelişim alanları ise öğrenme, anlama, dikkat, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık gibi becerileri içerir. Bu alanlar dil ve iletişim, motor becerileri, sosyal-duygusal uyum becerileri gibi diğer gelişim alanlarıyla da ilişkilidir.

Bilişsel gelişimle ilgili temel kavramlardan bazıları şunlardır:
- Zekâ: Bireyin bilişsel yeteneklerinin genel olarak kabul gören ölçüsüdür.
- Şema: Hepimizin kafamızda zihinsel olarak tuttuğumuz kavram ve kalıplardır.
- Organizasyon: Şemaların düzenli ve yapılandırılmış bir şekilde bir araya getirilmesi.
- Adaptasyon: Yeni bilgileri mevcut şemalara uyum sağlama ve değişiklik yapma süreci.
- Dengeli: Mevcut şemaların dengelenmesi ve uyum sağlanması süreci.
 
Geri
Üst