AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cinko dusuklugu neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çinko düşüklüğü neden olur?​

Çinko eksikliğinin en yaygın nedeni beslenmeye ilişkin sorunlardır. Kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, kuruyemişler, tam tahıllar, mantar, karaciğer, tam tahıllar, süt ve ürünleri gibi besinler çinkonun temel kaynakları arasında yer alır.
Demir ve çinko eksikliği nelere yol açar?
Çok eksik olduğu durumlarda ishal, aşırı güç eksikliği, kısırlık, cinsel isteksizlik, bağışıklık sisteminde zayıflama nedeniyle çok sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanma, hafıza bozukluğu, dikkat dağınıklığı, cilt yaralarında iyileşmede gecikme, sinir sistemi bozukluğu ve kulaklarda çınlama belirtileri olabiliyor.
Çinko eksikliğini gidermek için ne yapmalı?
Çinkolu gıdalar arasında et, istiridye, mezgit, karides, yumurta, tam tahıl, yulaf, zencefil kökü, Brezilya fıstığı, yer fıstığı, badem, sığır eti, kuzu eti, geyik eti, dana karaciğeri, susam, çiğ kabak çekirdeği, yeşil bezelye, deniz sebze, fesleğen, kekik, ıspanak, yaz kabağı, kuşkonmaz, pazı, lahana yeşillikleri.

Zinco eksikliği nedir?​

Çinko eksiği, yaygın görülen bir durumdur ve önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Çinko, bağışıklık sistemini destekler ve DNA’nın oluşumunda önemli bir rol oynar. Ancak vücut çinkoyu depolamaz. Bu nedenle çinko eksikliği yaşamamak için her gün düzenli olarak çinko içeren besinler tüketmek gerekir.
Çinko ile demir birlikte alınır mı?
Çinko; B12, A ve C vitaminleri ile birlikte kullanılması uygun iken; demir, bakır ve B9(folik asit) vitamini ile beraber kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Ishalde neden çinko verilir?
Bu durumda hasar gören hücresel fonksiyonların tamirinden çinko sorumludur. Bu nedenle özellikle gelişmekte olan ülkelerde veya tahıl ağırlıklı beslenen bölgelerde uzayan ishal süresini kısaltmak için çinko takviyesi önerilmektedir.
Bilinen, günlük dozun 20-30 mg.ı geçmemesi gerektiği! Çinkonun da fazlası vücutta birikerek sorunlara yol açabiliyor. Özellikle demir hapı kullananlar çinko desteklerinden uzak durmalı.
Çinko yükseltmek için ne yapmalı?
Çinko minerali bakımından zengin olan en önemli besin kaynakları kırmızı et ve istiridyedir.
- Hindi Eti. Hindi eti zengin bir çinko kaynağıdır.
- Kuzu Eti.
- Kabak Çekirdeği.
- Sarımsak.
- Yer Fıstığı
- Dana Karaciğeri.
- Ispanak.
- Beyaz Mantar.
Çinkolu yiyecekler nelerdir?
– Çinko bulunan besinler; karides, balık, istiridye, buğday tohumu, et, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, ceviz, badem, süt, yumurta, badem şeklinde sıralanabilir.

Çinko eksikliği hangi tahlille belli olur?​

Çinko eksikliği testi için öncelikle görsel ve fiziksel muayene uygulanır. Bu sırada tırnak lekelenmesi, saç dökülmesi, cilt kuruluğu, akne oluşumu ve gözle görülür diğer semptomlar tespit edilir. Ardından kan ve idrar tahlili istenerek vücuttaki mineral seviyeleri kontrol edilir.
Çinko hapı ne kadar kullanılmalı?
Günlük alınması gereken çinko miktarı en genel haliyle 10 mg olarak belirtiliyor. Fakat en uygun dozu belirlemek için yaş grubu, hamilelik, emzirme, ilaç kullanımı, hastalık vb. detayların da hekim kontrolü doğrultusunda göz önünde bulundurulması gerekiyor: 0-6 ay: 2 mg. 7-12 ay: 3 mg.
 
Geri
Üst