- Konu Yazar
Cinsiyet verisi hangi tür veriye örnektir?
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.Nominal kategorik veri nedir?
İstatistikte, nominal veriler, çalışma nesnelerini gruplandırmaya izin veren çeşitli kategorilerle temsil edilen verilerdir. Nominal veriler, bir sınıf veya kategorinin tanımlanmasını sağlar ve adı veya tanımlayıcı numarası ile diğerlerinden ayrılır.Doğum Yılı sürekli veri midir?
Doğum Yılı sürekli veri midir?Cinsiyet, eğitim düzeyi, doğum yeri, kan grubu, şube gibi değişkenler kesikli, yaş, ağırlık, akademik başarı, öğrenme başarısı, tutum gibi değişkenler süreklidir.
Kesikli sayısal veri nedir?
Kesikli sayısal veri nedir?Niceliksel (Sayısal) Veri Tipi i) Kesikli Veri Tipi ; Belirli bir aralıktaki sayımla elde edilen veri tipidir. Örneğin madende çalışan işçilerin akciğerlerindeki leke sayısı (2, 3, 4, 31,..) günde içilen sigara sayısı (4, 8, 32, 22, …)
Boy ve aylık gelir değişkenleri hangi tür veriye örnek olur?
Bu birimlerin yaşlarının yanında kilolarının da kaydedilmesiyle elde edilen yaş ve kilo değişkenleri iki değişkenli veriye örnek olur. Değişken sayısının ikiden fazla olması durumunda ise (ör: yaş, kilo, boy, aylık gelir vb.) çok değişkenli verilerden söz edilir.Gözatım nedir?
Gözatım, önceden test edilerek hazırlanan ve bir takım sorulardan oluşan bir anketin görüşmeciler tarafından cevaplayıcılara uygulanarak bilgi toplanmasıdır.Kategorik veri ne demek?
Kategorik veri ne demek?Anakütleden veya örnekten elde edilen her bir birimi basitçe kategorilere ayırır. Nominal veriye aynı zamanda kategorik veri de denilebilir. Bu veri kategoriye ait olan her bir birimi tanımlayan isim ya da etikettir.
Kategorik Veri Analizi Nedir?
Kategorik Veri Analizi Nedir?Kategorik Veri Analizi Yöntemleri, kategorik veri setlerinin analizinde kullanılan yöntemler topluluğudur. Özellikle Sosyal Bilimler alanında yapılan çalışmalarda sıklıkla kullanılan kategorik veri setleri genellikle nominal, ordinal ve sınırlı kategorisi olan kesikli değişkenlerden oluşmaktadır.
Değişkenler arasındaki ilişkilerin fonksiyonel şekillerini ararken neden durumunda olan değişkenlere bağımsız değişken (independent variable), sonuç durumunda olan değişkenlere ise bağımlı değişken (dependent variable) adı verilir.
Veriler genellikle; düzenli olarak tutulan kayıtlardan, sayımlardan, araştırmalardan (gözlemsel ve deneysel araştırmalardan), basılı ve elektronik ortamda hazırlanmış kaynaklardan ve bazen de veri türetme yolu ile elde edilir. Kategorilerinde sıralama olan niteliksel verilere ise sıralı niteliksel veriler denir.
Sıralanabilir veri nedir?
Sıralanabilir veri nedir?>Sıralanabilen Nitel Veri: Belirli bir miktar belirtmeyen, bir sıra ya da dereceye göre elde edilen verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır..