AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cismin kutlesi arttikca yercekimi kuvveti artar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.872
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cismin kütlesi arttıkça yerçekimi kuvveti artar mı?​

Büyük kütlesi olan cisimleri hareket ettirmek veya harekete geçirmek zordur. Aynı zaman da büyük kütleli cisimlere daha çok yerçekimi kuvveti etki eder.

Cismin kütlesi arttıkça onu etki eden yerçekimi kuvveti azalır mı?​

Dünya, yeryüzünde bulunan cisimlere bu yüzden çekim kuvveti uygular, bu sayede cisimler sahip olduğu kütle oranıyla, diğer cisim yapılarını etkiler ve kendilerine doğru çeker. Tüm bu çekim alanı ise kütle çekim kuvveti olarak ifade edilir. Kütlenin büyüklüğünün artması, çekim kuvvetini de aynı doğrultuda arttırır.

Yerçekimi arttıkça ağırlık artar mı azalır mı?​

Yerçekimi arttıkça ağırlık artar mı azalır mı?
Birincisi, evrensel çekim sabiti olan G’yi arttırmak. İkincisi, cisim ve dünya arasındaki uzaklık olan r’yi azaltma. g = M G r 2 {\displaystyle g={MG \over r^{2}}} g=r2MG olduğundan, iki yol da g değerini arttıracak, dolayısıyla cismin ağırlığı artmış olacaktır.

Kütle çekim kuvveti ile yerçekimi kuvveti aynı mıdır?​

Diğer adı kütle çekim kuvveti olan yerçekimi, Dünya’nın üzerinde bulunan cisimlere uygulamış olduğu çekme kuvvetiymiş. Yerçekimi, maddenin kütlesinden dolayı oluşurmuş. Ayrıca kütle büyüdükçe yerçekiminin kuvvetti de büyürmüş.

Kütle çekim kuvveti kütle ile doğru orantılı mı?​

Newton’un kütleçekim kuramına göre iki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı, aralarındaki mesafenin karesi ile ters orantılıdır.

Kütle çekim kuvveti nelere bağlıdır?​

Kütle çekim kuvveti nelere bağlıdır?
Bir cisim üzerine diğer bir cisim tarafından etki eden kütleçekim kuvveti, bu cisimlerin kütlelerinin çarpımı ile doğru orantılı ve aralarındaki mesafenin karesi ile ters orantılıdır.
Kütleye etki eden yerçekimi kuvvetidir doğru mu yanlış mı?​
Kütle ve ağırlık, aynı kavramlar gibi gözükse de aslında aralarında farklar vardır. Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir.
Kütleye etki eden yer çekimi kuvveti nedir?​
*Dünya’nın, üzerinde bulunan bir cisme uyguladığı yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüne (kütleye etki eden yerçekimi kuvveti) ağırlık denir.

Kütle çekimi olmadan ağırlık olur mu?​

Kütle çekimi olmadan ağırlık olur mu?
Cismin ağırlığı çeşitli yer çekimi gücüyle orantılı olduğundan beri, cismin kütlesi Göreli efekti yok sayıldığı takdirde ve enerji ya da madde cisme eklenmediği sürece sabittir.

Kütle çekimi ile yerçekimi arasındaki fark nedir?​

Yer çekimi, kütleçekim yasasının Dünya özelindeki ismidir. “Yer çekimi”, “kütle çekimi” ve “kütleçekim” gibi terimler arasında fiziksel olarak hiçbir fark bulunmamaktadır; sadece kütleçekim yasası ilk olarak Dünya’da fark edildiği için, Türkçede bu şekilde bir isim almıştır.

Kütle çekimi doğru mu?​

Kütleçekimi doğada gözlemlediğimiz bir olgu: kütleçekimi ile kastedilen de kütleli cisimlerin birbirlerine hareket etme eğilimleri; yere bıraktığın bir silginin oldukça kütleli olan dünyaya hareket etmesi (yere düşmesi) gibi. Bu sebeple kütleçekimi yok demek kesinlikle yanlış bir ifadedir.

Kütle çekim kuvveti bir alan kuvveti midir?​

Kütle çekim kuvveti bir alan kuvveti midir?
Hemen genel çerçeveyi çizelim: 1) Kütleli cisimler birbirine kütleçekim kuvveti uygular. 2) Kütleçekim kuvveti cisimler arasında yerçekimi alanı oluşturur.

Kütle ölçüm yapılan yerin konumuna göre değişir mi?​

Ağırlık cismin hangi cisim tarafından kütleçekime maruz kaldığına göre ve konumuna göre değişebilir.
 
Yerçekimi kuvveti, bir cismin kütlesiyle doğru orantılıdır. Dolayısıyla cismin kütlesi arttıkça üzerine etki eden yerçekimi kuvveti de artar. Bu durum Newton'un evrensel çekim yasasına göre açıklanabilir. Kütle çekim kuvveti ise iki cisim arasındaki kütlelerle doğru orantılı bir kuvvettir. İki cisim arasındaki mesafenin karesi ile ters orantılıdır.

Kütle çekimi ve yerçekimi kuvveti aslında aynı şeyi ifade eder. Yer çekimi genellikle Dünya üzerindeki cisimler arasındaki çekim kuvvetini ifade ederken, kütle çekimi genel anlamda maddenin kütlelerinden dolayı birbirlerini çekme eğilimini ifade eder. Bu nedenle bu terimler fiziksel olarak aynı olup, farklı kullanımlara sahiptir.

Kütle çekimi kuvveti cisimler arasında bir alan kuvveti oluşturur. Kütleli cisimler birbirlerine kütleçekim kuvveti uygular ve bu kuvvet alan içinde etkili olur. Alan kuvvetleri, bir cisim üzerindeki kuvvetin diğer cisimler tarafından yaratılan alan içindeki etkilerini ifade eder.

Son olarak, ağırlık cismin çekildiği yerçekimi kuvvetine bağlıdır ve bu nedenle cismin konumuna göre değişebilir. Ağırlık, bir cismin kütlesinden dolayı üzerine etki eden yerçekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade eder. Bu nedenle yerçekimi kuvveti değişirse, cismin ağırlığı da değişebilir.
 
Geri
Üst