AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cinliler Turklerden hangi alanda etkilendi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.508
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çinliler Türklerden hangi alanda etkilendi?​

Shia sülalesi zamanında, Türk kültürünün Çinliler üzerindeki etkilerinden biri musiki sahasında görülmüştür. Aynı yüzyıllarda, aralarında Türklerin de bulunduğu komşu kavimlerin musiki ve dansları Çinlileri etki altına almaya başlamıştır.

Çin’in Doğu Türkistan politikası nedir?​

Çin’in “Batıya Marş” politikasının merkezinde yer alan bu bölge, aynı zamanda Çin için enerji kaynakları ve ticaret yollarının kesiştiği noktadır. Nitekim Asya’nın ortasında bulunan ve stratejik bir üs konumunda olan Doğu Türkistan, Çin için Asya’daki barış ve güvenliğin sağlanabileceği tek nokta olarak görülmektedir.

Çin’in Türkleri parçalamaya yönelik uyguladığı politikalar nelerdir?​

Çin’in Türkleri parçalamaya yönelik uyguladığı politikalar nelerdir?
Çin Hükümetinin Uygur Türkleri üzerinde uyguladığı asimilasyon politikalarını şu şekilde özetleyebiliriz: Türkçe eğitim dilinin yasaklanması, Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerde eğitim gören Uygur Türkü öğrencilerin ve ailelerinin tutuklanması, Uygur Türklerinin toplama kampına alınması, Uygur Türkü kadınların evlerine …

Mete Han’ın Çin topraklarına Türklerin yerleşmesine izin vermemesinin nedeni nedir?​

Mete Han’ın Çin topraklarına Türklerin yerleşmesine izin vermemesinin nedeni nedir?
Çin devleti Türkler tarafından vergiye bağlanmıştır. Metehan, Çin devletini tamamen etkisiz hâle getirmesine rağmen Çin’e yerleşmek istememiştir. Hun İmparatorluğu’nun sınırları kuzey bozkırlara kadar genişlemiştir. Çin’e yerleşmek devlet politikası açısından sakıncalı bulunmuştur.

Doğu Türkistan meselesi nedir?​

Uygur Sorunu, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 1960’lı yıllardan beri devam eden dini-etnik bir çatışmadır. Uygurlar eskiden Sovyetler Birliği’nin desteğiyle kurulmuş olan Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin Çin tarafından 1949 yılında ilhak edildiğini ve halen Çin işgali altında bulunduklarını iddia etmektelerdir.

Çinlilerin Doğu Türkistan ı işgal ettikten sonra kurdukları idari yapı nedir?​

Doğu Türkistan Cumhuriyeti 1949’da Halk Kurtuluş Ordusu’nun Sincan’a girmesiyle birlikte sona erer. 1954’te kurulan Sincan Üretim ve İnşaat Kolordusu bölgenin Hanlaştırmasına yardımcı olmaktadır. 1 Ekim 1955’te Sincan Eyalet statüsünden çıkarılarak Özerk Bölge olarak ilan edilir.

Günümüzde Çin’in kuzeybatısında yaşamaya devam eden Türk topluluğu kimlerdir?​

Günümüzde Çin’in kuzeybatısında yaşamaya devam eden Türk topluluğu kimlerdir?
Resmî websitesi Bu bölgede Uygurlar, Han Çinlileri, Kazaklar, Huiler, Tacikler ve birçok diğer farklı halk yaşamaktadır.

Çin Doğu Türkistanı ne zaman işgal etti?​

Çin Doğu Türkistanı ne zaman işgal etti?
5 Ocak 2007’de Çin polisi Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin kamplarını basmış ve 18 kişiyi öldürmüştür. Bu olay 2008 yılındaki Uygur ayaklanmalarının fitilini ateşlemiştir. 2008 yılında radikal İslamcı Uygur örgütleri bölgedeki pek çok farklı noktada saldırılar düzenlemişlerdir.
Çin Seddi hangi Türk?​
4. yüzyılda, Hun (Hsiung Nu)lar ile sınır komşusu olan kuzeydeki Yen, Chao, Ch’in, Wei ve Han derebeylikleri tarafından yaptırılan duvarlara ise “dış duvar” adı verilmektedir. M.Ö. 221 tarihinde Ch’in derebeyliği, diğer 6 derebeyliği yenerek ülkede siyasi birliği sağlamış ve Ch’in Hanedanlığı’nı kurmuştur.
 
Çinlilerin, Türk kültüründen ve Türklerden etkilendiği birçok alanda ortaya çıkan etkileşimlerden biri de musiki sahasında görülmüştür. Özellikle Shia sülalesi zamanında, Türklerin ve komşu kavimlerin musiki ve dansları Çinlilere ilham vermiş ve etkileyici bir kültürel alışverişe sebep olmuştur.

Çin'in Doğu Türkistan politikası ise oldukça hassas bir konudur. Çin'in bu politikasının merkezinde bölgenin stratejik konumu, enerji kaynakları ve ticaret yollarının kesiştiği noktada bulunması yer almaktadır. Çin, Doğu Türkistan bölgesini Asya'da barış ve güvenliğin sağlanabileceği bir stratejik üs olarak görmektedir.

Çin'in Türkleri parçalamaya yönelik uyguladığı politikalar arasında, Uygur Türkleri üzerindeki asimilasyon politikaları öne çıkmaktadır. Bu politikalar arasında Türkçe eğitim dilinin yasaklanması, Uygur Türklerinin toplama kamplarına alınması gibi uygulamalar bulunmaktadır.

Mete Han'ın Çin topraklarına Türklerin yerleşmesine izin vermemesinin nedeni, Hun İmparatorluğu'nun Çin devletine vergi bağlaması ve sınırların genişlemesiyle politik olarak çağrışım yaratmasından kaynaklanmaktadır. Mete Han, Çin devletini etkisiz hale getirmesine rağmen, Çin topraklarına yerleşmeyi tercih etmemiştir.

Doğu Türkistan meselesi, Uygur Sorunu olarak da bilinmektedir ve Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde dini-etnik bir çatışmayı ifade etmektedir. Uygurlar, Sovyetler Birliği'nin desteğiyle kurulmuş olan Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin Çin tarafından ilhak edildiğini iddia etmekte ve Çin işgali altında olduklarını savunmaktadırlar.

Çin'in Doğu Türkistan'ı işgal etmesi 1949 yılında gerçekleşmiştir. Büyük bir güç kullanarak Doğu Türkistan bölgesine giren Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ni sona erdirmiş ve bölgeyi Sincan Eyaleti statüsünde ilan etmiştir.

Günümüzde Çin'in kuzeybatısında yaşamaya devam eden Türk toplulukları arasında Uygurlar, Han Çinlileri, Kazaklar, Huiler, Tacikler ve diğer farklı halklar bulunmaktadır.

Çin Seddi'nin yapımı ise 4. yüzyılda, Hunlar ile sınır komşusu olan kuzeydeki derebeylikler tarafından gerçekleştirilmiştir. Dış duvar adı verilen bu duvarlar, Hunlar ile diğer derebeylikler arasındaki sınırları güçlendirmek amacıyla inşa edilmiştir.
 
Geri
Üst