- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Cıvalı termometre kim icat etti?
Daniel Gabriel FahrenheitCivalı Termometre / YaratıcısıDaniel Gabriel Fahrenheit ya da Gabriel Daniel Fahrenheit, Alman fizikçi.Hollanda ve İngiltere gezilerinde deneysel fizik ve meteoroloji alanlarında kullanılan kimi araçların yapımını öğrendi. 1710 da yaptığı termometre başlangıç noktası olarak soğuk bir karışımın sıcaklığını bitiş noktası olarak da ağız boşluğunun VikipediDerecenin içinde ne var?
Bu çok küçük kesite sahip ve üst ucu kapalı bir tüpten ibarettir. Alt ucundaysa içinde cıva bulunan küresel veya silindirik bir hazne bulunur. Isıtılmasıyla, cıva genişler ve tüpte yükselir. Tüpün kesitinin küçük olmasından dolayı az bir hacim büyümesinde cıvanın yükselmesi oldukça fazladır.
Termometre hangi ölçüye göre düzenlenmiştir?
Termometre iki sabit nokta arasında kalibre edilir. Bunlar suyun donma noktasıyla kaynama noktasıdır. Normal atmosfer basıncında (760 mm cıva basıncı) bu iki nokta arasındaki mesafe Celsius termometresinde 100 eşit parçaya bölünür. Bunların her biri bir Centigrad’ı (1°C) gösterir.Termometre ilk kez ne zaman ve kim tarafından keşfedilmiştir?
1600’lü yılların başında Galileo Galilei, ilk kez sıcaklığı ölçebilecek bir alet geliştirdi.
Celsius bu amaçla buzun erime ve suyun kaynama derecelerini sabit noktalar olarak alıp aradaki farkı yüz eşit dereceye bölerek bugün kullanılan termometre sistemini oluşturmuştu.
Ilk basit termometreyi kim yaptı?
Tarihte ilk termometreyi 1592 yılında Galileo Galilei bulmuştur.
Termometrenin içindeki kırmızı şey nedir?
İnce cam boru içindeki sıvı; cıva ise cıvalı termometre, alkol ise alkollü termometre adını alır. Cıva –-39 santigrat derecede donar, 357 santigrat derecede kaynar. Cıvalı termometreler ile –-39 santigrat derece ile 357 santigrat derece arasındaki sıcaklıkları ölçebiliriz.Civalı termometre neden yasaklandı?
CİVALI ATEŞ ÖLÇERLER YASAKLANMIŞTI Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinde, camdan yapılan civalı ateş ölçerlerin kolaylıkla kırılabildiği, açığa çıkarak oda ısısında kolayca buharlaşan civanın, solunması ve gıdalara bulaşmasının zehirlenmelere yol açtığı belirtiliyor.