Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ciraklik egitiminin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye

Çıraklık eğitiminin amacı nedir?​

-Çırakların Eğitiminde Amaç; Değişik Nedenlerle Örgün Eğitim Sistemi Dışında Kalan Ve İş Yerlerimizde, Gelecekte Kalfa Ve Usta Unvanı İle Çalışacak Veya Kendi İşyerlerini Açacak Gençlerimizin, Kaliteli Mal Ve Hizmet Üretmelerini Sağlamak Üzere Yetiştirmek, Yeteneği Uygun Olanlara Yüksek Öğrenim İmkânı Vermektir.

Çıraklık okullarında hangi meslekler var?​

Çıraklık Sözleşmeleri, Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri
- 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Nedir?
- 3308 Sayılı Yasa Kapsamında Bulunan Meslek Dalları Hangileridir? TESVİYECİLİK. TORNACILIK. FREZECİLİK. VARGEL PALANYA. TAŞLAMA ALET BİLEME. SOĞUK DEMİRCİLİK. KAYNAKÇILIK. SAÇ İŞLERİ KAPORTA TAMİRCİLİĞİ KUYUMCULUK. SİHHI TESİSATÇILIK.

Çıraklık ücreti ne kadar?​

Çıraklık ücreti ne kadar?
Zorunlu staj dönemi için işletmelerde istihdam edilen stajyerlere net asgari ücretin yüzde 30’u tutarında ücret ödeniyor. Devlet katkısı da 20’den az personel olan işletmelerde 512 lira, bu sayı ve üzerinde personeli olan işletmelerde de 256 lira olarak uygulanıyor.

Çıraklık okulu lise sayılır mı?​

ustalık-kalfalık Kalfalık ve ustalık Belgesi olan ortaokul mezunları, mesleki lisesi diploması da alabilecekler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde (Çıraklık Eğitim Merkezi) Kalfalık ve Ustalık eğitimi alan öğrencilerin Lise diploması almalarının önü açılmıştır.

Kimler çırak olabilir?​

ÇIRAK: Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirilen kişilerdir. Çırak olabilmek için şartlar nelerdir? a) 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olmak. b) En az ilköğretim okulu mezunu olmak.

Çıraklık eğitimi kimlere verilir?​

Çıraklık eğitimi kimlere verilir?
Aşağıdaki şartları taşıyan her kişi çırak olabilir. •14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak. •Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

Çıraklık sigortası işe başlangıç sayılır mı?​

Staj sigorta başlangıcı sayılmıyor, çünkü staj döneminde emeklilik için prim yatmıyor. Dolayısıyla ilk işe girdiğiniz tarihten itibaren emeklilik hesabınızı yapacaksınız. Bu durumda emeklilik için 1995 yılı ilk sigorta başlangıcı sayılacak.

Çıraklık eğitim lise yerine geçer mi?​

Kalfalık ve ustalık Belgesi olan ortaokul mezunları, mesleki lisesi diploması da alabilecekler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde (Çıraklık Eğitim Merkezi) Kalfalık ve Ustalık eğitimi alan öğrencilerin Lise diploması almalarının önü açılmıştır.

Çıraklık eğitiminin amacı, örgün eğitim sistemi dışında kalan gençleri iş yerlerinde kalfa ve usta olarak çalışmaları veya kendi işyerlerini açmaları için kaliteli mal ve hizmet üretmelerini sağlamak ve yetenekleri doğrultusunda yüksek öğrenim imkanı sunmaktır.

Çıraklık okullarında çeşitli meslekler bulunmaktadır. Bu meslekler arasında TESVİYECİLİK, TORNACILIK, FREZECİLİK, VARGEL PALANYA, TAŞLAMA ALET BİLEME, SOĞUK DEMİRCİLİK, KAYNAKÇILIK, SAÇ İŞLERİ, KAPORTA TAMİRCİLİĞİ, KUYUMCULUK, SİHHI TESİSATÇILIK gibi meslek dalları yer almaktadır.

Çıraklık ücreti, zorunlu staj dönemi için işletmelerde istihdam edilen stajyerlere net asgari ücretin yüzde 30'u tutarında ödenmektedir. Devlet katkısı da 20'den az personel olan işletmelerde 512 lira, bu sayıdan fazla personeli olan işletmelerde ise 256 lira olarak uygulanmaktadır.

Çıraklık okulu lise olarak kabul edilmez, ancak kalfalık ve ustalık belgesi olan ortaokul mezunları, mesleki lisesi diploması da alabilirler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınan kalfalık ve ustalık eğitimi sonucunda öğrencilerin lise diploması alma imkanı bulunmaktadır.

Çırak olabilmek için 14 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış olmak, en az ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir. Ayrıca bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

Çıraklık eğitimi aşağıdaki şartları taşıyan her kişiye verilebilir: 14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak, bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

Çıraklık sigortası işe başlangıç sayılmaz çünkü staj dönemi prim ödemesi gerektirmemektedir. Dolayısıyla emeklilik hesabı yaparken ilk işe giriş tarihinizden itibaren düşünmeniz gerekmektedir.

Çıraklık eğitimi lise eğitimi yerine geçemez, ancak kalfalık ve ustalık belgesi alan ortaokul mezunları mesleki lisesi diploması da alabilirler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınan kalfalık ve ustalık eğitimi sonucunda lise diploması alma imkanı bulunmaktadır.

Geri