AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ciro neyi ifade eder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.743
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ciro neyi ifade eder?​

Ciro, bir firmanın veya özel şirketin tüm masraflarının düşülmeden kazanmış olduğu para miktarıdır. Gider kalemleri düşülmeden kazanılan miktar olarak belirlenir.

Ciro nedir çeşitleri nelerdir?​

Ciro devir, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç türe ayrılır. Kıymetli evraktan doğan tüm hakların devri maksadıyla yapılan ciroya temlik cirosu denir. Temlik cirosu tam ciro ya da beyaz ciro şeklinde yapılabilir. A-Tam Ciro: Tam ciro lehine ciro yapılan kişinin ismen belirtildiği ciro türüdür.

Ciro ettirmek nedir?​

Ciro ettirmek nedir?
Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.

Cirodan kar nasıl hesaplanır?​

Cirodan kar nasıl hesaplanır?
Kâr nasıl hesaplanır? Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen pozitif fark ile hesaplanmaktadır. Örnek olarak alış fiyatı 100 TL, satış fiyatı ise 120 TL olan bir maldan elde edilen para kazancı 120 – 100 = 20 TL olarak hesaplanmaktadır.

Ciro primleri bedeli hangi hesapta izlenir?​

— Ciro primlerini elde edenler “602-Diğer Gelirler” hesabını, stok maliyetinden düşenler ilgili stok hesabını kullanmalıdır. Ciro primini veren ise “611-İskontoları” hesabında takip etmelidir. — İskonto-indirim mahiyetinde olan ve ilk faturaya yansımayan ciro primleri katma değer vergisine tabidir.

Net satışlar nelerdir?​

Gelir tablosu kalemi olan net satışlar, brüt satışlardan iade, iskonto ve benzerlerinin indirilmesi ile bulunan satış tutarıdır.

Kar ve ciro nedir?​

Kar ve ciro nedir?
Ciro, ticari faaliyet yürüten tüm işletmelerin, belirli bir zaman içinde sağladığı toplam kazancı ifade eder. Oldukça önemli bir performans değerlendirmesi olan ciro, şirketlerin işlem hacmine bağlı olarak, farklı periyotlarda izlenebilir.
Bir işletmenin belirli bir zaman diliminde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılata denir. Firmaların ve işletmelerin günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak belirli zaman arasında elde ettikleri kazancı gösterir.

Kaç çeşit ciro vardır?​

Kaç çeşit ciro vardır?
Kira gideri cironun yüzde kaçı olmalı?​
Kira/ciro oranına dikkat çeken Kariyo, kiranın ciroya oranının yüzde 6-8 aralığında olması gerektiğini belirtiyor.
Rehin cirosunun temlik fonksiyonu var mıdır?​
Rehin Cirosu: Poliçede yer alan hakkı bir kimseye rehin etmek amacıyla yapılır. “Belli Teminat” veya “Rehin İçindir.” gibi ibareler içermelidir. Bir poliçeyi rehin cirosu ile devralan kimse temlik veya rehin cirosu yapamaz ancak tahsil cirosu (vekâlet cirosu) yapabilir.

Ciro kira bedeli nedir?​

Ciro kira bedeli nedir?
Ciroya göre kiralama fikri, ilk bakışta ciro üzerinden alınacak belli bir oranın “kira bedeli” olarak kabul edilmesi anlamına gelir. Sözleşme hukukunda bir sözleşmenin meydana gelebilmesi için esaslı unsurların vücut bulması gerekir. Kira sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri de kira bedelidir.

Rehin cirosunun temlik teşhis ve teminat fonksiyonları var mıdır?​

Rehin cirosunun temlik teşhis ve teminat fonksiyonları var mıdır?
Temlik Cirosu: Poliçeden doğan alacak hakkını devretmek için yapılır Temlik cirosunun 3 fonksiyonu vardır. Devir Fonksiyonu hakkı devreder. Teşhis Fonksiyonu hak sahibini belirlemeye yarar. Nitekim vadesi geldiğinden ancak şeklen yetkili hamil olan kimse ödeme talebinde bulunabilir.

Ciro nedir KDV dahil midir?​

Yani ciro işletmenin maliyetler hariç karını değil, bütün kazancını ifade eder. Cirodan net karı elde etmemiz için söz konusu hesap dönemindeki maliyetleri cirodan çıkarmamız gerekmektedir. Ciro hesaplaması işletme sahibi tarafından yapılabileceği gibi bir muhasebeci aracılığıyla da yapılabilmektedir.
 
Ciro, bir işletmenin belirli bir zaman diliminde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerden elde ettiği brüt gelir veya hasılattır. Cironun birkaç farklı türü vardır. Bunlar genellikle devir ciro, tahsil ciro ve rehin cirosu olarak sıralanır. Devir ciro, kıymetli evraktan doğan hakların devri amacıyla yapılan cirolardır. Tahsil ciro ise alacaklı konumundaki kişinin, bir başka kişiye borçlarından dolayı devrettiği cirolardır. Rehin cirosu ise poliçede belirtilen hakkı bir kimseye rehin etmek amacıyla yapılır.

Ciro ettirmek ise çekin arkasına firmanın kaşesini basarak ve yetkili imza ile imzalayarak, bir başka firmaya mal ya da hizmet karşılığında verebilmesidir. Bu işlem, çek tutarını cirolayarak tedarikçiye devretmek anlamına gelir. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde tahsilatını bekleyecektir.

Cirodan kar ise genellikle gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılması ile hesaplanır. Bu hesaplama işlemi sonucunda elde edilen pozitif fark, işletmenin cirodan elde ettiği karı temsil eder. Örneğin, bir malın alış fiyatı 100 TL ve satış fiyatı 120 TL ise, elde edilen kar 120 TL - 100 TL = 20 TL olacaktır.

Cironun karşılığı olan net satışlar, brüt satışlardan iade, iskonto gibi kalemlerin çıkarılmasıyla bulunan satış tutarını ifade eder. Ciro ve kar kavramları, işletmelerin performansını değerlendirmek ve işletme gelirini analiz etmek için önemli ölçütlerdir.
 
Geri
Üst