Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Co Q10 b1 vitamin ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.570
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Co Q10 b1 vitamin ne işe yarar?​

Koenzim Q10, vücudun doğal olarak ürettiği, vitamin benzeri faydalı bir bileşiktir. Hücrelerin büyümesi, hasardan korunması ve enerji üretiminde kullanılır. Ancak yaşlandıkça üretimi azaldığı için ek takviye olarak alınması önerilmektedir. Antioksidan olarak ta işlev görür ve bağışıklık sistemini korur.

Koenzim ne kadar alınmalı?​

Koenzim ne kadar alınmalı?
Genellikle günlük 100-300 miligram aralığında koenzim Q10 takviyesi önerilir. Yaşlanmaya karşı 100 miligram kadar yeterli olur ancak hastalıklarda hekimlerin önerdikleri doz bireysel olarak değişebilir.

Q Enzim 10 nasıl elde edilir?​

Q Enzim 10 nasıl elde edilir?
CoQ10 sakatatlarda yüksek miktarda bulunur. Örneğin ciğer, böbrek, yürek gibi kırmızı etlerde bolca bulunur ancak sardalya ve uskumru gibi balıklarda, ıspanak, brokoli ve karnabahar gibi sebzelerde de çok miktarda bulunur. Yer fıstığı, mantar ve soya fasulyesi de CoQ10’den yana zengin diğer bitkisel kaynaklardır.

What should I do if my CoQ10 level is low?​

Check “good cholesterol” levels. If CoQ10 levels are low, ApoA1 and/or HDL-C levels may be low as well. Likewise, if ApoA1 and/or HDL-C levels are low, CoQ10 levels may be low. Compliance is key. CoQ10 supplementation may improve compliance if you’re on statin therapy and experience muscle pain and weakness.

What is CoQ10 and why is it important?​

What is CoQ10 and why is it important?
A simple blood test is available to measure CoQ10 levels. A shortage of this antioxidant may lead to oxidative stress, which increases the risk for a range of disorders, including CVD. Recent research links low blood levels of CoQ10 with low levels of heart-protective “good” cholesterol which in turn may further increase risk for heart disease.

What are the risks and side effects of CoQ10?​

What are the risks and side effects of CoQ10?
Risks and Side Effects of Taking CoQ10 Supplements 1 Mild or occasional side effects such as nausea, diarrhea, stomach upsets, vomiting have been reported from the consumption of CoQ10 supplements. 2 Dizziness, heartburn, fatigue, or photophobia can occur in very rare cases. 3 Doses above 100 mg may cause insomnia in some individuals

What are CoQ10 and ubiquinol?​

There are two forms of CoQ10: ubiquinone and ubiquinol. Ubiquinol, the active antioxidant form of CoQ10, is made in the body from ubiquinone. As we age, the levels of both forms drop. As early as age 20, the amount of ubiquinone our bodies produce begins to drop.
 
Koenzim Q10 ve B1 vitamininin faydaları hakkındaki sorularınızı cevaplamak için buradayım!

Koenzim Q10, vücudun doğal olarak ürettiği, enerji üretiminde kullanılan ve antioksidan özelliklere sahip olan bir bileşiktir. Hücrelerin büyümesini destekler, hasardan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaşlandıkça vücutta üretimi azaldığı için ek olarak alınması önerilir. Genellikle günlük 100-300 miligram arasında koenzim Q10 takviyesi önerilir.

Koenzim Q10, sakatatlarda (ciğer, böbrek, kalp gibi kırmızı etlerde), balıklarda (sardalya, uskumru), sebzelerde (ıspanak, brokoli, karnabahar), yer fıstığında, mantarda ve soya fasulyesinde bulunur.

Koenzim Q10 seviyeniz düşükse, “iyi kolesterol” seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilir. Düşük CoQ10 seviyeleri genellikle ApoA1 ve/veya HDL-C seviyelerinin de düşük olmasına neden olabilir. CoQ10 takviyesi kullanımı, statin tedavisi gören ve kas ağrısı yaşayan bireylerde uyumu artırabilir.

Bunun yanı sıra, CoQ10 eksikliği antioksidan yetersizliğine ve dolayısıyla çeşitli hastalıklara, özellikle kardiyovasküler hastalıklara daha yüksek bir risk taşıyabilir. Son araştırmalar, düşük CoQ10 seviyelerinin kalp koruyucu "iyi" kolesterol seviyelerinin düşük olması ile ilişkilendirildiğini ve bunun da kalp hastalığı riskini artırabileceğini göstermektedir.

Koenzim Q10 takviyelerinin nadiren hafif veya ara sıra görülen yan etkileri arasında bulantı, ishal, mide rahatsızlıkları, kusma yer alabilir. Çok nadir durumlarda baş dönmesi, hazımsızlık, yorgunluk veya fotofobi gibi yan etkiler görülebilir. 100 mg üzeri dozlarda bazı bireylerde uykusuzluğa neden olabileceği belirtilmektedir.

Koenzim Q10'un iki formu vardır: ubiquinone ve ubiquinol. Ubiquinol, aktif antioksidan formu olup vücutta ubiquinondan oluşur. Yaş ilerledikçe bu iki formun seviyeleri düşer. 20'li yaşlardan itibaren vücudumuzun ürettiği ubiquinone miktarı azalmaya başlar.
 
Geri
Üst