Ciro hesabi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
144.115
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ciro hesabı nasıl yapılır?​

Hesaplama yapılırken; yurtiçi ve yurtdışı satışlarının toplamından yapılan iadeler, iskontolar ve diğer indirimlerden elde edilen kazançlar çıkartılır. Gayrisafi hasılatın safi hasılattan farkı, yalnızca satışların dikkate alınmasıdır.

Gelir tablosunda toplam ciro nasıl hesaplanır?​

(7) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.
Ciro için zaman zaman brüt kazanç kavramı da kullanılabilmektedir. Cirodan giderlerin ve masrafların düşülmesinden sonra net kazanç ortaya çıkmaktadır. Ciro, bir işletmenin belirli bir zaman diliminde elde ettiği hasılatı ifade eder.
Ciro neye göre hesaplanır?
Tanımına bakarak da anladığını gibi ciro, bir şirketin masraflar düşülmeden elde ettiği kazançların toplamıdır. Kabaca; şirketin kasasına giren para miktarı olarak ifade edilebilir. Mesela; bir iş yeriniz var ve gün içerisinde kazandığınız toplam para 200 lira. İşte bu sizin günlük cironuzdur.
Gelir tablosu hesapları nelerdir?
Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir. Yani, işletmenin faaliyet dönemine ilişkin olağan ve olağandışı gelir ve giderlerinin toplandığı hesaplardır. Hesap tipi gelir tablosu ve rapor tipi gelir tablosu olmak üzere iki tür gelir tablosu vardır.

Ciro primleri hangi hesapta izlenir?​

— Ciro primlerini elde edenler “602-Diğer Gelirler” hesabını, stok maliyetinden düşenler ilgili stok hesabını kullanmalıdır. Ciro primini veren ise “611-İskontoları” hesabında takip etmelidir. — İskonto-indirim mahiyetinde olan ve ilk faturaya yansımayan ciro primleri katma değer vergisine tabidir.

Ciro primi nedir muhasebe kaydı?​

Ciro primi: Satıcılar tarafından sürekli mal alımında bulunanlar veya bayilerine belli bir dönem sonu belli bir miktarın aşılmasında belirli şartlar oluştuğunda alıcılara sağlanan ayni ve nakdi menfaatlerdir. Uygulamada ; satış primi ,hasılat primi,yıl sonu iskontosu,satış destek primi olarak anılmaktadır.
Konuyla ilgili olarak 26 seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde yapılan “Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
 
Geri
Üst