AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ciragin ozellikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Çırağın özellikleri nelerdir?​

Çırak olabilmek için şartlar nelerdir?
- a) 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olmak.
- b) En az ilköğretim okulu mezunu olmak.
- c) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

Çıraklar neye tabidir?​

5510 sayılı Kanuna göre 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar.
Çıraklıkta kaç saat çalışır?​
Yıllık izin dışında 2 aydan daha uzun süren devamsızlıklar çıraklık süresine eklenir. Çıraklar,mesleğin özelliğine göre haftada 8 saatten az olmamak üzere genel ve mesleki eğitim görürler.

Çıraklar genel olarak nereye bağlıdır?​

Çıraklar genel olarak nereye bağlıdır?
Çalışanlar çıraklık dönemi için Mesleki Eğitim Kanunu’na tabi olacaktır. Çıraklık döneminden sonra aynı işyerinde çalışamaya devam eden kişiler ise çıraklık dönemimin bitmesi ile 4857 saylı İş Kanunu’na tabi olacaklardır.

Çıraklar işçi olarak kabul edilir mi?​

Çıraklar işçi olarak kabul edilir mi?
Hukukumuza göre çıraklar işçi niteliği taşımazlar. Çıraklar öğrenci statüsünde olup, işyerinde çalışan işçi sayısına dahil edilmezler. Çıraklara her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir.

Çıraklar hangi sigorta türünden yararlanamaz?​

Çırak olarak yapılan sigorta girişi de bu sürede ödenen primler de sonradan emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmaz. Zira, çırak adına çıraklık süresinde ödenen primler emeklilik primleri değildir. Kısa vadeli sigorta kollarından olan iş kazası, meslek hastalı ve hastalık sigortası primleridir.

Çıraklık sigortası primden sayılır mı?​

Hayır, katılmıyor. Çünkü çıraklık ya da stajyerlik döneminde emeklilik primi ödenmiyor, sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Buna da staj sigortası deniyor.
Çıraklar kaç gün çalışır?​
C. Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada 8 saatten az olmamak üzere teorik eğitim görürler. Teorik eğitim, pazar günleri dışında haftada bir gün ve çalışma saatleri içinde yapılır.

Çıraklık, genç bireylere mesleki eğitim ve deneyim kazandırmayı amaçlayan bir süreçtir. Çırak olabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şunlardır:

- 14 yaşını doldurmuş olmak ve 19 yaşından gün almamış olmak.
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak.
- Gireceği mesleği yapmaya uygun olacak şekilde sağlık durumu ve bünyesi uygun olmak.

Çıraklar, genel olarak iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası kapsamında sigortalı sayılırlar ve hizmet akdi çerçevesinde çalışırlar. Çıraklık süresi boyunca haftada en az 8 saatten az olmamak üzere genel ve mesleki eğitim alırlar. Çıraklar, yıllık izin dışında 2 aydan uzun süren devamsızlıkların sürelerini çıraklık sürelerine ekleyerek eğitimlerine devam ederler.

Çıraklar, Genel Mesleki Eğitim Kanunu'na tabi olup çıraklık döneminden sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler ise İş Kanunu'na tabi olurlar. Çıraklar işçi statüsünde değildirler ve öğrenci statüsündedirler. Çıraklara her yıl bir aylık ücretli izin verilirken, çıraklık sigortası kapsamında iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primleri ödenir.

Çıraklık süresinde ödenen primler, emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmaz çünkü çıraklık süresinde emeklilik primi ödenmez. Ancak iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödenir. Teorik eğitim ise haftada en az 8 saat olmak üzere, pazar günleri dışında haftada bir gün ve çalışma saatleri içinde gerçekleştirilir.

Geri