- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 262.901
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
CMK yetkisizlik kararı nedir?
CMK m. 161/7’de, “Yetkisizlik kararı ile gelen bir soruşturmada cumhuriyet savcısı, kendisinin de yetkisiz olduğu kanaatine varırsa yetkisizlik kararı verir…” denilmek suretiyle, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısının yetkiye ilişkin re’sen karar verebileceği düzenlenmiştir.Yer bakımından yetki nedir?
2-Yetki (Yer Bakımından Yetki): Yer bakımından yetkiyi tanımlamak gerekirse, mahkemelerin yersel olarak, başka bir deyişle coğrafi olarak suçu kovuşturma erkine haiz olması anlamına gelmektedir. Yetki kurallarının gayesi, hangi yerde işlenen suçun hangi mahkeme nezdinde görüleceğidir.
CMK yetki itirazı ne zamana kadar yapılır?
Ancak bu istemin, ret sebebinin öğrenilmesinden itibaren yedi gün içinde yapılması şarttır. Hâkimin davaya bakmaktan yasaklı olduğu hallerde ret sebepleri her zaman ileri sürülebilir.
Mahkeme yetkisizlik kararı verirse ne olur?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20’nci maddesi, görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkemenin, dava dilekçesini ve dosyasını görevli veya yetkili mahkemeye göndereceğini düzenlemektedir. Ancak görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkeme bu işlemi resen yapmayacak, tarafların talebi üzere gerçekleştirecektir.CMK yetki nedir?
(1) Davaya bakmak yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesine aittir. (2) Teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.
Savcı yetkisizlik kararı verebilir mi?
1-5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 161/7. maddesinde yeralan “ Yetkisizlik kararı ile gelen bir soruşturmada Cumhuriyet savcısı, kendisinin de yetkisiz olduğu kanaatine varırsa yetkisizlik kararı verir ve yetkili savcılığın belirlenmesi için soruşturma dosyasını, yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza …
Ceza kanunlarının yer yerinden uygulanması gereken ilkelerden birisidir.?
Ceza kanunlarının yer yerinden uygulanması bakımından mülkilik, fa- ile göre şahsilik, mağdura göre şahsilik, koruma ve evrensellik olmak üzere beş ilke bulunmaktadır. Yargı yetkisine dair ilkelerde, suç ile devlet arasında belli bir hukuksal ilişki bulunmasına rağmen evrensel yargı yetkisinde suç ile devlet arasında herhangi bir bağ yoktur.Maddi ceza hukukunda kıyas yasağı nedir?
Ceza hukukunda kıyas, kanunda açıkça yazılmayan bir fiilin, kanunda suç olarak tanzim edilen bir fiile benzetilerek cezalandırılması anlamına gelmekte olup maddi ceza hukukunda kıyas yasağı ilkesi mevcuttur. Maddi ceza hukukunda kıyas yasağı olmasının nedeni “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesinin doğal bir sonucudur.
Ceza yargılamasında kıyas mümkün mü?
Ceza Yargılamasında Kıyas Mümkün mü? Ceza hukukunda kıyas, kanunda açıkça yazılmayan bir fiilin, kanunda suç olarak tanzim edilen bir fiile benzetilerek cezalandırılması anlamına gelmekte olup maddi ceza hukukunda kıyas yasağı ilkesi mevcuttur.