AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cirak ne is yapar?

Editör

Yeni Üye

Çırak ne iş yapar?​

Aday çırak ve çıraklar, pratik eğitimlerini işyerlerinde, işyerindeki eksik kalan pratik eğitimleri ile teorik eğitimlerini mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında veya Bakanlıkça uygun görülen işyerlerinin eğitim birimlerinde yapar.

Çırak öğrenciler haftada kaç saat çalışır?​

Yıllık izin dışında 2 aydan daha uzun süren devamsızlıklar çıraklık süresine eklenir. Çıraklar,mesleğin özelliğine göre haftada 8 saatten az olmamak üzere genel ve mesleki eğitim görürler.

Çıraklar günde kaç saat çalışır?​

Çıraklar günde kaç saat çalışır?
Çocuk ve genç işçilerin günlük çalışma süreleri, yirmi dört saatlik zaman diliminde, kesintisiz on dört saat dinlenme süresi dikkate alınarak uygulanır. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir (5,10).

Çıraklık okulu kaç saat çalışır?​

Çıraklık okulu kaç saat çalışır?
3308 sayılı kanuna göre çıraklık sözleşmesi yaparak çalışan çıraklar haftanın bir günü 8-10 saat teorik eğitim görmek üzere okula geleceklerdir. Mesleki eğitim merkezinde Pazar hariç haftanın her günü eğitim yapıldığından çırağın okula devam edeceği gün işyeri sahibine ve çırağa bildirilecektir.

Çıraklık eğitim ne kadar para veriyor?​

– Aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan (1.276,02 TL), – Kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden (2.126,70 TL), – Mühendislik Fakültesi öğrencilerine yüzde otuz beşinden (1.488,69 TL), aşağı ücret ödenemeyecektir.

Çıraklar hangi kanuna tabi?​

Çırakların hakları iş hukukunda çıraklık kanunu olarak geçmektedir. 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanununun 3/C maddesine göre çırak, “çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi” olarak tanımlanmıştır.

Çıraklık sistemi, gençlerin mesleki eğitimlerini alırken hem teorik bilgi hem de pratik deneyim kazanmalarını sağlayan önemli bir uygulamadır. Aday çıraklar ve çıraklar, işyerlerinde pratik eğitimlerini gerçekleştirirken aynı zamanda mesleki ve teknik eğitim okullarında teorik eğitim alırlar. Haftada en az 8 saat olmak üzere genel ve mesleki eğitimlerini sürdürürler.

Çırakların günlük çalışma süreleri, genellikle 24 saatlik bir döngü içinde 14 saat dinlenme süresiyle sınırlıdır. Çocuk ve genç işçiler için belirlenen çalışma süreleri, sağlıklarının korunması ve eğitimlerine gereken önemin verilmesi amacıyla düzenlenmiştir. Örneğin okula devam eden çocukların çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında en fazla günde 2 saat ve haftada 10 saati geçemez.

Çıraklık eğitimi sürecinde, çıraklar haftanın bir günü 8-10 saat arasında teorik eğitim almak üzere okula gitmektedirler. Bu süreçte çıraklara yaşlarına uygun olarak belirlenen ücretler ödenmektedir. Örneğin aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'u ödenirken, kalfalık yeterliğini kazananlar ve mühendislik öğrencileri için farklı oranlarda ücretler belirlenmektedir.

Çırakların hakları ve çalışma koşulları ise Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu'nda belirtilmiştir. 3308 sayılı kanun kapsamında çıraklık sözleşmeleri yapılarak çıraklar mesleki eğitimlerini alırlar ve bu süreçte haklarını koruma altına alınmış olurlar.

Geri