CMK 75 ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

CMK 75 ne demek?​

CMK Madde 75 Gerekçesi. (5353 sk. değ.) Yapılan düzenleme ile, beden muayenesi iç ve dış beden muayenesi olarak ikiye ayrılmıştır. Bu madde kapsamında şüpheli veya sanık üzerinde iç beden muayenesinin hangi şartlarda ve ne suretle yapılacağı düzenlenmiştir. Dış beden muayenesi ayrıca düzenlenmemiştir.

Iç beden muayenesi nedir?​

İç beden muayenesi, kafa, göğüs ve karın boşlukları ile cilt altı dokularının incelenmesi anlamına gelir (Beden Muayenesi Yönetmeliği m.3). Cinsel organlar veya anüs bölgesinde yapılan muayene de iç beden muayenesi sayılır (75/4).
CMK 74 nedir?
Gözlem altına alma kurumu, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 74. maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre suçu işlediği konusunda kuvvetli şüphe bulunan şüpheli veya sanığın akıl hastası olup olmadığının ve eğer akıl hastası ise ne zamandan beri akıl hastası olduğunun ortaya çıkarılması gerekmektedir.
Gecikmesinde sakınca bulunan haller nelerdir?
“Gecikmesinde sakınca bulunan hal” kavramı, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun muhtelif hükümlerinde yer alan ve varlığından bahisle soruşturmalarda hakim kararı yerine cumhuriyet savcısı kararları ile iş ve işlemler yapılmasına sebebiyet veren hal olarak kendisini göstermektedir.

CMK nun 147 maddesi nedir?​

CMK 147 (İfade ve Sorgunun Tarzı) Madde 147 – (1) Şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur: a) Şüpheli veya sanığın kimliği saptanır. Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür. b) Kendisine yüklenen suç anlatılır.

Savcı gözlem altına alma kararı verebilir mi?​

cumhuriyet savcısının gözlem altına alma kararı verebilme yetkisi bulunmaz. hakim veya mahkeme kararı vermeden önce cumhuriyet savcısını ve sanık veya şüphelinin müdafisini dinlemelidir. burada zorunlu müdafilik karşımıza çıkar.
Gecikmesinde sakınca bulunan hal kararını kim verir?
“Arama kararı” başlıklı CMK m.119/1’e göre; “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının, cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler.
Adli Tıp uyuşturucu testi kaç günde çıkar?
Esrar gibi etkili bir uyuşturucu madde vücutta 30 gün içerisinde atılır. Bu süre içinde uyuşturucu testi yapıldığında idrar, kan ve tükürük numunelerinde çıkar. Sentetik madde olarak bilinen bonzai uyuşturucu madde ise idrardan 72 saat, saçtan 90 saat, kandan ve tükürükten ise 48 saat sonra atılır.

Iç beden muayenesine kim karar verir?​

Cumhuriyet savcısının kararı, yirmidört saat içinde hâkim veya mahkeme onayına sunulur. Hâkim veya mahkeme, yirmidört saat içinde kararını verir. Onaylanmayan kararlar hükümsüz kalır ve elde edilen deliller kullanılamaz. Şüpheli veya sanığın iç beden muayenesi ancak tabip tarafından yapılır.

Psikoaktif madde testi nasıl yapılır?​

b) Kan testi: Kanda alkol ve psikoaktif madde tespitinde kullanılır. Nefes testine itiraz edilmesi halinde alkol değerinin belirlenmesi için, idrar testi yapılamadığı durumlarda psikoaktif madde taraması için en geç 2 saat içinde kan numunesi alınır. Sonuç mg/dl cinsinden tespit edilir.
Adli Tıp raporu ne kadar sürede çıkar?
İşte kan tahlili öğrenme ekranı… Kan tahlili sonucu ne zaman çıkar? Özel hastanelerde ya da özel kliniklerde uygulanan kan testleri sonuçları da en geç 2 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Moleküler genetik inceleme ne demek?
Buna göre, moleküler genetik inceleme; gereken tür ve miktardaki biyolojik materyali kullanarak, kişiyi diğer kişilerden ayıran ve kalıtım kurallarına uygun olarak aktarılan hastalık dışındaki özelliklerinin moleküler düzeyde araştırılmasını ifade etmektedir (md.

CMK 134 nedir?​

İki yıl veya daha fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren cürümler hakkında yapılan soruşturmalarda bilgisayarda, bilgisayar programlarında ve bilgisayar kütüklerinde arama, kopyalama ve aygıta geçici olarak elkoyma yapılabilir.

Alkol ve psikoaktif madde test yöntemleri nelerdir?​

Kan testi: Kanda alkol ve psikoaktif madde tespitinde kullanılır. Nefes testine itiraz edilmesi halinde alkol değerinin belirlenmesi için, idrar testi yapılamadığı durumlarda psikoaktif madde taraması için en geç 2 saat içinde kan numunesi alınır. Sonuç mg/dl cinsinden tespit edilir.
Psikoaktif maddeler nelerdir?
Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, asıl olarak merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir.
Akıl hastası tutuklanabilir mi?
5237 sayılı TCK’nın 32/1. maddesi gereğince, akıl hastalığı nedeniyle algılama ve irade yeteneği ortadan kalkmış sanığa ceza tayin edilemez.

Zorunlu müdafi kimlere verilir?​

Şüpheli veya sanığın müdafi aracılığıyla savunulması hususunda tercih yapma imkânına sahip olduğu hâllerde görev yapan müdafi ihtiyari müdafi, görevlendirilmesi hususunda şüpheli veya sanığın iradesinin önem taşımadığı hâllerde görev yapan müdafi ise zorunlu müdafidir.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde adli arama kararını kim verir?​

Bu yasal düzenlemeye göre arama kararı vermeye yetkili kişiler şunlardır: 1) Hâkim, 2) Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı, 3) Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amiri.
 
Geri
Üst