- Konu Yazar
- #1
Cirdingiş (Gılniş) Tarifi İçin Malzemeler
Yarım tavuk
1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 adet orta boy soğan
2 litre su
Hamur için;
7 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
Su
Cirdingişi açmak için 2 su bardağı un
Sos için;
10 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
Çorbası için;
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı kimyon
1çay kaşığı pul biber
1çay kaşığı karabiber
1çay kaşığı nane
Cirdingiş (Gılniş) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Düdüklümüze önce tavuğumuzu yıkayıp koyalım. Üzerine ikiye bölüp, soğanı, tuzunu ve kekiğini ekleyip orta ateşte ocağa koyalım.
Hamuru yapmaya başlayalım. Yoğurma kabına unumuzu koyalım üzerine tuzunu ekleyip yavaş yavaş suyunu ekleyelim, yumuşak hamur elde edelim.
Hamurumuzun daha ince ve kolay açılması için tahta kullanalım tahtamızın üzerine biraz un koyalım, hamurumuzu tek parça halinde oklava ile biraz açalım.
Daha sonra bıçakla parmak kalınlığında uzun keselim ve un atıp elimizle silindir şekli verelim minik minik koparıp una batırıp 4 parmağımızı kullanarak üzerine bastırıp kendimize doğru çekip hamuru inceltelim ve unladığımız tepsiye dizelim.
Düdüklüde pişmiş olan tavuğu ve soğanı süzgeç ile ayrı bir kaba alalım ve kaynayan tavuk suyuna cirdingişleri atıp, hamur yapışmasın diye bir defa karıştırıp düdüklümüzü tencere kapağı ile kapatıp 7-8 dk pişirelim. Cirdingisimiz pişerken bizde sosumuzu hazırlayalım.
Sos için; yağımızı eritelim ve salçasını atıp hafif kavuralım üzerine dövülmüş sarımsağı ekleyip biraz karıştıralım kokusu çıkan sarımsağın üzerine kaynayan cirdingiş ve tavuğun suyundan 1 su bardağı ekleyip, özleştirelim toz biber ve kimyon atıp, altını kapatalım.
Geniş bir tepsinin ortasına kase koyalım içine sosumuzu dökelim süzgeçle aldığımız cirdingisleri tepsiye dökelim üzerine iri didiklediğimiz tavukları dağıtalım.
Düdüklüde kalan cirdingişin suyuna baharatları ve limon suyunu ekleyip, karıştıralım çorbalarımızı kupa bardaklara alıp, cirdingis ile birlikte veya yedikten sonra üzerine içelim. Afiyet olsun. Kışın tam bir şifa kaynağı eşsiz lezzet.
Not: Yemekten sonra çorbasını içmek hazzı kolaylaştırır ayrıca tavuk yerine kırmızı et de tercih edilebilir. Çorbasıda isteğe bağlıdır.
Cirdingiş (Gılniş) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
Yarım tavuk
1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 adet orta boy soğan
2 litre su
Hamur için;
7 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
Su
Cirdingişi açmak için 2 su bardağı un
Sos için;
10 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
Çorbası için;
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı kimyon
1çay kaşığı pul biber
1çay kaşığı karabiber
1çay kaşığı nane
Cirdingiş (Gılniş) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Düdüklümüze önce tavuğumuzu yıkayıp koyalım. Üzerine ikiye bölüp, soğanı, tuzunu ve kekiğini ekleyip orta ateşte ocağa koyalım.
Hamuru yapmaya başlayalım. Yoğurma kabına unumuzu koyalım üzerine tuzunu ekleyip yavaş yavaş suyunu ekleyelim, yumuşak hamur elde edelim.
Hamurumuzun daha ince ve kolay açılması için tahta kullanalım tahtamızın üzerine biraz un koyalım, hamurumuzu tek parça halinde oklava ile biraz açalım.
Daha sonra bıçakla parmak kalınlığında uzun keselim ve un atıp elimizle silindir şekli verelim minik minik koparıp una batırıp 4 parmağımızı kullanarak üzerine bastırıp kendimize doğru çekip hamuru inceltelim ve unladığımız tepsiye dizelim.
Düdüklüde pişmiş olan tavuğu ve soğanı süzgeç ile ayrı bir kaba alalım ve kaynayan tavuk suyuna cirdingişleri atıp, hamur yapışmasın diye bir defa karıştırıp düdüklümüzü tencere kapağı ile kapatıp 7-8 dk pişirelim. Cirdingisimiz pişerken bizde sosumuzu hazırlayalım.
Sos için; yağımızı eritelim ve salçasını atıp hafif kavuralım üzerine dövülmüş sarımsağı ekleyip biraz karıştıralım kokusu çıkan sarımsağın üzerine kaynayan cirdingiş ve tavuğun suyundan 1 su bardağı ekleyip, özleştirelim toz biber ve kimyon atıp, altını kapatalım.
Geniş bir tepsinin ortasına kase koyalım içine sosumuzu dökelim süzgeçle aldığımız cirdingisleri tepsiye dökelim üzerine iri didiklediğimiz tavukları dağıtalım.
Düdüklüde kalan cirdingişin suyuna baharatları ve limon suyunu ekleyip, karıştıralım çorbalarımızı kupa bardaklara alıp, cirdingis ile birlikte veya yedikten sonra üzerine içelim. Afiyet olsun. Kışın tam bir şifa kaynağı eşsiz lezzet.
Not: Yemekten sonra çorbasını içmek hazzı kolaylaştırır ayrıca tavuk yerine kırmızı et de tercih edilebilir. Çorbasıda isteğe bağlıdır.
Cirdingiş (Gılniş) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı