- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Cinsel eğitim kaç yaşında başlamalı?
Cinsel eğitim doğumdan başlayan ergenlik dönemini de içine alan uzunca bir süreçtir. Cinsel eğitime başlamak için belli bir yaş bulunmamasına rağmen, anne babalar, çocukları okul öncesi dönemdeyken (3-4 yaş dolaylarında) ilk sorularla karşılaşırlar.Bireyin cinsel yönden olgun hale gelmesi neden önemlidir?
Sağlıklı bir cinsel gelişim, insan için bir zorunluluktur. Çünkü cinsel gelişimin sağlıksızlığı, insanın diğer bedensel, devinsel, bilişsel, duygusal, toplumsal ve törel gelişimlerini etkiler. Özellikle duygusal gelişimin önemli bir kısmı, cinsel gelişimin etkisi altındadır.
Cinsel Eğitim neleri kapsar?
Cinsel eğitim, bireyin fiziksel, duygusal ve cinsel gelişimini anlaması, olumlu bir kişilik kavramı geliştirmesi insan cinselliğine karşı başkalarının haklarına görüş ve davranışlarına saygılı bir bakış açısı edinmesi ve olumlu bir davranış biçimi ve değer yargısı geliştirmesidir.Cinsel istek ne zaman başlar?
Cinsel gelişim dönemi 2.5-6 yaş arası gözlenir. Çocuklar genellikle üç yaşından itibaren cinsel konularla ilgilenmeye başlar ve merakla beraber soru sorarlar. Çocukta kız erkek ayrımı ve kendisinin kız mı erkek mi olduğu bilinci iki yaş civarında anlaşılır.
Okullarda cinsel eğitim nasıl verilir?
Dürüst bir cinsel eğitim saptamak için çocuğa mahrem alanları öğretilmeli. Okul çağına yaklaşmış bir çocuk evde çıplak dolaşıyorsa bu çocuğa neyin mahrem olduğunu bilgi vermek olası olmaz. Ufak yaştan itibaren çocuğun giydiği kıyafete değin dikkat edilmeli, mahremiyet duygusu aşılanmalı, sınırları öğretilmelidir.Cinsel eğitimin amacı nedir?
Cinsel eğitim öğrencilerin cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, ergen gebeliklerinden cinsel istismardan ve cinsel şiddetten koruması gibi konularda bilinçlenmeyi hedefler. Cinsel haklara saygılı bireyler olarak yetişmelerine yardım eder.