AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ciro nasil iptal edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ciro nasil iptal edilir?​

Ciroyu ancak maddi hukuka göre hak sahibi olan ciranta çizebilir (iptal edebilir). Ciranta bu işlemi kural olarak kendi cirosu üzerinde yapar. Bir cirantanın başka ciroları çizmesi (iptal etmesi) sadece müracaat haklarının kullanılması aşamasında TK 727(2) maddesinin izin verdiği sadeleştirme işleminde mümkündür.

Çizilmiş ciro nasıl yapılır?​

Cironun çizilmiş sayılması için, cirodaki imzanın çizilmiş olması gerekli ve yeterlidir16. Bu bakımdan, tam ciro halinde, ayrıca ciro şerhinin çizilmesi zorunlu değildir17. Cirantanın imzası çizilmeden sadece ad ve soyadının veya kaşesinin çizilmesi halinde ise, imza korunduğu için cironun çizilmesinden bahsedilemez18.
Gecikmiş ciro ne demek?
Vadeden sonra veya ödememe protestosu çekilebilecek sürenin sonuna kadar yapılan ciro da normal bir ciro olarak kabul edilmektedir. Bu süre dolduktan sonra yapılan ciroya “gecikmiş ciro” adı verilmektedir.

Tahsil cirosu ne demek?​

Tahsil Cirosu ciro edilene alacağı tahsil etme yetkisini veren ciro türüdür. Tahsil cirosu ile tarafına kıymetli evrak ciro edilen hamil tahsil ettiği bedeli cirantaya geri öder. Tahsil cirosunda “bedeli tahsil içindir” veya benzeri şekilde bir ibarenin bulunması zorunludur.

Rehin cirosu nasıl devredilir?​

Rehin cirosu senette yer alan bir hakkı başka kimseye rehin etmek için yapılan bir ciro türüdür. Poliçe/yahut bonoyu rehin cirosu ile devralan kişinin temlik cirosu veya rehin cirosu yapmak suretiyle senet üzerindeki hakkı devredebilmesi Türk Ticaret Kanunumuza göre mümkün değildir.
Geriye ciro ne demek?
Poliçe o ana kadar poliçe ilgilisi olmayan bir kişiye ciro edilebileceği gibi, daha önce poliçe ilgilileri arasına katılmış bir kimseye de ciro edilebilir. İşte senedin bu şekilde daha evvel poliçe borçlusu durumuna girmiş bulunan kimselere avdetine yol açan ciroya geriye ciro denilmektedir.
Tahsil cirosu yapılması, genellikle ciro kaydına “bedeli tahsil içindir”, “vekaleten” gibi ibareler eklenmesi yoluyla gerçekleştirilmektedir. Tahsil cirosunda, cirantaya (ciro edene) karşı ileri sürülebilecek defiler, senedi tahsil cirosu ile elde etmiş olan kişiye karşı da ileri sürülebilmektedirler.
Poliçeyi ciro edene ciranta denir. İlk ciranta lehtardır. İlk cironun lehtara ait olmaması halinde ciro zincirinde kopukluk var demektir. Ciro ile ciro eden ciro edilene ilgili senetteki alacağı tahsil etme; senet borçlusuna da ciro edilene ciro edilen senetten doğan borcunu ödeme yetkisi vermektedir.
 
Geri
Üst