- Konu Yazar
- #1
Cizye ve harac ne demek?
Özellikle Kur’an-ı Kerim ve hadis kaynaklarında baş vergisi olarak tanımlanan cizye vergisi aynı zamanda arazi için ödenen vergi olarak da kullanılmaktadır. İslamiyet sonrası dönemlerde ise arazi için ödenen vergilere haraç adı verilmeye başlamıştır.Gayrimüslimlerden alınan toprak vergisine ne denir?
Halk arasında bu vergiye genellikle “Haraç” denirdi. Resmî kayıtlarda da cizye yerine haraç kelimesinin kullanıldığı olmuştur[4]. Haraç ve cizye terimlerinin gerek Devletin resmî kayıtlarında, gerekse halk arasında birbirine karıştırılması, Osmanlı İmparatorluğu dönemine özgü bir özellik değildir.Müşriklerden cizye alınır mı?
Müşriklerden cizye alınır mı?Bu uygulamalar ışığında Şâfiî hukukçuları sadece yahudi, hıristiyan ve Mecûsîler’den cizye alınabileceğini söylerken Hanefîler Araplar’ın dışındaki müşriklerden, Mâlikîler ise bütün müşriklerden cizye alınabileceğini, dolayısıyla bunların zimmî statüsü içinde mütalaa edilebileceğini ileri sürmüşlerdir.
Zekât cizye haraç gibi vergilerin toplanması hangi dönem?
XIX. yüzyılda bazı olağan üstü giderler için iâne adı altında halktan maddî yardımlar toplanmıştır. Bu dönemde fethedilen araziler mîrî arazi şekline sokulup zekât, öşür, haraç ve cizye gibi şer’î vergiler karşılığında aynî veya nakdî birçok resim belirlenip tahsil edilmiştir.Arazi cizye nedir?
İslam hukukunda gayrimüslim milletlerin can ve mal güvenliklerinin sağlanması için ödenen vergi olarak düşünülebilir. Kelimenin Kur’ân-ı Kerîm’de ‘ve hadis kaynaklarında geçmektedir. Baş vergisi olarak geçen bu terimin arazi için ödenen vergi şeklinde kullanıldığı kaynaklarda rastlanılmaktadır.Cizyeyi kim verir?
Cizyeyi kim verir?O dönemde farklı gayrimüslim gruplardan Hristiyan, Yahudi ve Mecusilerden cizye alınmasını öne sürmüştür. Müslüman olan kimseden cizye alınmaması gerektiği konusunda fikir birliği vardır. Gayrimüslim grup ile zimmet sözleşmesi gerçekleştirilir. Bu sözleşme kapsamında cizye vergisinin tahsisi sağlanır.