- Konu Yazar
Çıraklığa nasıl geçilir?
Çıraklık Eğitimine Nasıl Başvurulur?- İşyerine en yakın Mesleki Eğitim Merkezinden 4 adet çıraklık sözleşmesi temin edilir,
- Sözleşmeler tam olarak doldurulup, ilgililerin imzasından sonra (çırak, velisi ve işveren) firmanın bağlı bulunduğu Oda’ya onaylatılır,
Çıraklık okulu ne kadar maaş alıyor?
Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alanlar 1275 lira ücret alıyor. Üç ay sonunda kalfa gider 2 bin 125 liraya çalışır. Bu şirketlerinin tamamı tarafından ödeniyor. Tüm çalışanlar, iş kazaları ve mesleklere karşı da sigortalanıyor.İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir. İşletmelerce öğrencilere ödenen devlet katkısı tutarları ise aynı ayın en geç 25. gününe kadar okullar ve yüksek öğretim kurumları tarafından işletmelere ödenecektir.
Çıraklık okullarında hangi meslekler var?
ÇIRAKLIK, KALFALIK VE USTALIK EĞİTİMİ KAPSAMINDA OLAN MESLEKLER.
Mesem kimler başvurabilir?
Ortaokul mezunları, her hangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an her hangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir ), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir.
Çıraklık eğitim maaşları ne zaman yatar 2022?
Ücretin Ödenme Zamanı Yani işletmeler / işyerleri işyerlerinde çalışan çırak, stajyer gibi öğrencilerin ücretlerini her ayın 10 uncu gününe kadar ödemek zorundadır.Çıraklara devlet desteği ne kadar 2021?
– Aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan (1.276,02 TL), – Kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden (2.126,70 TL), – Mühendislik Fakültesi öğrencilerine yüzde otuz beşinden (1.488,69 TL), aşağı ücret ödenemeyecektir.Aşağıdaki şartları taşıyan her kişi çırak olabilir. •14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak. •Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
Mesem de yaş sınırı var mı?
Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” sahip bir usta bulunması gerekir). Kayıt için yaş sınırı yoktur.
Mesem icin ne gerekli?
Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları: En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak. Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak.