Ciraklarin hukuki durumu kac sayili Kanun?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çırakların hukuki durumu kaç sayılı Kanun?​

Çırakların hakları iş hukukunda çıraklık kanunu olarak geçmektedir. 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanununun 3/C maddesine göre çırak, “çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi” olarak tanımlanmıştır.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu neleri kapsar?​

Bu Kanun, Mesleki Eğitim Kurulunun belirleyeceği mesleklerde, kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve iş yerleri ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki eğitim ve öğretimi kapsar.
Stajyerler iş kanununa tabi mi?
Stajyerler hakkında bir yasal düzenleme mevcut bulunmamaktadır. Bu kişiler İş Kanunu’ ndan, Sendikalar Kanunu’ ndan ve Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’ ndan ve Sosyal Sigortalar Kanunu’ ndan yararlanamazlar.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 25 maddesi nedir?
“Madde 25- Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören, stajını yapan veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kişi reşit ise kendisi; mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencileri için okul …

3308 sayılı Kanun kapsamına giren öğrenciler kimler?​

Bu Kanun, Yükseköğretim Kurulu ve Meslekî Eğitim Kurulunun belirleyeceği mesleklerde, kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve iş yerleri ile meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki eğitim ve öğretimi kapsar.

Çırak stajyer ve işçi arasındaki farklar nelerdir?​

Stajyer, bir iş yerinde yapılan işleri öğrenmek ve uygulamayı izleyerek bilgisini geliştirmek için işveren yanında çalışan kişidir. Bunlar işçi sayılmadıkları gibi çırak da sayılmazlar. Çırak ile stajyer arasındaki temel fark, çırak temelden öğrenmeye başlarken, stajyer var olan bilgisini pratik açıdan geliştirir.
Çıraklar ve stajyerler iş kanunu kapsamında mıdır?
İş kanunu kapsamında yer almayan çırak, stajyer ve geçici iş ilişkisi kapsamında çalışan işçiler otuz işçi sayısına dahil edilemez.
Kaç yaşındaki çırak genç çalışan sayılır?
3308 sayılı kanunun (a) bendine göre 14 yaşını doldurmuş, ilköğretim mezunu olanlar diğer şartların da uygun olması halinde çıraklık sözleşmesi yapabilirler.

Geri