- Konu Yazar
- #1
Çini yapan sanatçıya ne denir?
Çini atölyelerinde, şekillendirmeleri yapan “çarkçı”, süsleme ve dekorları yapan “tahrirci”, desenlerin iç kısımlarını boyayan “boyamacı” ve fırınlama işlerini yapan “fırıncı” gibi isimlerle anılan ustalar, kalfalar ve çıraklar da bulunmaktadır. Bu kişiler geleneğin taşınmasında ve uygulanmasında önemli bir gruptur.Çiniciliğin özellikleri nelerdir?
Çinicilikte kullanılan sırın ana maddesi, kuvars denilen kum, cam, biraz buğday unu ve sudur. Bu maddelerin bir araya getirilip, öğütüldükten sonra eritilerek, içine kurşun katılmasıyla, saydam sır elde edilir; çinko katılmasıyla mat, çeşitli maden oksitlerinin katılmasıyla da renkli sırlar yapılır.Çini neden pahalı?
Çini neden pahalı?İznik çinisini bu kadar değerli üç unsur olduğunu söyleyen çini ustası Adilcan Güven, “Birincisi 500 yıllık olması, ikincisi düşük derece de pişirilmesi, üçüncüsü de renklerin sır altına konulması. Bunlardan en önemlisi kırmızı renktir. O dönemde kırmızı sadece sır üstüne konulan bir renkti.
Çininin kap kacak yapılarına ne denir?
Çininin kap kacak yapılarına ne denir?Kısaca tarihçesine bakıldığında; mimaride kullanılan çiniye 18. Yüzyıla kadar “KAŞİ”, çini eşyaya (tabak, vazo, kase vb.), “EVANİ” (kapkacak) adı verilmekteydi. O dönemde Çin’den ithal edilen porselenlerin ün kazanmalarından ötürü, Türk yapısı “Kaşi” ye “ÇİNİ” denmeye başlanmıştır.
Çinicilik sanatı nedir kısa bilgi?
Temelde toprağın fırına girmeden önce şekillendirilip renklendirildiği, sonrasında da en çok mimari yapılarda duvar kaplaması ve dekor malzemesi olarak veya kap, tabak, vazo, sürahi gibi günlük kullanıma dayalı eşyaların kaplanmasında kullanılan, çeşitli tekniklerin bir araya gelmesinden oluşan bir sanat.Çini tabak kullanılır mı?
Geçmişi 16. yüzyıla dayanan Türk el sanatlarından biri olan çini, günümüzde daha çok dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor. Hepsi el işi göz nuru olan, geleneksel desenlerin renklendirdiği tabaklar, vazolar, şekerlikler, kaseler, evlerimizde sadece ya bir sehpanın ya da masanın üzerini ya da bir duvarı süslüyor.Çini renkleri nelerdir?
Çini renkleri nelerdir?XVI. yüzyılın ikinci yarısında çini desenlerinde şeffaf renksiz sırın altına, ana renk olarak siyah, kobalt mavisi, firuze, yeşil, rölyef şeklinde kırmızı rengin ve nadir olarak da kahverenginin kullanıldığı bilinir.
Çini boyama teknikleri nelerdir?
Çini boyama teknikleri nelerdir?Bunlar; Sır Altı Boyama Tekniği, Perdah Tekniği, Mozaik Çini Tekniği, Renkli Sır Tekniği şeklindedir. Her bir teknikte de oldukça güzel görünümler yer alır. Perdah tekniğinin gümüş ve altın tozları kullanılarak tasarlandığı söylenebilir.