- Konu Yazar
- #1
CMK 237 madde ne demek?
(1) Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler. (2) Kanun yolu muhakemesinde davaya katılma isteğinde bulunulamaz.Ceza davaya katılma Ne zamana kadar?
Katılma İsteminin İlk Derece Mahkemesinde Hüküm Verilinceye Kadar Yapılması Gerekliliği: CMK 237 uyarınca katılma isteminin ilk derece mahkemesinde hüküm verilinceye kadar yapılması gerekmektedir. Kanun yolu muhakemesinde davaya katılma isteğinde bulunulamaz.Ceza davasına kimler katılabilir?
Ceza davasına kimler katılabilir?Kamu davasına katılma isteminde bulunabilecekler (katılma davası açma hakkı olanlar), 5271 Ceza Yargılama Yasası’nın 237/1. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Yasamız; mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanların katılma hakkı olduğunu belirlemiştir.
Mağdur duruşmaya katılmak zorunda mı?
Müştekinin duruşmaya iştirak etmesi, olayın aydınlatılması için mecburi ise müşteki ne olursa olsun duruşmada dinlenmelidir. Davetiye gönderilmesine karşın mahkemeye katılmayan müşteki, polis tarafınca zorla mahkemeye getirilir. CMK 158/1-2 maddelerine gore müştekinin şikayetinden vazgeçmesi de mümkündür.Mahkemeye gitmesek ne olur?
BOŞANMA DAVASINA KATILMAZSAK NE OLUR? Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur? Duruşma günü ve saati kendilerine tebliğ edilen taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya katılmazlarsa ya da kendilerini temsilen bir vekil tayin etmezlerse dosya mahkeme tarafından işlemden kaldırılır.Katılan ne demek ceza?
Katılan ne demek ceza?Müşteki (Şikayetçi), Müdahil (Katılan) Nedir? Müşteki, diğer deyişle şikayetçi; bir suçtan zarar gören veya suçun mağduru olup da aleyhine işlenen suçu adli makamlara şikayet eden kişidir. Müşteki, yargılama aşamasında davaya katılmak istediğini beyan ederse müdahil (katılan) sıfatını alır.
DAVACI DURUŞMAYA GELMEZSE NE OLUR? Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir. Davanız müracaata bırakılacaktır.
Aynı Kanunun “Fer’i Müdahale” başlıklı 66. maddesinde ise; “Üçüncü kişi, davayı kazanmasında hukuki yararı bulunan taraf yanında ve ona yardımcı olmak amacıyla, tahkikat sona erinceye kadar, fer`î müdahil olarak davada yer alabilir.”
Ceza mahkemesinde davayı kim açar?
Ceza mahkemesinde davayı kim açar?Ceza davası, suçun mağduru veya suçtan zarar görenler tarafından açılmaz. Ceza davasını açacak olan iddia makamı yani savcıdır. Suçun mağduru veya suçtan zarar gören kişi suç işlendiğine dair bildirimi yetkili makamlara yapar. Örneğin polis teşkilatına yahut savcılığa doğrudan bildirim yapabilir.