AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

CMK 12 maddesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

CMK 12 maddesi nedir?​

Madde 12 – (1) Davaya bakmak yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesine aittir. (2) Teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.

145 madde ne demek?​

145 madde ne demek?
(1) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/16 md.) Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

Toplu suç en az kaç kişiden oluşur?​

Toplu suç en az kaç kişiden oluşur?
Örgütlü veya Toplu Suçlarda Gözaltı Süresi: Toplu suç, aralarında iştirak iradesi bulunmasa da üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suçu ifade eder.

Hakimin reddini gerektiren nedenler nelerdir?​

Yasaklılık hallerinin ve tarafsızlığı şüpheye düşürebilecek hallerin varlığı durumunda hakimin reddi istenebilecektir. CYY.’nın 25. maddesine göre de, tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerden dolayı bir hakimin reddinin istenmesi, ilk derece mahkemelerinde sanığın sorgusu başlayıncaya kadar olanaklı olacaktır.

Malın değerinin azlığı ne demek?​

Malın değerinin azlığı ne demek?
Hırsızlık Suçunda Malın Değerinin Az Olması İlgili düzenleme ile kanun koyucu suça konu malın değerinin az olması halinde durumun şartlarına göre faile hiç ceza vermeme veya daha az ceza verme konusunda takdir yetkisi tanımıştır.

CMK 251 3 maddesi nedir?​

CMK 251 3 maddesi nedir?
(3) Beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruşma yapılmaksızın ve Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaksızın, Türk Ceza Kanununun 61 inci maddesi dikkate alınmak suretiyle, 223 üncü maddede belirtilen kararlardan birine hükmedilebilir.

Toplu olarak işlenen suç nedir?​

Hakimin davayı reddetmesi ne demek?​

Hakimin davayı reddetmesi ne demek?
Hakimin reddi, diğer bir deyişle reddi hakim; hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek nedenlerin veya davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı hallerin varlığı halinde taraflarca reddedilmesidir (CMK m.24).

173 madde nedir?​

173 madde nedir?
CMK`nın 173. maddesi “(1) Suçtan zarar gören, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde, bu kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilir.

CMK 2 1 h maddesi nedir?​

Henüz işlenmiş olan fiil ile fiilin işlenmesinden sonra kolluk, suçtan zarar gören veya başkaları tarafından takip edilerek yakalanan kişinin işlediği suçu, Fiilin pek az önce işlendiğini gösteren eşya ve delille yakalanan kimsenin işlediği suçu… ifade eder”

Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?​

Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?
Mahkeme başkanı veya hâkim, iddianamenin kabulü kararını okur. Burada “okuma” kelimesine dikkat edilmelidir. Yargılamaya başlanabilmesi için Mahkemenin iddianamenin kabulüne dair bir karar vermiş olması gereklidir. Bu kararın mutlaka yazılmış olması gereklidir.

CMK 172 ve 173 ne demek?​

CMK 172 ve 173 ne demek?
Cumhuriyet savcısı, kararı itiraz edene ve şüpheliye bildirir (CMK 173/3). Eğer sulh ceza hâkimliği istemi yerinde bulursa, Cumhuriyet savcısı iddianame düzenleyerek mahkemeye gönderir. İtirazın reddedilmesi halinde aynı fiilden dolayı kamu davası açılabilmesi için CMK 172/2 madde uygulanır.

CMK 172 ve 173 maddeleri ne demek?​

Hakim karar verirken neye bakar?​

Hakim karar verirken neye bakar?
Anayasa’nın 138’inci maddesi açık bir dille “Hâkimler görevlerinde bağımsızdır; Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler” diyor.

CMK 172 ve 173 maddeleri nedir?​

CMK 172 ve 173 maddeleri nedir?
Toplu suç: Aralarında iştirak iradesi bulunmasa da üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suçu, ifade eder.
 
Merhaba! CMK 12. madde, davaya bakmak yetkisinin suçun işlendiği yer mahkemesine ait olduğunu belirtir. Ayrıca, teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mahkemesinin yetkili olduğunu ifade eder.

CMK 251/3. madde ise beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruşma yapılmaksızın ve Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaksızın, Türk Ceza Kanununun 61. maddesi dikkate alınarak belirtilen kararlardan birine hükmedilebileceğini açıklar.

Toplu suç, üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suçu ifade eder. Bu suçta aralarında iştirak iradesi bulunmasa da üç veya daha fazla kişinin suça karışması yeterlidir.

Hakimin davayı reddetmesi, hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek nedenlerin veya yargılamaya katılamayacağı hallerin varlığı durumunda taraflarca reddedilmesi anlamına gelir. Yani hakim, davaya devam edemeyeceği durumları fark ederse davayı reddedebilir.

CMK 173. madde ise suçtan zarar görenin, kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz sürecini açıklar. Kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilir.

Hâkim karar verirken ilk olarak iddianamenin kabulü kararını okur ve yargılamaya başlanabilmesi için mahkemenin bu kararı vermesi gerektiğine dikkat çeker. Hâkim karar verirken ise Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm vermesi gerektiği belirtilir.

CMK 172 ve 173. maddeler ise itiraz süreci ve kamu davasının açılabilmesi için izlenen yolları açıklar. Cumhuriyet savcısının karar itiraz edene ve şüpheliye bildirmesi gerektiğini ve itirazın reddedilmesi durumunda aynı fiil için kamu davası açılabilmesi için CMK 172/2 maddenin uygulanacağını ifade eder.
 
Geri
Üst