AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

CMR hukumleri neye uygulanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

CMR hükümleri neye uygulanır?​

CMR (Convention Marchandise Routier) Uluslararası karayolu taşımacılığında koşulları standardize ederek taşıyıcının sorumluluklarını belirleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşme 1978 yılında Cenevre’de yazılmış ve 1979 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzalanması için Dünya devletlerine gönderilmiştir.

CMR belgesi nasıl düzenlenir?​

CMR belgesi nasıl düzenlenir?
CMR Belgesi Hangi Bilgileri İçerir CMR taşıma belgesi 3 asıl nüsha halinde düzenlenmelidir. Bunlardan ilki ihracatçı için, ikincisi mallar ile birlikte gönderilmek ve üçüncüsü de nakliyecide kalmak üzere düzenlenir. CMR Taşıma belgesi, yükletici ve taşıyıcı tarafından imzalanır.

CMR belgesi kaç nüshadan oluşur?​

Kamyonla yapılan taşımalarda uluslararası CMR (Convention Merchandise Routier) Anlaşması gereğince düzenlenen bir taşıma senedidir. Taşıma senedi üç nüsha halinde düzenlenir ve her üç nüsha da gönderen ile taşıyıcı tarafından imzalanır (Bkz. CMR Belgesi Örneği).

CMR notu nedir?​

CMR notu nedir?
CMR, bireysel işletmelerin şart ve koşullarının yerine geçen standart bir taşıma ve sorumluluk koşulları setine sahip bir konsinye notudur . CMR notu, taşıyıcının (yani karayolu taşımacılığı şirketi) malları aldığını ve tüccar ile taşıyıcı arasında bir taşıma sözleşmesinin bulunduğunu onaylar.

CMR nin acilimi nedir?​

CMR, anlaşmanın Fransızca adı olan „Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route“nun kısaltmasıdır. Konteynerler veya yük nakil kasaları, CMR uyarınca araç olarak kabul edilmez. Bu tür uluslararası taşımacılık hizmetleri için, standardize bir CMR taşıma belgesi gerekir.

CMR Konvansiyonuna göre kararlaştırılan zaman limiti yoksa ve mal teslim edilemiyor ise malın taşınmak için teslim alındığı tarihten kaç gün sonra mal kaybolmuş sayılır?​

CMR Konvansiyonuna göre kararlaştırılan zaman limiti yoksa ve mal teslim edilemiyor ise malın taşınmak için teslim alındığı tarihten kaç gün sonra mal kaybolmuş sayılır?
Kararlaştırılan zaman limitinin sonra ermesini izleyen 30 gün içinde veya kararlaştırılan zaman limiti yoksa, taşımacının yükü almasından sonra 60 gün içinde yükün teslim edilmemiş olması, bunların kaybolduğuna kesin kanıt oluşturup ve bunun üzerine hak sahibi yükü kaybolmuş varsayacak ve tazminat talep edebilecektir.
 
CMR hükümleri, uluslararası karayolu taşımacılığına ilişkin koşulları standardize ederek taşıyıcının sorumluluklarını belirleyen bir sözleşme olan CMR (Convention Marchandise Routier) kapsamında uygulanmaktadır. Bu sözleşme, 1978 yılında Cenevre'de hazırlanmış ve 1979 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzalanması için dünya devletlerine sunulmuştur.

CMR belgesi ise uluslararası taşımalarda kullanılan ve taşımacılık işlemlerini düzenleyen belge olarak karşımıza çıkmaktadır. CMR belgesi, 3 asıl nüsha halinde düzenlenmelidir. İlk nüsha ihracatçı için, ikinci nüsha mallarla birlikte gönderilmek üzere, üçüncü nüsha ise taşıyıcıda saklanmak üzere hazırlanır. CMR taşıma belgesi yükletici ve taşıyıcı tarafından imzalanır.

CMR belgesi, üç nüsha halinde düzenlenir ve her üç nüsha da gönderen ile taşıyıcı tarafından imzalanır. Bu belge, taşımanın güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.

CMR notu, taşıyıcının (karayolu taşımacılığı şirketi) malları aldığını ve tüccar ile taşıyıcı arasında bir taşıma sözleşmesinin bulunduğunu onaylayan bir konsinye notudur. CMR notu, standart taşıma ve sorumluluk koşullarını belirleyen bir belge olarak işlev görür.

CMR'nin açılımı, "Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route" ifadesinin kısaltmasıdır. Bu anlaşma kapsamında konteynerler veya yük nakil kasaları araç olarak kabul edilmez ve uluslararası taşımacılık hizmetleri için standartize bir CMR taşıma belgesi gereklidir.

Son olarak, CMR Konvansiyonuna göre, kararlaştırılan zaman limiti olmadığı durumlarda malın taşınmak için teslim alındığı tarihten sonra 60 gün içinde yükün teslim edilmemiş olması durumunda, mal kaybolmuş sayılarak tazminat talep edilebilir. Bu süreçte belirli zaman limitleri ve prosedürler uygulanmaktadır.
 
Geri
Üst