Cinko fazlaligi neye yol acar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çinko fazlalığı neye yol açar?​

Bununla birlikte çok fazla çinko alımı bulantı, baş ağrısı ve ishal gibi belirtilere neden olabilir. Fazla çinko alımı vücutta toksisiteye ve bunun neticesinde gastrointestinal sorunlara yol açabilir ve kronik çinko fazlalığı demir ve bakır da dahil olmak üzere vücuttaki diğer kimyasalların dengesini bozabilir.

Fazla çinko alımı zararlı mı?​

Fazla çinko vücuttaki demir ve bakır gibi gerekli diğer minerallerin miktarını azaltır aynı zamanda vücuttaki enzimleri de azaltarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu nedenle, fazla çinko vücut için zararlıdır.
Gün içinde 10 mg çinkonun fazla alınması çinko zehirlenmesi dediğimiz hastalığa sebep olabilir. Çinko yüksekliği durumlarında ortaya: En başta mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi yaşanır. Bu durum bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve demir emiliminin sağlıklı yapılamamasına neden olur.

Aşırı miktarda çinko alımı ağır metal zehirlenmesine de yol açabilir. Kusma ve bulantının yanı sıra bu durum baş dönmesi, ağızda metalik tat, düşük kan basıncı, konvülziyon, nefes darlığı hatta şoka bile yol açabilir.
Çinko fazlalığı nasıl tedavi edilir?
Çinko fazlasını vücuttan atmak için günde 8-12 bardak su için. Sığır, kuzu eti, ıspanak, kaju, nohut, barbunya, kabak çekirdeği,sarımsak, fıstık ve hindi eti gibi besinler çinko açısından zengin gıdalardan olduğundan bir süre bu tarz yiyeceklerden uzak durun.
Çinkonun fazlası atılır mı?
Fazla çinko alımı vücutta toksisiteye ve bunun neticesinde gastrointestinal sorunlara yol açabilir ve kronik çinko fazlalığı demir ve bakır da dahil olmak üzere vücuttaki diğer kimyasalların dengesini bozabilir. Reçetesiz satılan vitamin ve besin takviyelerinin çoğu çinko içerir.

Çinko eksikliğini ne giderir?​

Çinkolu gıdalar arasında et, istiridye, mezgit, karides, yumurta, tam tahıl, yulaf, zencefil kökü, Brezilya fıstığı, yer fıstığı, badem, sığır eti, kuzu eti, geyik eti, dana karaciğeri, susam, çiğ kabak çekirdeği, yeşil bezelye, deniz sebze, fesleğen, kekik, ıspanak, yaz kabağı, kuşkonmaz, pazı, lahana yeşillikleri.

Çinko ilacı nasıl kullanılır?​

Erişkinlerde kullanımı:
- Çinko eksikliği tedavisi: Önerilen doz günde 1 kapsüldür.
- Akrodermatitis enteropatika (çinko emilimi bozukluğu) tedavisi: Önerilen doz günde 2-3 kapsüldür.
- Wilson hastalığı tedavisi: Önerilen doz günde 3 kapsüldür.
Fazla çinko vücuttaki demir ve bakır gibi gerekli diğer minerallerin miktarını azaltır aynı zamanda vücuttaki enzimleri de azaltarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu nedenle, fazla çinko vücut için zararlıdır. Fazla çinko ağızda metalik bir tat bırakır. Diğer belirtiler titreme ve yüksek ateştir.
Çinko zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
En yaygın çinko fazlalığı belirtileri aşağıdaki gibi olabilir:
Çinko fazlası nasıl atılır?
 
Geri
Üst