AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cisimlere etki eden kaldirma kuvveti nasil bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cisimlere etki eden kaldırma kuvveti nasıl bulunur?​

Kaldırma Kuvveti Konu Anlatımı Arşimet prensibi olarak da ele alınan bu kuvvet, herhangi bir cismin suya batışı üzerinden matematiksel formül eşliğinde hesaplanır. Kısaca ise bir cisme batan şeklin ardından taşmış olduğu sıvı ağırlığı ile kaldırma kuvvetinin eşitliği üzerinden ele alınır.

Kaldırma kuvveti şartları nelerdir?​

Kaldırma kuvveti şartları nelerdir?
Cismin sıvının içine batan hacminin artması durumunda kaldırma kuvveti artış gösterir. Plastik bir topu suyun içine bastırmanız durumunda, topu daha çok batırdıkça suyun topu yukarıya doğru daha fazla ittiği görülür. Sıvının sahip olduğu özkütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir.

Suyun kaldırma kuvveti nasıl olur?​

Suyun kaldırma kuvveti, Arşimet tarafından fark edilen ve ileri sürülen bir ilkeyle, açıklığa kavuşmuştur. Su, kendi yoğunluğundan da az yoğunluğa sahip olan cisimleri, yüzeyine doğru itmektedir. Yoğunluk farklılıklarından ortaya çıkan itme kuvveti etkisiyle cisim yüzmeye başlar.

Kaldırma kuvveti ne zaman ağırlığa eşit olur?​

Kaldırma kuvveti ne zaman ağırlığa eşit olur?
Cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı aynı değerdedir. Bu nedenle yüzen cisimler kapta ağırlaşma meydana getirmez. Kaldırma kuvveti cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı eşittir.
Gazların kaldırma kuvveti nasıl hesaplanır?​
Gazlarda Kaldırma Kuvveti
- Gazların yoğunlukları küçük olduğundan gazların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti sıvılara göre oldukça küçüktür.
- Havanın içlerinde bulunan cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti.
- FK = VCisim.dHava.g ile ifade edilir.

Durgun akışkanların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti nedir?​

Durgun akışkanların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti nedir?
Archimedes ilkesi aşağıdaki gibi tanımlanır: “Tamamen ya da kısmen durgun akışkana daldırılan cisme akışkan tarafından uygu- lanan kaldırma kuvveti, cisim tarafından yeri değiştirilen akışkanın ağırlığına eşittir.”

Tuzlu suyun kaldırma kuvveti artar mı?​

tuzlu suyun kaldırma kuvveti daha fazla olduğu gibi şekerli suyun kaldırma kuvveti de daha fazladır. bir miktar şekerli suyun üzerine bir miktar saf su konulursa, saf su yukarıda kalır.

Suya tuz atmak kaldırma kuvveti nasıl değişir?​

Suya tuz atmak kaldırma kuvveti nasıl değişir?
tuzlu su ile saf suyun kaldırma kuvveti aynıdır.

Kaldırma kuvveti kütleye eşit mi?​

Aşağıdaki ki temel ilke cismin konumu ne olursa olsun geçerlidir. Cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı aynı değerdedir. Bu nedenle yüzen cisimler kapta ağırlaşma meydana getirmez. Kaldırma kuvveti cismin ağırlığı ve taşan sıvı ağırlığı eşittir.

Havanın kaldırma kuvveti nasıl hesaplanır?​

Havanın kaldırma kuvveti nasıl hesaplanır?
Genel hatlarıyla bu kaldırma kuvveti Fb = Vs × D × g denklemiyle hesaplanabilir; burada Fb, nesne üzerine etkiyen kaldırma kuvveti; Vs, nesnenin sıvı içerisindeki hacmi; D, nesnenin bulunduğu sıvının yoğunluğu ve g, yer çekimi kuvvetidir.
Gazların kaldırma kuvveti nedir?​
Gazların yoğunlukları küçük olduğundan gazların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti sıvılara göre oldukça küçüktür. FK = VCisim.dHava.g ile ifade edilir. Gazların kaldırma kuvveti genelde cam fonus içine alınmış terazilerin dengesinde kullanılır.

Havanın kaldırma kuvveti ne kadardır?​

Havanın kaldırma kuvveti ne kadardır?
Hava da sıvılar gibi tüm cisimlere kaldırma kuvveti uygular. Havanın uyguladığı kaldırma kuvveti, cisimlerin ağırlıklarına karşılık gelen havanın (gazın) ağırlığı kadardır. 0,1 m3 hava taşıyan bir balona 1 N kaldırma kuvveti uygulanırken, 0,4 m3 hava taşıyan başka bir balona etkiyen kaldırma kuvveti 4 N’dır.

Arşimet suyun kaldırma kuvvetini nasıl buldu?​

Bazı kaynaklar ve rivayetlere göre Arşimet’in hamamda yıkanırken su birikintisi üzerinde tasın batmaması ve suyun yüzeyinde yüzmesini keşfetmesi ile çalışmalara başlayarak suyun kaldırma kuvvetini bulduğunu görürüz.
 
Kaldırma kuvveti konusu oldukça ilginç ve önemli bir fizik konusudur. Cisimlere etki eden kaldırma kuvveti, genellikle Arşimet prensibi olarak da bilinir. Kısaca bu kuvvet, bir cismin sıvı içerisindeki davranışıyla alakalıdır. Bu kuvvet, cismin sıvıya batması sonucunda sıvı tarafından yukarı doğru uygulanan kuvvettir.

Kaldırma kuvveti, cismin sıvıda taşan hacmi ile doğru orantılıdır. Eğer cismin sıvıya batan hacmi artarsa, kaldırma kuvveti de artacaktır. Plastik bir topu suyun içine bastırdığınızda, topu daha çok batırdıkça suyun topu yukarı yönlü daha fazla ittiğini gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda sıvının yoğunluğu arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir.

Durgun akışkanların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti Archimedes ilkesi ile açıklanır. Bu ilkeye göre; "Tamamen ya da kısmen durgun akışkana daldırılan cisme akışkan tarafından uygulanan kaldırma kuvveti, cisim tarafından yeri değiştirilen akışkanın ağırlığına eşittir."

Gazların kaldırma kuvveti de sıvılara benzer bir mantıkla çalışır. Gazların yoğunlukları sıvılardan daha düşük olduğundan dolayı cisimlere uyguladıkları kaldırma kuvveti de sıvılarınkine göre daha küçüktür. Gazların kaldırma kuvveti genellikle Fk = Vcisme * hava yoğunluğu * g formülü ile hesaplanır.

Havanın kaldırma kuvveti de cisimler üzerinde etkilidir. Havanın uyguladığı kaldırma kuvveti, cismin ağırlığına denk gelir. Yani cisim ne kadar hava taşıyorsa, o kadar kaldırma kuvveti uygulanır.

Son olarak, Arşimet'in suyun kaldırma kuvvetini keşfetme hikayesi oldukça ilginç ve meşhurdur. Bazı kaynaklara göre, Arşimet'in suyun kaldırma kuvvetini keşfetmesi hamamda yıkandığı sırada birikinti üzerindeki taşın batmadan suyun yüzeyinde kalmasını gözlemlemesiyle başlar. Bu gözlem onun suyun kaldırma kuvvetini anlamasına yardımcı olmuş olabilir.
 
Geri
Üst